Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Slab interes Zadrana

07.07.2011. 22:00
Slab interes Zadrana


Preduvjeti kreditiranja su vlastito zemljište, rješenje o uvjetima gradnje i kreditna sposobnost. APN u suradnji s poslovnim bankama nudi kreditiranje bez jamaca i učešća, rok otplate do 31 godinu, kamatu od 3,9 do 4,5 posto, založno pravo na zemljištu ili zamjenskoj nekretnini te sigurnu realizaciju projekta


Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, uz kreditiranje stanova prema programu poticajne stanogradnje, dakle POS-a, odnedavno kreditira i izgradnju i rekonstrukciju obiteljskih kuća te kupnju građevinskog materijala. Novi programi kreditiranja, tzv. program B i program C, jučer su građanstvu predstavljeni u Velikoj vijećnici Grada Zadra, no prezentaciji se odazvalo svega 15-ak zainteresiranih Zadrana.
Uz predstavnike APN-a, Anu Saračević i Krešimira Žunića, prezentaciji je prisustvovao i zadarski dogradonačelnik Darko Kasap koji je naveo kako su preko APN-a, do sada izgrađeni POS-ovi stanovi na Smiljevcu i Bilom brigu. Na Smiljevcu je izgrađeno 217 stanova, a na Bilom brigu 91. Do kraja godine, kako su potvrdili dogradonačelnik Kasap i Ana Saračević iz APN-a, bit će izgrađeni i spremni za useljenje stanovi na Crvenim kućama. Riječ je o 65 stanova.
– APN predstavlja nove programe koji su namijenjeni građanima koji nemaju adekvatno riješeno stambeno pitanje. Riječ je o programima za kreditiranje izgradnje i rekonstrukcije obiteljskih kuća te kupnje građevinskog materijala, kaže Saračević dodajući da APN prema programu POS-a, a u suradnji s odabranim poslovnim bankama potiče kreditiranje fizičkih osoba, državljana RH, koji prvi put stječu nekretninu ili nemaju u vlasništvu odgovarajući stan ili kuću.
Preduvjeti kreditiranja, kako pojašnjava Saračević, su vlastito zemljište, rješenje o uvjetima gradnje i kreditna sposobnost. Građanima koji ispunjavaju te uvjete, APN u suradnji s poslovnim bankama nudi kreditiranje bez jamaca i učešća, rok otplate do 31 godinu, kamatu od 3,9 do 4,5 posto, založno pravo na zemljištu ili zamjenskoj nekretnini te sigurnu realizaciju projekta.
Krešimir Žunić je naveo kako se razliku dva nova programa kreditiranja, program B i program C. Program B je za izgradnju i rekonstrukciju obiteljskih kuća, a program C za kupnju građevinskog materijala.
– Kredit iz programa B, dakle za izgradnju i rekonstrukciju obiteljskih kuća, korisniku se odobrava na rok do 30 godina plus jednu godinu počeka. Iznos kredita po metru četvornom netto korisne površine je 792,41 euro. Maksimalni iznos kredita koji se može odobriti je 142.277,21 eura, a minimalni 9.056,11 eura, što ovisi o broju članova obiteljskog domaćinstva, pojašnjava Žunić.
Što se tiče programa C, kojim se kreditira kupnja građevinskog materijala, kredit se korisniku također odobrava na rok do 30 godina plus jedna godina počeka. Iznos kredita po metru četvornom netto korisne površine je 356,58 eura. Maksimalni iznos kredita koji se može odobriti je 64.023,94 eura, a minimalni 9.056,11 eura. Maksimalni i minimalni iznosi kredita ovise o broju članova obiteljskog domaćinstva.
Novi modeli kreditiranja iz programa POS-a nisu oduševili građane koji su bili na jučerašnoj prezentaciji. Iako se za nove modele kreditiranja, građani ne trebaju upisivati na nikakve liste, kao što je bilo slučaj s prvim programima POS-a, građane zabrinjavaju preduvjeti kreditiranja, vlastito zemljište, rješenje o uvjetima gradnje i kreditna sposobnost. Građani smatraju da bi im za ove nove programe, najprije trebao kredit da ispune daljnje uvjete kreditiranja. Da te preduvjete imaju, građani drže da bi i bez programa POS-a mogli graditi ili dovršiti kuću. 
Inače, preuzimanje uputa i materijala za realizaciju kredita mogu se dobiti na stranici www.apn.hr.