Tri godine robije za neisplatu plaća

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Darko JELINEK
Vlada poručuje da će se "neopravdani razlozi" neisplate plaća određivati kroz sudsku praksu

Unatoč protivljenju poslodavaca, Vlada je ipak Saboru upitila prijedlog novog Kaznenog zakona kojim se neisplata plaća tretira kao kazneno djelo i može se kazniti zatvorom do tri godine. Činjenica da posjedovanje droge i dalje ostaje kazneno djelo natjerala je potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca da bude suzdržan i ne digne ruku za novi Kazneni zakon, što se nije baš često viđalo u Banskim dvorima u posljednjih osam godina.

Zakon je naravno prošao, a Vlada je njime propisala da kazna zatvora prijeti poslodavcima koji ne isplaćuju plaće s ciljem da sebi ili drugima pribave imovinsku korist, ali nije jasno kako će se takvo nešto dokazivati. Premijerka Jadranka Kosor pojasnila je da zakon predviđa kažnjavanje onih koji iz neopravdanog razloga, a pogotovo radi vlastitog bogaćenja, zakidaju radnike. Premijerka je uvjerena da će zakon osnažiti gospodarstvenike koji pošteno i časno rade jer su za svakog poštenog poslodavca radnici na prvom mjestu.

- Ne želimo progoniti poslodavce, nego ako poslodavac ima na računu novac, a ulaže ga u jahtu i ne isplaćuje plaće - tada država nastupa kroz Kazneni zakon, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ali ni nakon tih pojašnjenja nije baš najjasnije koji su to kriteriji da se utvrdi da plaće nisu isplaćene iz "neopravdanih razloga". Iz Vlade poručuju da će se takve stvari određivati kroz sudsku praksu.

Zatvor za mobing

Novi zakon previđa i zatvorsku kaznu do godinu dana za zlostavljanje na poslu, odnosno za mobing, a za teže slučajeve u kojima radniku strada zdravlje kazna može biti i do tri godine. Za kazneno djelo silovanja ubuduće više neće biti nužno dokazati prisilu, nego će biti dovoljno utvrditi da nije bilo pristanka.

Uvodi se i novo kazneno djelo obijesne vožnje, za koje prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do godinu dana. Tako će se kažnjavati oni koji  izazovu opasnost za druge tako što "voze u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanom uživanjem alkohola, trošenjem droge ili psihoaktivnih lijekova, oni koji voze u zabranjenom smjeru, pretječu na nepreglednim mjestima, pretječu kolonu vozila ili voze  brzinom koja prelazi pedeset kilometra na sat iznad dopuštene brzine". Ako se pri takvoj vožnji prouzroči teška tjelesna ozljeda ili velika materijalna šteta, kazna zatvora je od jedne do deset godina, a ako netko smrtno strada, počinitelju prijeti zatvor od tri do petnaest godina.

Vlada predlaže i podizanje maksimalne kazne zatvora za osobito teška kaznena djela s dosadašnjih 40 na 50 godina.

Neslaganje Uzelca

U novom kaznenom zakonu ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo i to je bio detalj na kojem potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac iskazao svoje neslaganje sa zakonom, objašnjavajući da ne može dići ruku za zakon jer se protivi bilo kakvoj legalizaciji droge, ali i kriminalizaciji onih koji posjeduju male količine droge.

- Problem je i to što policija troši resurse i snagu na mlade ljudi koji se možda prvi put susreću s drogom, pa joj ne ostaje dovoljno sredstava za proizvođače i dilere, kazao je Uzelac i založio se da se posjedovanje droge prekršajno sankcionira. Premijerka se pak usprotivila tvrdnji da u borbi protiv trgovaca drogom državi ponestaje snage.

- To nije točno, država pokazuje snagu u toj borbi, a slažem se da treba učiniti maksimum u zaštiti mladih od zla droge, zaključila je Kosor raspravu.

Vlada je unijela izmjene u svoj prijedlog zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih zgrada. Prvotni prijedlog je bio da se mogu legalizirati samo objekti izgrađeni do 30. studenog 2009. godine, a Vlada sada predlaže da se legaliziraju svi objekti izgrađeni do 21. lipnja ove godine.  Ministar graditeljstva Branko Bačić tvrdio je da je do promjene došlo zato što su ponovo napravljene snimke stanja na terenu. U odnosu na prvo čitanje povećava se i iznos koji će od legalizacije gradnje dobiti lokalna vlast, kojoj pripada komunalni i vodni doprinos, a  dodatnu naknadu, svojevrsnu kaznu koju će plaćati vlasnici bespravno izgrađenih objekata, dijelit će u jednakim omjerima lokalna i državna vlast. Dosad je bilo predviđeno da 75 posto te naknade pripadne državi, a 25 posto lokalnim zajednicama.

 

SDP zgrožen

Ingrid Antičević Marinović u ime SDP-a ističe da je iznenađena i zgrožena  ovakvim Vladinim prijedlogom.

- Vlada je ovime ponovo prevarila radnike jer je definirala kazneno djelo na  način da je kriv onaj tko ne isplati plaće radi pribavljanja protupravne  imovinske koristi, i da će se kazniti kaznom zatvora do tri godine. Nije, dakle,  određen minimum kazne, što znači da su moguće i one najblaže uvjetne.  Puno je bolji bio prijedlog SDP-a. Mi smo predložili da ova odredba glasi -  "tko ne isplati plaću radniku svojom krivnjom". Treba vjerovati pravosuđu  koje je kadro utvrditi da li netko ne isplaćuje plaću svojom krivnjom ili je ne  može isplatiti zbgo toga jer netko nije ispunio obvezu prema njemu. Ovime  će se stvoriti i rašomon u sudskoj praksi, smatra Antičević Marinović.

Z. C.

NOVOSTI U ZAKONU

neisplata plaća - kazneno djelo

silovanje - ne treba dokazivati prisilu

mobing - zatvor do tri godine

obijesna vožnja - zatvor do godinu dana

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika ZNAM da ZNAM
E ovo je vijest STOLJEĆA ua Hrvatsku-- o plaćama.. je KAKO NE - ROBIJA--pa neće lopovi sebe stavljat u ZATVOR... i to još triba čekat 1.7.2013... ŠTA nas spriječava da to stupi odma na snagu ??... jer su HDZ-direktori javnih firmi, pa bi ih tribalo pozatvarat, jer je masu privatnih firmi u rukama članova i simpatizera HDZ-a, a nedaju plaću, al daju prilog stranci- a ZNA SE šta je važnije...i konačno...a državna poduzeća, ministarsta RH - kokloko oni plaća NISU ISPLATILI i platili račune koje su morali platit.. a upravo takvi su mnas i doveli do OVOG- i sad ti isti donose ZAKON- o neisplati plaća- pa na robiju 3 godine.... biće to ovaj narod " PUŠI"... čim oni to donose... il je opet stranački dogovor takav da e mora " pušit "... ko će znat...a ???