Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za vožnja u krivom smjeru – 15 tisuća kuna

07.07.2011. 22:00
Za vožnja u krivom  smjeru – 15 tisuća kuna


Za pojedine prekršaje uvode se drastične kazne u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna, a u takve između ostalog spada vožnja pod utjecajem droga, kao i vožnja u pogrešnom smjeru


Veće kazne u prometu od sutra se počinju uvoditi u praksu, jer na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji između ostalog predviđa kaznu od dvije tisuće kuna za blendanje svjetlima, kazne od 3.000 kuna za prekoračenje brzine, nedozvoljeno pretjecanje ili oduzimanje prednosti. Novost je također da se za pojedine prekršaje uvode drastične kazne u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna, a u takve između ostalog spada vožnja pod utjecajem droga, kao i vožnja u pogrešnom smjeru, što je u posljednje vrijeme čest slučaj i to najviše na autocestama. Za takve delikte predviđene su i zatvorske kazne u trajanju od 60 dana. Testirat će se alkoholiziranost vozača, te raditi test na droge, koji na licu mjesta upozorava postoji li potreba za upućivanje k liječniku na analizu urina i krvi. Ako se vozač ne odazove liječničkom pregledu, policija će nastaviti kazneni progon, pa na kraju prekršitelju može slijediti ona najveća kazna do 15.000 kuna ili 60 dana zatvora.
Počet će se kažnjavati vožnja s neočišćenim snijegom na krovu, vjetrobranu ili na poklopcu motora automobila, te su predviđene kazne od 700 kuna.  Mladi vozači do navršene 24 godine dosad su smjeli upravljati vozilima maksimalne snage 75 kW, a sada će moći voziti automobile do maksimalnih 80 kw, odnosno 107 konjskih snaga.