Neće se financirati baš sve što nam treba!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Sanja Peričić, direktorica ZADRA-e, Agencije za razvoj Zadarske županije

Na pitanje može li sjetiti projekta koji je obilježio predpristupni put u Europsku uniju u Zadarskoj županiji Sanja Peričić, direktorica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA-e odgovara kako je teško izdvojiti samo jedan. Prije nekoliko dana otvorena je izložba na kojoj su predstavljeni projekti u Zadarskoj županiji financirani u predpristupnom razdoblju i to u iznosu od oko 52 milijuna eura što je, kaže Peričić, značajna suma novca.

- Radi se o puno projekta manje vrijednosti jer je i cilj predpristupnog razdoblja da se ojačaju ljudski kapaciteti te da se nauče voditi i pripremati projekti, kaže Peričić koja je ipak izdvojila jedan nagrađeni projekt i to onaj Višnja Maraška kao sastojak funkcionalne hrane koji je dobio drugu nagradu kao najbolji projekt za razdoblje 2010. - 2012. 

Ulaskom u Europsku uniju otvorila se prilika za realizaciju nekih velikih projekata koji se već duže vrijeme najavljuju u javnosti, ali i intenzivno pripremaju posljednje dvije-tri godine. Odobravanje sredstava za njih očekuje se negdje tijekom godine, dvije, ovisno o kojem se projektu radi i njegovoj kompleksnosti. To su regionalni projekti u kojima je Razvojna agencija nositelj, a radi se o projektu Zdravstveno-turističkog centra Biograd, projekt Centra novih tehnologija koji će biti smješten u zoni Poličnik te Plavo-zeleni centar novih tehnologija za preradu ribe i povrća koji će biti smješten u Bibinjama.

- Projekt Zdravstveno-turističkog centra u Biogradu vrijedan je 25 milijuna eura i prepoznat je od strane Ministarstva regionalnog razvoja od kojeg su dobiveni novci za pripremu dijela tehničke dokumentacije. Sad smo ušli i u drugu fazu gdje smo dobili dodatna sredstva za izradu idejnoga rješenja, također i projekt Centra novih tehnologija je jedan od 30 projekata prepoznatih na nacionalnoj razini koje podupire i Ministarstvo. Naime, to su veliki projekti za koje je potrebno pripremiti dokumentaciju koja košta, a za što lokalna i regionalna vlast nema dovoljno vlastitih sredstava, ističe Peričić. I s Plavo-zelenim centrom ZADRA se javila na natječaj Ministarstva za financiranje izrade dokumentacije.

Iako nam je ulaskom u Europsku uniju na raspolaganju puno više sredstava, Peričić je naglasila kako se iz europskih fondova, suprotno očekivanjima, neće moći financirati baš sve što nama treba. I naši projekti, kao i oni drugih zemalja članica morat će se uklopiti u 11 tematskih europskih ciljeva.

- Ciljevi su dosta ograničeni. Velikim dijelom tu je zastupljena energetika, zaštita okoliša, inovacije i nove tehnologije. U razdoblju koje sada završava do kraja 2013. ti ciljevi bili su puno širi i više se toga moglo financirati tako da je primjerice Poljska imala priliku isfinancirati ono što Hrvatska neće moći, niti će Poljska u sljedećem razdoblju to više moći. Prije svega to se odnosi na turizam. Europa je zaključila kako se trebaju orijentirati na projekte koji će biti održivi, samoodrživi i povećati stopu zapošljavanja te podizati konkurentnost pojedinih područja, kaže Peričić naglašavajući kako je s jedne strane to i dobro. Naime, iako nećemo novce dobiti tako lako kao Poljaci, graditi crkve i nešto što je samo po sebi dobro obnoviti nego će se novci ulagati u ono što će realno podignuti konkurentnost naše regije.

O projektima u Zadarskoj županiji priča se posljednjih nekoliko godina. I dok su mali koji se brže i češće realiziraju teško vidljivi, javnosti se često čini kako se veliki samo najavljuju, ali nikad ne ostvaruju. Peričić kaže kako je to možda i stoga je su prerano najavljeni, dok će se prvi tek uskoro početi realizirati i to počevši redom od Centra novih tehnologija, Plavo-zelenog centra, Zdravstveno-turističkog centra Biograd, zatim Centra za gospodarenje otpadom te projekta izgradnje turističkih škola od kojih će se jedna graditi u Bibinjama, a kao dio regionalnog projekta svih županija Dalmacije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika sime raljevic
Sjora Pericic, bilo bi pozeljno da po mogucnosti se osnuje I koje radon misto. Koru kruha za naseg covika mnogo znaci pogotovo ako je to na domu. Zasto je moj prijasnji komentar izbrisan? Pa makar sloboda govora I stampe je zagarantirana u DEMOKRACIJI ! SIME---BOYERO