"Akordi" na plohama čiste boje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV

U prostoru Kapetanove kule otvorena je izložba Akordi mladog zadarskog slikara Dina Suraća.

- Kada je Dino Surać još na Akademiji uskopao brazdu segmentiranih realističnih prikaza instrumenata, bilo je jasno da je naišao na plodno tlo. Kroz motive gitare i violončela koje doživljava intuitivno i u odnos s ostatkom slike dovodi gotovo na jednak način, opasao je idejni i likovni prostor u kojemu egzistiraju vrlo suvremene i vječne teme vrijednosti umjetnosti i njenih ograničenja.

Sveprisutne i vrlo naglašene dijagonale pod oštrim kutovima slici daju prostornost, dinamiku i napetost, stvarajući složen raster linija čije je počelo gotovo uvijek u slici, kao dio glave gitare, a od nje se proteže izvan kadra i izmiče pogledu. Plohe čiste boje, u sprezi s motivom instrumenata i grada, evociraju nadrealističke idejne postavke, čemu svakako doprinosi i slojevitost objekata koja naizgled postoji bez reda. Nema klasične podjele na planove niti se međuovisnost motiva odražava u istinitosti proporcija; postoji samo neodređena trodimenzionalnost u kojoj instrumenti vjerojatno sviraju neku od Schoenbergovih atonalnih kompozicija.

Suraćeva je slika urbani prostor u kojemu instrumenti egzistiraju kao arhitektonski objekti, kao dijelovi grada, a ne predmeti koje je moguće obuhvatiti rukom. Kada slika dijelove zida, pločnika ili koncertne dvorane, on tematizira unutarnji i vanjski prostor kao ambijente glazbene prisutnosti, kao ambleme dihotomije mjesta u kojemu vrhunska majstorija (glazbe, ali i slike) može postojati u društveno prihvatljivom i neprihvatljivom okruženju ili, blaže rečeno, u formalnoj i neformalnoj atmosferi koja djelu daje vrijednost koja mu možda niti ne pripada.

To se, naravno, ne odnosi samo na pozitivne konotacije manje vrijednom umjetničkom ostvarenju, nego i obratno, napisao je o slikaru i njegovim djelima Marin Ivanović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno