Baranović: Ovo je problem težak oko tri milijarde eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Sazvali smo ovu konferenciju za novinare jer su naši saborski zastupnici Vesna Sabolić i Petar Baranović pokrenuli inicjativu vezanu uz "slučaj franak" kako bi se pokušali riješiti problemi građana od koji su se mnogi zbog kredita u francima naši u vrlo teškim egzistencijalnim situacijama. Do sada im je dalo podršku 17 saborskih zastupnika - rekao je Borko Oguić predsjednik Županijske organizacije Narodne stranke - reformista na jučerašnjoj press konferenciji.

Saborska zastupnica Vesna Sabolić koja je pokrenula incijativu za rješavanje "slučaja franak" naglasila je kako su i mnogi dosadašnji prosvjedi pokazali da taj problem zahtijeva raspravu na višoj, parlamentarnoj razini.

- Pokrenuli smo inicjativu za osnivanjem istražnog povjerenstva kako bi se provjerili svi krediti u "švicarcima". Da bi se osnovalo istražno povjerenstvo najprije treba utvrditi javni interes, a mislim da je svima jasno da je to u interesu i da je u pitanju oko 70 tisuća građana i njihovih obitelji i jamaca koji su se vezali uz te kredite. Svi smo svjedoci kako su mnoge obitelji u Hrvatskoj danas zbog cijele ove priče u vrlo teškoj situaciji. Ljudi danas ostaju bez svojih stanova, ugrožena im je egzistencija - pojasnila je Vesna Sabolić.

Još je dodala kako smatra da građani ne bi trebali sami podizati tužbe i krenuti u sudske sporove jer i to košta, već da bi najprije istražno povjerentvo cijelu tu situaciju trebalo rasčistiti.

Njezin stranački kolega Petar Baranović naglasio je kako je "ovaj problem težak oko tri milijarde eura" jer je u pitanju više od 70 tisuća obitelji.

- Ovo nije pitanje koje se može staviti pod tepih. Mi smo svoje aktivnosti usmjerili u dva pravca. Prvo je dakle, istražno povjerenstvo koje bi imalo za cilj ispitati nečije propuste i nečinjenje, a drugo je tijek novca. Nisu građani dizali kredite samo zbog krova nad glavom. Te kredite su dizali i obrtnici, poduzetnici, poljoprivrednici, mala obiteljska gospodarstva. Imamo dva prijedloga Vladi, odnosno ideja je bila da HNB primarnom emisijom kuna koja bi bila tematski ciljano plasirana komercijalnim bankama odštampa novac, usmjeri ga prema bankama da bi banke tim novcem kupile euro u HNB-u i tim eurima platili svoja dugovanja koja imaju u švicarskim francima, a ukupni iznos u roku od 20 godina vrate HNB-u - objasnio je Baranović.

Drugi model je konverzija iz švicarskog franka u euro.  Prema Baranovićevim riječima, on uključuje postupno vraćanje tih sredstava u sustav HNB-a.

- Bitno je napomenuti da ovakav transfer kuna od HNB-a prema komercijalnim bankama koji bi bio jasno ugovorno i tematski plasiran bez mogućnosti puštanja na tržište, ne bi izazvao inflaciju. Da ga je moguće provesti ono što bi HNB imao kao posljedicu to je trenutačno smanjenje deviznih rezervi, otprilike u iznosu od jedne petine ukupnih deviznih rezervi. Smatramo da ta posljedica ima puno lakši financijski učinak po financijski sustav i hrvatsko gospodarstvo od onoga što danas proživljavaju i građani i obrtnici opterećeni tim kreditima - mišljenja je Baranović.

Zaključio je kako će se država i društvo naći u ozbiljnim problemima ukoliko se "slučaj franak" uskoro ne riješi te da svaka ozbiljna Vlada mora početi "sjeći" i provoditi potrebne reforme i uvesti korjenite promjene.

- Treba početi s ozbiljnim i bolnim rezovima. Za to treba hrabrosti i stoga i ovim putem pozivamo premjera da bude premijer s kičmom - rekao je Petar Baranović na kraju konferencije za medije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno