U Biogradu održan sastanak Upravnog vijeća HR PSOR-a

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Damir MARIČIĆ

Biograd na Moru, u prostoru Ilirije d.d., ugostio je sjednicu Upravnog vijeća Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj kojeg čini 35 istaknutih hrvatskih tvrtki privrženih društveno odgovornom poslovanju.

Članove Upravnog vijeća, a čine ih Coca Cola HBC Hrvatska, Mircea Draja, Det Norske Veritas, Ranko Režek, Hauska & Partner, Daria Mateljak, Hrvatski Telekom, IGM, Šljunčara Trstenik, INA, Tvrtko Perković, Jadranski naftovod, Dragan Kovačević, Končar-institut za elektrotehniku, Siniša Marijan, Pliva Hrvatska, Tihomir Orešković, Vetropack Straža, Tihomir Premužak, Messer, Robert Mustač te Ilirija, pozdravio je Goran Ražnjević predsjednik Vijeća u svom prvom službenom predsjedavanju i kao domaćin.

- Pozdravljam uime Ilirije koja, kao vaša članica, predstavlja turističku tvrtku među petnaestak najistaknutijih u zemlji, rekao je Ražnjević dodavši kako sezona bez senzacija teče redovno.

- Svrha nam je naravno uspješnost u temeljnom poslu i uravnoteženost ekonomskih ciljeva, razvoja i rasta uz odgovornost i uravnoteženost usklađenu s društvenim ciljevima. Održivo je poslovanje u turizmu imperativ, prema našem shvaćanju, i nastojimo ga kroz svoje djelovanje proširiti, ali za ulazak u ovo društvo moramo držati visoke kriterije s eliminacijskim uvjetom uspješnosti, a potom održivosti i odgovornosti. Naša generacija mora od nečeg živjeti, ali mora ostaviti uvjet za život nadolazećima, rekao je Ražnjević.

Dr. sc. Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, navela je aktivnosti kroz prethodna dva mjeseca od posljednje sjednice Upravnog vijeća. U tome istaknutu i dugoročno značajnu ulogu za budućnost ima činjenica da je na temelju Direktive Europske komisije Vlada RH preko Ministarstva gospodarstva formirala radnu skupinu za izradu Strategije Društveno odgovornog poslovanja, kao nacionalne strategije.

 - U radnu skupinu imenovana su tri naša predstavnika i uzeli smo aktivnu i istaknutu ulogu u poslu. Prvi su prijedlozi proslijeđeni radnoj skupini s naše strane, istaknula je Matešić, navodeći i niz drugih aktivnosti.

 Neke od najvećih i najistaknutijih hrvatskih tvrtki već su sa Savjetom u poslu edukacije na izradi izvješća o održivosti.

- Europska komisija usvojila je Direktivu o nefinancijskim izvještajima koje uskoro moraju sačinjavati velike tvrtke (preko 500 zaposlenih), te je edukacija o ovom izvještavanju uvelike oslonjena na društveno odgovorno poslovanje što je razlog da se naše "usluge" traže i u tijeku smo "in house" radionica u takvim tvrtkama.

 Članovi su razmijenili i mišljenja o prilikama u gospodarstvu zemlje s obzirom na svoje poslove i poslovne inpute te počev od Roberta Mustača, Tihomira Premužaka do Ražnjevića vidjeli i određene pozitivne trendove. Mustač je na osnovu udjela svoje tvrtke u poslovima vezanim uz investicije i gradnje postrojenja ocijenio da se više ugovora sklopilo zadnjih šest mjeseci nego prethodnih pet godina, među kojima je istaknut Cromaris s pogonom u Ninu. Duboko svjesni razmjera krize i višegodišnjeg gospodarskog propadanja zaključak Savjeta ipak je pozitivan, a glasi:

 - Rast od 0,5 je ipak rast, a nije pad od 0,5 ili više.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno