U prvoj ovogodišnjoj berbi u Ninu očekuje se do 800 tona soli

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Nakon opsežnih priprema dvadesetak radnika ninske Solane u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima počelo je s ovogodišnjom berbom soli. Toplo i suho srpanjsko vrijeme s temperaturama zraka od 30 do 35 stupnjeva Celzijevih u hladu, a preko 40 stupnjeva na suncu ide na ruku solarima, koji su ovogodišnju berbu počeli tjedan dana ranije.

Prvog dana sol se sakupljala na dva morska bazena ukupne površine od 4.000 metara četvornih prostora te je prikupljeno oko 80 tona visokokvalitetne morske soli.

- Ako se nastavi ovim tempom u narednim danima, a nema razloga da ne bude tako, s prvom ćemo ovogodišnjom berbom završiti u narednih 10 do 12 dana. Za to vrijeme vjerujemo kako ćemo prikupiti i ispred skladišta deponirati 600 do 800 tona što će biti u okviru višegodišnjeg prosjeka, kaže Ive Šalov, voditelj proizvodnje dodajući kako se iz moderniziranih bazena i njihovih betoniranih podloga temeljito pokupi sol, a onda se u njih odmah ispušta pripremljena morska salamura, te odmah nastupa proces kristalizacije tijekom koje se morska voda iz tekućeg pretvara u kruto stanje.

- Cijela solana rasprostire se na 55 hektara površine te je po planu proizvodnje soli podijeljena na pet osnovnih dijelova odnosno na četiri isparenja i dio na kojem se taloži sol. Na dio za taloženje i berbu soli, ili popularnije zvanu kristalizaciju, otpada ukupno 42.000 metara četvornih, odnosno 21 bazen po 2.000 metara četvornih, kaže Šalov, kojemu je ovo skoro četrdeseta ljetna sezona u Solani.

Kako smo se za posjeta Solani i sami mogli uvjeriti, uvjeti rada u znatnoj su mjeri olakšani i modernizirani u odnosu na prijašnje godine. No, unatoč modernoj tehnologiji ekološki dobivena sol prikuplja se kao nekada, lopatama i to prema rigoroznim mjerama koje je propisala Europska unija, a s bazena do skladišta transportira se posebno preuređenim teretnim vozilom.

Voditelj ninske Solane Ivan Tomić istaknuo je kako se u modernizaciju proizvodnje i preradu morske soli te u obnovu skladišnih prostora i upravne zgrade u zadnje vrijeme uložilo dosta financijskih sredstava.

Tomić nam je također otkrio da su uoči ove klasične berbe prije desetak dana krenuli s prikupljanjem cvjetne soli koja iz godine u godinu postaje njihov sve prepoznatljiviji brend ne samo na domaćem već i na inozemnom tržištu i to osobito na japanskom. Do sada im je pošlo za rukom sakupiti oko 2.500 kilograma, a do konca berbe u planu je prikupiti 30 tona cvjetne soli vrhunske kvalitete.

- Cvjetna sol, kao što je poznato, kristalizira se na vrhu salamure i skuplja se specijalnim mikronskim sitom i na sasvim drugačiji način od klasične soli. Ona se prikuplja uglavnom u ranim i kasnim večernjim satima kada nema vjetra. Potom se odlaže na posebna procjedna sita gdje prirodnim putem gubi određenu količinu vlage. Sve više dajemo pozornost upravo proizvodnji cvjetne koja trenutačno na tržištu dostiže zavidno dobru cijenu. Ovaj jedinstveni tip soli obogaćen je mineralima, bogat je magnezijem i kalcijem i uglavnom se koristi za osvježenje ljudskog organizma, kod napetosti, stresa, a dobra je i za regulaciju probave. Među paletom proizvoda od cvjeta soli čokolada je postala hit. Ove smo godine krenuli i s kombiniranom proizvodnjom paprenjaka i krekera sa cvijetom soli obogaćene začinima iz našeg podneblja. Nadalje, tu je i dimljena sol nastalu u Drnišu, gradu pršuta odimljena na pomno odabranim vrstama drveta s namjerom da se dobije jedinstven miris i aroma dima, priča Tomić dodajući kako se cvjetna sol sa svim proizvodima kojima je ona sastavni dio najvećim dijelom izvozi u Japan.

- Osim Japana uprava naše Solane s glavnim direktorom Damirom Oštrićem intenzivno pregovara i s uvoznicima iz zemalja Europske unije i Amerike tako da je ninska sol odnedavno pronašla put do polica nekih europskih zemalja i sjevernoameričkog kontinenta, kaže Tomić.

Da uprava ninske Solane pored ulaganja i modernizaciju proizvodnje vodi računa i o povijesti Solane koja je krenula s radom 1955. godine, svjedoči primjer prije četiri godine otvorenog muzeja soli.

- Radi se o projektu kojeg smo realizirali uz suglasnost i naklonost Grada Nina i ninske Turističke zajednice. Muzej zapravo nudi priču o Solani, od početka do današnjih dana. Posebno mjesto među izloženim stvarima i rekvizitima te svim proizvodima od soli pripada upravo lopati jer uz svu tehnologiju s kojom trenutačno raspolažemo, ona je bila i ostala nezamjenjiva posebno pri prikupljanju soli na bazenima, kaže voditelj proizvodnje Tomić, dodajući kako Muzej soli predstava posebnu atrakciju.

Do sada ga je posjetio velik broj znatiželjnika ne samo iz Nina i njegove okolice već i svih krajeva Hrvatske. U Muzej soli rado zalaze domaći i strani gosti, s velikim ga interesom razgledavaju, a naravno i kupuju puno izloženih proizvoda. Posjetiteljima je u svakom trenutku pri ruci stručni tim kojeg uspješno vodi Ivana Burela.

- Od početka ove godine Muzej soli posjetilo je nešto više od 10.000 domaćih i stranih posjetitelja što predstavlja rast od 20 posto u odnosu na isto lanjsko vrijeme. Imamo dosta dobro organiziranu službu vodiča koji su izvrsni poznavatelji morskog, biljnog i životinjskog svijeta koji obitava na ukupnoj površini solane od 550.000 metara četvornih, kaže Tomić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno