Zadrani proslavili Chagallov rođendan

Slika korisnika valentinam
Kneževa palača
Glavni dio programa održan je u večernjim satima, a počeo je u 20 sati performansom na Poljani Šime Budinića, odnosno ispred crkve sv. Šime, u kojem su glumili Martin Kranjčec i Ema Pestić Berešić, mladi glumci iz udruge Drama Plus
Arif SITNICA
U petak su muzejski djelatnici zabilježili znatno veću posjećenost izložbe

Zadarski Narodni muzej bogatim je multimedijskim programom obilježio 130. obljetnicu rođenja svjetski poznatog umjetnika Marca Chagalla, čija su djela ovih dana izložena u prostoru Kneževe plače. Program je započeo već u petak ujutro zdravicom u povodu proslave rođendana Marca Chagalla, da bi se nastavio kroz cijeli dan, uz vrlo bogat večernji program upotpunjen umjetničkim performansom, opernim arijama, tango plesom i još mnogočime. Tijekom dana svi građani mogli su kupiti ulaznicu po sniženoj cijeni uz koju su dobili i čašu pjenušca kako bi mogli nazdraviti renomiranom umjetniku te uživati u njegovim djelima. 

 - U suradnji s brojnim umjetnicima napravili smo vrlo bogat program. Oni su kroz različite umjetničke izričaje odali počast Chagallu i njegovom rođendanu, rekla je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar dodavši da su niže cijene karata polučile velik uspjeh, odnosno kako su u petak imali znatno veću posjećenost izložbe.

U sklopu programa u jutarnjim satima održale su se i Chagall kreativne radionice u edukativnoj dvorani Kneževe palače gdje su se polaznici mogli upoznati s nekim umjetničkim tehnikama koje je koristio i sam Chagall.

Glavni dio programa održan je u večernjim satima, a počeo je u 20 sati performansom na Poljani Šime Budinića, odnosno ispred crkve sv. Šime, u kojem su glumili Martin Kranjčec i Ema Pestić Berešić, mladi glumci iz udruge Drama Plus.

U atriju je Branko Lovrinov, tenor hrvatskih korijena iz Kali, a koji je rođen i živi u Australiji, izveo nekoliko opernih arija na francuskom i ruskom jeziku – jeziku zemalja u kojima je Chagall živio i djelovao.

- Počašćen sam što sam mogao večeras nastupiti. Pjevao sam dvije arije – Čajkovskog i Bizeta, kroz koje se kao tema provlači i tema performansa,  rekao nam je Lovrinov koji je već bio u Zadru i trenutno čeka odlazak u školu za operne pjevače u Italiji.

Nakon opernog uvoda započeo je multimedijski program nazvan “Marc Chagall: 130 Years”, u kojem je scene iz Chagallova života čitao poznati filmski, kazališni glumac i redatelj Edvin Liverić. Glazbenu pratnju činila je jedna od najboljih solistkinja na harmonici Merime Ključo, koja je u petak navečer publiku očarala autorskim skladbama. Ona je široj publici poznatija jer je stvarala glazbu za film “U zemlji krvi i meda” Angeline Jolie. Cjelokupni, zaokruženi dojam dali su tango plesači Rafael Ramirez i njegova partnerice Branke Milišić, koji su program popratili i upotpunili izvedbom tango plesa. Uza sve navedeno na zidu atrija projecirani su dokumentarni filmovi na temu Chagallova života.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2 (1 glasova)