[FOTO ] DAN POSLIJE Zdrobljeni brojni automobili, kod Molata potopljeno 6 brodica, spašeno 50 djece i 6 odraslih osoba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zbrajanje štete
Zvonko KUCELIN/Arif SITNICA/Suzana BANDIĆ/Vanja MIRČETA
Brojni vlasnici automobila pretrpjeli su veliku materijalnu štetu

Olujno nevrijeme koje se noćas nešto iza 22.30 sati sručilo na naš grad i okolicu nanijelo je veliku materijalnu štetu sugrađanima I turistima. Pod naletom olujnog vjetra stradale su  brojne ugostiteljske terase, a vjetar je u nekim gradskim kvartovima čupao i lomio stabla, roletne i tende, prevrtao kontejnere I kante za smeće, a ništa bolje nisu prošli ni štandovi kvartovskih tržnica, letjeli su kao papir preko prometnica. Letjela su i stakla s otvorenih prozora stambenih zgrada, lončići s svijećem, đardinjere, kupe s krovova i slično.

Velika šteta na automobilima nastala je na Puntamici gdje se na više od desetak automobila srušilo nekoliko stabala borova, a pod stablima je ostalo i nekoliko automobila na predjelu Relje i Voštarnice, pa čak i na Poluotoku. Stabla su padala i u sklopu školskog igrališta OŠ Šimuna Kožičića Benje čije krošnje su poklopile Ulicu Asje Petričić, u Maraska parku, Ulici Nikole Tesle, odnosno po cijelom gradu i okolici.

O jačini sinoćnjeg olujnog udara najbolje svjedoči jutro poslije kada se na svjetlu dana vidjela sinoćnja razorna moć prirode. Gradske ulice bile su prekrivene slomljenim granama i gomilom lišća koje su djelatnici Čistoće, ali i sami sugrađani pokušavali ukloniti s prometnica i svojih dvorišta.

Polomljena stabla koja su zakrčila prometnice bila su uglavnom ispilana I uklonjena tijekom noći dok su dežurne službe bile na terenu kako bi se promet u jutarnjim satima koliko toliko normalizirao. Sada slijedi uklanjanje slomljenih I iščupanih stabala koja nisu direktno ugrozila sigurnost vozača.

Pošteđene nisu ostale ni brodice.

Iz PU zadarske su u jutrošnjem priopćenju također izvjestili o nevremenu koje je noćas zahvatilo Zadar.

- Sinoć oko 23 sata uslijed jakog nevremena u Zadru te na širem području Zadra i okolice došlo je do više oštećenja vozila prilikom padanja stabala i drugih oštećenja imovine, te više nasukavanja brodica. Na mjestu događaja policijski službenici, kao i sve ostale službe provode potrebite mjere i radnje, istaknuli su iz PU zadarske.

O posljedicama izrazito jakog nevremena na zadarskom području oglasili su se i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Sinoć, 7. srpnja u večernjim satima, u području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, kao izravna posljedica nevremena zabilježeno je više izvanrednih događaja na moru, a prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30 sati, kada je dojavljeno o nasukavanju pet jedrilica s ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata. Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija s Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar. U vrlo kratkom roku s nasukanih brodica spašene je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa 6 članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana Republike Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć. Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prije podne, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar, istaknuli su u svom priopćenju.

Gotovo istovremeno u MRCC Rijeka zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama. U Zadarskom arhipelagu i na sve pozive odgovoreno je trenutno, a po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima te je najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru, koje je trajalo nekoliko sati okončano bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

- Usporedo s provođenjem očevidnih radnji, provode se potrebne aktivnosti u cilju uklanjanja potonulih, odsukavanja nasukanih i tegalj oštećenih plovila, što organiziraju, provode i nadziru službenici Lučke kapetanije Zadar, kako bi se osigurali svi potrebni uvjeti za obavljanje sigurne plovidbe ovim područjem, naglasili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Iz meteorološke postaje Puntamika kažu kako se za sinoćnje oluje na grad i širu okolicu sručilo 16 litara kiše i to u dva pljuska. Vjetar je puhao 29 metara u sekundi, odnosno preko 104 km/h. 

Vanjska temperatura noćas, neposredno nakon olujnog nevremena spustila se na 19,4 stupnjeva.

Kako je izgledao Zadar sinoć i jutro nakon, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno