Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Godišnja naknada za održavanje grobnih mjesta – na jednoj uplatnici

08.07.2019. 16:08
Godišnja naknada za održavanje grobnih mjesta – na jednoj uplatnici


S obzirom na to da su nam se javili Zadrani kojima nije bilo jasno zašto su za cjelogodišnju grobnu naknadu dobili račun 30. lipnja, od Nasada smo zatražili pojašnjenje vezano za spomenute uplatnice za održavanje grobnih mjesta te i za njihov broj na Gradskom groblju i Groblju Belafuža kao i cijenu naknade ovisno o vrsti i veličini grobnica.


Građani štede na proviziji
– U 2019. godini odlučeno je da će se uplatnice za godišnju grobnu naknadu za održavanje grobnog mjesta na Gradskom groblju i Groblju Belafuža slati na jednoj uplatnici, odnosno da će godišnja grobna naknada za održavanje grobnog mjesta biti fakturirana gradanima u cjelokupnom iznosu, odjednom. Prijašnjih godina godišnja grobna naknada za održavanje grobnog mjesta slala se na dvije uplatnice, odnosno iznos naknade je bio razdijeljen na dva polugudišta, te je naplata za prvo polugodište dospijevala 30. lipnja, a za drugo polugodište 30. prosinca. S obzirom na upite i komentare velikog broja građana, koji su tražili da se navedena naknada iskaže na jednom računu, odlučili smo naknadu za održavanje groblja poslati u jednom iznosu, navodi se u odgovoru iz Nasada te dodaje kako je, budući da se ne radi o velikom iznosu, veliki broj korisnika u prethodnim godinama naknadu plaćalo u cijelosti iako su bile ispostavljene dvije uplatnice.
– Gradani su na taj način uštedjeli na proviziji koja se plaća na svaku uplatnicu plaćenu u pošti, banci, inerenet bankarstvom itd… I prilikom plaćanja na blagajni Društva, uočeno je da korisnici odjednom plaćaju za oba polugodišta. Osim toga, iznos godišnje grobne naknadu za održavanje grobnog mjesta u odnosu na druge komunalne naknade koje gradani plaćaju, doista nije velik, odnosno, primjerice, za malu grobnicu na Gradskom groblju u Zadru izosi: 18,54 kune mjesečno. Godišnja grobna naknada za održavanje grobnog mjesta je komunalna naknada, te spada u namjensku naknadu koju plaćaju svi za grobna mjesta, ističu u Nasardma te dodaju kako su sredstva komunalne naknade namijenjena financiranju obavljanja komunalne djelatnosti održavanja i uređenja groblja.


Naknada za veliku grobnicu spomenik kulture 268,76 kn
Iznosi godišnje grobne naknade za održavanje grobnih mjesta su na Gradskom groblju iznose godišnje za malu grobnicu 22,50 kn, za veliku grobnicu 247,50 kn, za malu grobnicu spomenik kulture 241,26 kn, za veliku grobnicu spomenik kulture 268,76 kn, za pretince 62,50 kn, za niše 222,50 kn.
Na Groblju Belafuža godišnja naknada za održavanje grobnica iznosi 125 kn.
Vezano za broj ukopnih mjesta iz Nasada odgovaraju kako se na Gradskom groblju u Zadru, zbog manjka ukopnih mjesta, grobnice prodaju samo u smrtnim slučajevima i to za pokojnike koji u trenutku smrti imaju prebivalište na području grada Zadra.
Kako obaviještavaju Nasadi, uskoro počinje izgradnja Novog gradskog groblja na predjelu Crnog, te u 2020. godini očekuju izgradnju i prodaju grobnica na tom groblju. Na Belafuži nema slobodnih grobnih mjesta na prodaju i nije predvidena izgradnja.