Nediljko Banić Ban: Protiv prirode se nemoguće boriti, ali ovo je za poluditi

Slika korisnika mkvanja
Nebo spojilo sa zemljom i potaracalo sve pred sobom
Nemoćan sam, srce mi puca od boli, ka’ da će puknuti. Toliko truda, žuljeva i znoja, a vinograd uništen u sekundu, s puno emocija će Banić iz Gorice
Velimir BRKIĆ
U Sukošanu je nevera potopila brodicu

U nedjelju navečer oko 22.30 sati strašno nevrijeme pogodilo je zadarsko područje. Kratkotrajna oluja, grmljavinsko nevrijeme, kiša i vjetar iznimne snage, pokazali su moć prirode. Apokalipsa, gotovo da nema naselja na obali, zaobalju i otocima u Zadarskoj županiji koji nije osjetilo nepredvidivu ćud oluje. Pojedini dijelovi gradova i naselja ostali su i bez struje, kaos.

Strka na sve strane, horor

Oluja je sve potaracala, dizala kupe s krovova, rušila stabla, vinograde, maslinike, tende, plastenike, prometne znakove, nosila kontejnere i suncobrane kao da su od slame, štandove, a oštećena su i brojna vozila i brodice.
Nemoćan sam, srce mi puca od boli, ka’ da će puknuti. Toliko truda, žuljeva i znoja, a vinograd uništen u sekundu. A njega samo i radim, u njemu sam kad treba i po cijele dane. Snagu mi daje molitva i misli na obitelj, s puno emocija priča Marinko Banić iz Gorice.
Na lokaciji Orjašje, jugoistočno od Gorice, o vinogradu se brine Marinko i njegov brat Nediljko Banić, na daleko poznat vlasnik OPG-a Ban.

Uništeno 500 panjeva

Pogledajte ove panjeve, svaki daje kantu »jupola« vina, a sad nam je uništeno oko 500 panjeva, čokota vinove loze, debita, maraštine, sitnog i krupnog plavca, syraha i merlota, vidno utučen rekao je Nediljko Banić Ban te dodaje:
Protiv prirode se nemoguće boriti, to je viša sila. Sve to znam, ali ovo je za poluditi, poručio je Ban.
Vinograd je vidljivo brižno njegovan, a oluja je porušila betonsko-armirane stupove koji su pomoću žice nosile čokote vinove loze prepune uroda, grožđa. Skupljamo ekipu da pokušamo spasiti što se spasiti može. Imamo kući 40-ak betonskih stupova i zajedničkim snagama ćemo sa zemlje pokušati dignuti panjeve i promijeniti polomljene stupove.
Nije nam toliko zbog grožđa, važno je pokušati što više spasiti 10-godišnji vinograd, naglasio je Ban.

Odjednom roknulo i započeo je tornado

-Iznenada, gotovo u sekundu ili dvije nebo se spojilo sa zemljom. Hodao sam iz kafića prema kući kad je odjednom roknulo. Prvo grom i odjednom prolom i orkanski vjetar. Letjele su granje, suncobrani, štandove je nosilo prema moru, užas, pomalo i strah. Žurio sam se kući da zatvorim prozore i sklopim suncobrane, međutim za desetak minuta kako je oluja započela, tako je i prestala. Hvala ti Bože, tko zna što bi bilo da je potrajalo pola sata, gotovo u jednom će dahu Sukošanac Ante dok je jučer ujutro zbrajao nastale štete.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju