Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nediljko Banić Ban: Protiv prirode se nemoguće boriti, ali ovo je za poluditi

08.07.2019. 16:59
Nediljko Banić Ban: Protiv prirode se nemoguće boriti, ali ovo je za poluditi


U nedjelju navečer oko 22.30 sati strašno nevrijeme pogodilo je zadarsko područje. Kratkotrajna oluja, grmljavinsko nevrijeme, kiša i vjetar iznimne snage, pokazali su moć prirode. Apokalipsa, gotovo da nema naselja na obali, zaobalju i otocima u Zadarskoj županiji koji nije osjetilo nepredvidivu ćud oluje. Pojedini dijelovi gradova i naselja ostali su i bez struje, kaos.


Strka na sve strane, horor
Oluja je sve potaracala, dizala kupe s krovova, rušila stabla, vinograde, maslinike, tende, plastenike, prometne znakove, nosila kontejnere i suncobrane kao da su od slame, štandove, a oštećena su i brojna vozila i brodice.
Nemoćan sam, srce mi puca od boli, ka’ da će puknuti. Toliko truda, žuljeva i znoja, a vinograd uništen u sekundu. A njega samo i radim, u njemu sam kad treba i po cijele dane. Snagu mi daje molitva i misli na obitelj, s puno emocija priča Marinko Banić iz Gorice.
Na lokaciji Orjašje, jugoistočno od Gorice, o vinogradu se brine Marinko i njegov brat Nediljko Banić, na daleko poznat vlasnik OPG-a Ban.


Uništeno 500 panjeva
Pogledajte ove panjeve, svaki daje kantu »jupola« vina, a sad nam je uništeno oko 500 panjeva, čokota vinove loze, debita, maraštine, sitnog i krupnog plavca, syraha i merlota, vidno utučen rekao je Nediljko Banić Ban te dodaje:
Protiv prirode se nemoguće boriti, to je viša sila. Sve to znam, ali ovo je za poluditi, poručio je Ban.
Vinograd je vidljivo brižno njegovan, a oluja je porušila betonsko-armirane stupove koji su pomoću žice nosile čokote vinove loze prepune uroda, grožđa. Skupljamo ekipu da pokušamo spasiti što se spasiti može. Imamo kući 40-ak betonskih stupova i zajedničkim snagama ćemo sa zemlje pokušati dignuti panjeve i promijeniti polomljene stupove.
Nije nam toliko zbog grožđa, važno je pokušati što više spasiti 10-godišnji vinograd, naglasio je Ban.




Odjednom roknulo i započeo je tornado
-Iznenada, gotovo u sekundu ili dvije nebo se spojilo sa zemljom. Hodao sam iz kafića prema kući kad je odjednom roknulo. Prvo grom i odjednom prolom i orkanski vjetar. Letjele su granje, suncobrani, štandove je nosilo prema moru, užas, pomalo i strah. Žurio sam se kući da zatvorim prozore i sklopim suncobrane, međutim za desetak minuta kako je oluja započela, tako je i prestala. Hvala ti Bože, tko zna što bi bilo da je potrajalo pola sata, gotovo u jednom će dahu Sukošanac Ante dok je jučer ujutro zbrajao nastale štete.