U nadzoru fiskalizacije postotak nepravilnosti veći za 52 posto

Slika korisnika mkvanja
Na području Zadarske županije u prvoj polovici godine 419 inspekcijskih nadzora
Autor: 
Na području Zadarske županije od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine obavljeno je 419 nadzora što je 31 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je postotak nepravilnosti veći za 57 posto i izrečene su novčane kazne u iznosu od 359.500 kuna. U razdoblju od 1. do 30. lipnja ove godine, obavljena su 43 nadzora fiskalizacije što je 59 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine
Ognjen ALUJEVIC
Važno je da štima blagajna

Tijekom ljeta, odnosno tijekom turističke sezone, a zbog povećanog broja gostiju, Porezna uprava Ministarstva financija krenula je u inspekciju rada, između ostalog i ugostiteljskih objekata na obali i otocima, svakodnevno uz 24-satnu nazočnost inspektora na terenu.

Sprječavanje sive ekonomije

Tako su inspektori krenuli u nadzor i na području Zadarske županije i to, kako su objasnili iz resornog Ministarstva, samostalno i u suradnji s drugim tijelima kod svih poreznih obveznika koji posluju s gotovinom, a u cilju sprječavanja sive ekonomije te zaštite državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.
- Na području Zadarske županije od 1. siječnja do 30.lipnja ove godine obavljeno je 419 nadzora što je 31 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je postotak nepravilnosti veći za 57 posto i izrečene su novčane kazne u iznosu od 359.500 kuna. U razdoblju od 1. do 30. lipnja ove godine, obavljena su 43 nadzora fiskalizacije što je 59 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, dok je postotak nepravilnosti veći za 52 posto i izrečene su novčane kazne u iznosu od 28.800,00 kuna - stoji u odgovoru Ministarstva financija.
Što se tiče nepravilnosti one se najčešće odnose na neizdavanje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, nepotpune i netočne podatke o poslovnim prostorima, nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku i nepolaganje ostvarenog prometa na račun.
Kod poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju se daljnje mjere sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima.

Određivanje visine novčane kazne

- Pri određivanju visine novčane kazne uzimaju se u obzir sve otegotne i olakotne činjenice vodeći računa o broju počinjenih prekršaja, vrsti i težini počinjenog prekršaja, ponavljanju prekršaja, gospodarskoj snazi poreznog obveznika i dr., a sukladno članku 37. Prekršajnog zakona. Sukladno važećim zakonskim propisima porezni obveznici su dužni izdavati račune te voditi poslovne knjige i evidencije radi oporezivanja prema propisima kojima se uređuje pojedina vrsta poreza. Porezni obveznici koji isporuku dobara ili obavljanje usluga naplaćuju u gotovini obvezni su promet iskazivati potpuno, točno, pravodobno i uredno putem naplatnih uređaja ili na drugi odgovarajući način. U sustavu fiskalizacije dnevno pratimo i analiziramo sve podatke o izdanim i fiskaliziranim računima po djelatnostima kao i po poreznim obveznicima. U obavljanju nadzora fiskalizacije tijekom ljetnih mjeseci uključeni su svi raspoloživi resursi. Naglašavamo kako većina poreznih obveznika fiskalizira račune te uredno i pravodobno podmiruje svoje porezne obveze - stoji na kraju odgovora kojeg smo dobili putem elektroničke pošte iz Ministarstva financija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno