ZBRAJAJU SE ŠTETE Sve službe na nogama, 4 ozlijeđene osobe, stotinjak srušenih stabala, deseci oštećenih automobila...

Slika korisnika mkvanja
Zadarsko područje pogodilo nevrijeme s olujnim vjetrom jačim od 100 km/h, grmljavinom i pijavicama
GRAD ZADAR
Sastanak Stožera Civilne zaštite s gradonačelnikom

Od ranih jutarnjih sati u Zadru i okolici zbrajaju se posljedice olujnog nevremena koje je započelo u nedjelju oko 22.30 sati. Trajalo je svega desetak minuta, no materijalna šteta velika je. Samo na području grada porušeno je stotinjak stabala, a upravo pod njima stradali su brojni automobili, pa čak i prije par dana otvoreni kamp s pet zvijezdica Borik.

Već s prvim udarima vjetra praćenog pijavicama koji je puhao brzinom većom od sto kilometara na sat telefoni dežurnih službi užarili su se. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi i policiji do 23 sata bilo je zaprimljeno preko sto poziva građana koji su prijavljivali prouzročenu štetu.
Osim stabala i automobila, stradali su i krovovi, a na području grada, među ostalim i onaj Županijskog suda u Zadru s kojeg su visjeli crijepovi i prijetili prolaznicima te krov Veterinarske stanice Bokanjac.

Gotovo da nema urbanog dijela grada gdje nisu stradale roletne, tende, lonci s cvijećem i vanjska sušila za rublje, a nezaštićene ugostiteljske terase posebna su priča. Stolovi i sjedalice iz nekih lokala letjeli su nošeni vjetrom i po 30-ak metara, a jednako i jastuci sa sjedalica. Opasnost za građane koji su se zatekli na otvorenom ili zaklon potražili uz stambene zgrade prijetila je i od stakala koja su padala s otvorenih prozora. Velika šteta zabilježena je i na predjelu Belafuže gdje su drveni štandovi s tržnice jutro dočekali sa suprotne strane ceste, a o silini nevremena svjedočila je zorno i ograda zadarskog Gradskog mosta koja je na dijelovima uništena.
Za građane Zadra apokaliptično stanje i podsjetnik na nezapamćeno nevrijeme od 11. rujna 2017. godine za zadarskog meteorologa Duška Kraljeva je ipak samo uobičajena i očekivana ljetna nevera.

- Pijavica i jak vjetar digli su prvo prašinu, a onda se to kasnije s kišom sleglo. Posljedično, zbog tlakova, podiglo se i more pa i veći broj lučica poplavljen, a posebice na otocima i primjerice u mjestima Kali i Kukljica. No to je iza nas. Još tijekom noći s ponedjeljka na utorak i u utorak bit će pljuskova, a onda se hladna fronta povlači i u srijedu nam se vraća vruć ljeto, kaže Kraljev dodajući kako je tijekom desetak minuta nevremena na zadarskom području palo 16 litara kiše po metru četvornom popraćena s brojnim munjama. A upravo jedna pogodila je stablo uz terasu ugostiteljskog objekta pokraj Trga pet bunara, no srećom u njegovom padu nitko od gostiju nije ozlijeđen.

Zadarski vatrogasci su po prioritetima promptno izlazili na teren i uklanjali sve ono što je stvaralo ugrozu za ljudske živote te za nesmetano odvijanje prometa, a u tome su im pomagali i sami građani te djelatnici vučnih službi. Upravo oni iz Vučne službe Deur uklonili su stoljetni brijest koji se srušio preko ograde Falkensteinera na prometnicu i zdrobio tamošnju nadstrešnicu na autobusnom stajalištu. Krošnja stabla dohvatila je i Ininu benzinsku postaju sa suprotne strane prometnice, no nije prouzročila štetu. Djelatnici vučne službe Deur u svega nekoliko minuta su ga ispilali motornim pilama i uklonili, a na isti način riješili su i četiri stabla na zaobilaznici, nedaleko raskrižja na Bokanjcu.

- U svojih 41 godinu staža ja ne pamtim da je u tako kratkom nevremenu pričinjeno toliko štete. Odmah sinoć izašli smo na teren, aktivno je sedam ekipa koje su do 13 sati imale više od 60 intervencija, Imali smo i jednu dojavu o ugroženim životima, no srećom pokazalo se kako nije točna. Preko Centra 112 javljeno nam je da je stablo poklopilo šator u kampu Borik te da su u njemu ostali zarobljeni ljudi. Tamo je šteta velika, ali nitko nije nastradao, kazao je zapovijednik JVP Željko Šoša dodajući kako vatrogasci i dalje primaju pozive građana, a ujedno i pozivajući ih da to i dalje čine.

- Na raspolaganju smo građanima 24 sata na broju 193 za sve dojave, a posebice one koje se odnose na ugrozu života. Posla imamo puno, pred nama je još sigurno 50-ak intervencija, na terenu je sedam vatrogasnih timova, no radimo po prioritetima i sve ćemo riješiti čim prije budemo mogli, poručio je Šoša dodajući kako su za područje Nina i Zatona zadarski vatrogasci dobili pomoć ninskog iz DVD-a Pljusak, a na području grada u pomoć im je pri rasčišćanju granja pomogla "Čistoća". Direktor tog fgradskog komunalnog društva Damir Maračić kazao je kako su djelatnici Čistoće u akciju krenuli čim se nevrijeme smirilo pa su tako od ponoći do 9.00 prikupili i odvezli oko 60 kubika lišća i granja s područja grada, a najviše s Poluotoka.

- Već od ponoći krenuli smo vraćati kontejnere koje je vjetar pobacao uokolo, a na mjestima i na same prometnice. Istovremeno je na teren izišla i jedna čistilica, a danas smo po tri rasporedili u dvije smjene - utarnju i poslijepodnevnu. Na terenu je pet naših kamiona koji su do 13 sati prevezli svaki po četiri ture lišća i granja, odnosno oko 70 kubika ukupno. Sutra nastavljamo, kazao je Maračić.

Ni gradonačelnik Branko Dukić nije mirno spavao. Oko pola noći krenuo je u obilazak, a u jutarnjim satima u ponedjeljak sazvao je Stožer Civilne zaštite kako bi svi bili uključeni i što brže i efikasnije sanirali nastalu štetu za koju se još uvijek ne zna kolika je. A ukoliko bude procijenjena na više od 20 posto gradskog proračuna biti će proglašena elementarna nepogoda što će građanima omogućiti da zatraže naknade.

Nadležne službe podnijele su izviješće gradonačelniku, svaka iz svog područja, o štetama i intervencijama nakon olujnog nevremena koje je sinoć zahvatilo Zadar.

Najvažnije je istaknuti kako u ovom nevremenu nije bilo ljudskih žrtava te se uglavnom radilo o lakšim ozljedama. Iz OB Zadar izvijestili kao su u bolnicu zaprimljene četiri osobe s lakšim ozljedama povezanima s ovim događajem. Uslijed nevremena nije bilo stradavanja na cestama. Na terenu su i dalje sedam vatrogasnih timova, a sve glavne i većina sporednih prometnica očišćene su, izvijestili su iz Grada Zadra nakon sastanka Stožera s gradonačelnikom iznoseći i podatke tvrtke Nasadi čiji su djelatnici evidentirali ukupno 156 srušenih stabala. Njihovi djelatnici jdanas su sudjelovali u uklanjanju velikoga bora pinije koji se srušio na plastenike rasadnika Cerodol.
 

 

U Piniji pod stablima ostali deseci automobila

Nevrijeme s vjetrovima jačim od 100 km na sat koje je uzrokovao grmljavinski oblak ispod kojeg su se stvorila vrtložna strujanja zraka poharalo je i Petrčane. Kao i u ostalim dijelovima županije te u gradu Zadru, najviše štete izazvala su rušenja stoljetnih stabala borova pinije ispod kojih su ostali deseci automobila, a najviše u hotelskom naselju Pinija i Punti Radmanovoj. U naletima vjetra stradali su i krovovi kuća, zidovi, ograde, kante za otpad, prozori...

U uklanjanju stabala i izvlačenju automobila sudjelovali su zadarski vatrogasci i vulčne službe.

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno