Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ako samo jedan iz većine bude zaražen upitno konstituiranje Sabora: Jandroković im naredio da – budu zdravi

08.07.2020. 10:07


Rezultati nedjeljnih izbora takvi su da omogućuju da deseti saziv Sabora u jednom kraćem razdoblju potvrdi novu vladu. Premijer Andrej Plenković već je uspio formirati parlamentranu većinu i još samo moraju proteći neki proceduralni rokovi kako bi Sabor mogao biti konstituiran, a potom i da zastupnici izglasaju vladu.
Ali, parlamentarna većina je minimalno potrebnih 76 zastupnika, nikad u samostalnoj Hrvatskoj vlada nije u startu imala tako malu podršku, a koronavirus ponovno vreba. Sabor spada među rijetke parlamente u državama članicama Europske unije koji su redovno radili tijekom lockdowna, no unatoč tome nitko od zastupnika nije se dosad zarazio. Međutim, od sredine ožujka do sredine svibnja građani Hrvatske bili su zatvoreni u svojim domovima i zastupnici su dolazili u kontakt s tek malim brojem ljudi.
Danas je situacija u zemlji drukčija, na snazi su rijetke ograničavajuće mjere i postoji gotovo potpuna sloboda kretanja. To znači da je mogućnost i da se novoizabrani zastupnici, konkretno njih 76 koji pripadaju parlamentarnoj većini, negdje susretnu s koronavirusom sasvim realna.
Dovoljno je da samo jedan zastupnik s HDZ-ove liste, nacionalnih manjina, HNS-a ili reformista bude pozitivan na testu ili da mu je određena samoizolacija, pa da konstituiranje Sabora i potvrđivanje Vlade dođu u opasnost.
Bez najmanje 76 ruku, nema ništa od toga, a Plenković je rekao da želi što prije početi u punom kapacitetu raditi za Hrvatsku. Što, dakle, u slučaju da netko od većinskih zastupnika, kao posljedica epidemije, za koji tjedan neće biti na raspolaganju?
 


»Podebljavanje« većine
 
Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader, potpredsjednik Sabora u prošlom sazivu, misli da je rješenje u trenutačnom »podebljavanju« parlamentarne većine.
– Imat ćemo sigurno više od 76 zastupnika i sve će biti u redu, uvjeravao nas je jučer Sanader.
Nisu to posve neutemeljene želje. Primjerice, nakon izbora 2016., petero zastupnika HSS-a, izabranih na listi Narodne koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem, podržalo je Plenkovićevu Vladu, a onda su ostali u oporbi. Možda bi i sada moguć bio neki sličan aranžman ako bi uslijed više sile, virusa COVID-19, jedan ili više zastupnika iz redova većinske koalicije bili prisiljeni preskočiti konstituiranje Sabora.
Gordan Jandroković, koji će i dalje obnašati dužnost predsjednika Sabora, u polušali je jučer odgovorio na naše pitanje što ako koronavirus prodre i u parlamentarnu većinu.
– Naređujem svakom od naših 76 zastupnika da bude zdrav, rekao nam je Jandroković koji će, u dogovoru s Plenkovićem, napustiti poziciju glavnog tajnika HDZ-a.
 


Briga za zdravlje
 
Ali, zdravstveno stanje zastupnika ipak ne ovisi o predsjedniku Sabora. Ne može tu nešto učiniti niti Nacionalni stožer Civilne zaštite, ne mogu oni izdati posebne upute za zastupnike parlamentarne većine, koliko god bi bilo dobro da Hrvatska što prije dobije vladu sa svim ovlastima.
Iz Ministarstva zdravlja poručuju, pak, da je »zdravlje svih građana jednako važno«. Ministar zdravstva Vili Beroš ne može brinuti za HDZ-ove zastupnike više nego za takozvane obične građane. U Saboru će opet vrijediti pojedine epidemiološke mjere, pa će zastupnici i glasovati odvojeno, neće se svi tiskati u sabornici. Ali, izvan zgrade Sabora, u uvjetima kada nema karantene, svaki će se morati skrbiti o sebi.
Jer, ako se COVID-19 proširi među zastupnike HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, Sabor ne bi mogao funkcionirati, a tada bi se moralo aktivirati ustavnu odredbu na osnovi koje bi vlast u Hrvatskoj zajednički preuzeli predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.