Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BEZ REZULTATA Na moru nestali Zadranin (27) još nije pronađen

08.07.2020. 08:30


Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetim koordiniranim aktivnostima u zadarskom akvatoriju, u cilju pronalaska nestale osobe, za kojim se traga od nedjelje navečer. Prema Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba radi se o Michaelu Wolfu koji živi u Zadru.
Službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu akciju traganja za nestalim M.W. u dobi od 27 godina, državljaninom Republike Hrvatske, čiji nestanak je dojavljen u nedjelju, 5. srpnja u 23.05 sati, nakon pronalaska napuštene brodice s osobnim dokumentima nestaloga, ispred lučice Lipauska u mjestu Bibinje. Odmah po zaprimanju dojave iz MRCC Rijeka pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim, u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar te službenicima Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).
Nakon detaljne pretrage područja od Luke Gaženica dužobalno do mjesta Bibinje, nestala osoba nije pronađena te je u ponedjeljak u 1.15 sati zbog smanjene vidljivosti akcija TiS-a privremeno prekinuta, do pojave dnevnog svjetla, dok je putem obalnih radio postaja emitirana poruka za hitnost (PAN-PAN) prema svim sudionicima u pomorskom prometu, u području traganja za nestalom osobom.
Istoga dana u 6 sati ujutro nastavljena je pomorska akcija traganja, a od 9 sati angažirani su pripadnici interventne jedinice Policijske uprave zadarske, koji su proveli podmorsko traganje, dok su s kopnene strane, uz službenike LK Zadar angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).
S obzirom na jačanje nepovoljnih vremenskih prilika, iz MRCC Rijeka je u akciju traganja angažiran zrakoplov tipa ‘Pilatus’, iz sastava Obalne straže, koji je s preletima područja traganja započeo u 10 sati, dok je u 13.07 sati zračno traganje nastavljeno uz pomoć helikoptera, također iz sastava Obalne straže.
Intenzivno koordinirano traganje zbog daljnjeg jačanja nepovoljnih vremenskih prilika reducirano je u kasnim popodnevnim satima te su od 17 sati u nastavku traganja zadržane pomorske jedinice, sačinjene od službenika LK Zadar i PPAP Zadar.
Kako do kasnih večernjih sati koordinirana akcija traganja i spašavanja za nestalim nije dala rezultat, a vremenske prilike na moru izrazito su se pogoršale, iz akcije su povučene i preostale pomorske jedinice te će se tijekom utorka traganje za nestalim nastaviti u okviru redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe, u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.