Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

BLAGO U OGRADI Bibinjski kralj kapule izvagat će tri tone uroda!

08.07.2020. 19:55


Škrta zemlja čuva svoje blago, a dokaz tomu su i divovske kapule izrasle na OPG-u Stanko i Dinko Sikirić, u vrtu Ograda u Bibinjama, na pola puta od škole i Marine Dalmacija.
– Nekima i bundeve, buče ili po dalmatinski tikve rastu manje od kapula našeg Stanka. Tako velika, a tako slatka. Zaista ih je gušt konzumirati. Jede se kao jabuka, pečena na roštilju, na salatu, kako ti srce hoće, a ni želudac neće zamjeriti, kaže susjed Joža, vikendaš iz Slavonije kojem je dovoljna tek jedna Sikirićeva kapula za njemu omiljeni fišpaprikaš.
Već smo pisali o ovoj kapuli, teškoj oko dva kilograma, ali ova godina je posebna zbog korone i velike, dugotrajne suše. Nasumice izabrane kapule teže od 1,79 do 2,26 kilograma.


Priča nije »lovačka«
– Otkriveno je da se kod većih plodava ne mijenja njihova struktura. Sve u svemu i dalje ne možemo predvidjeti gornju granicu veličine ploda jer se još širi, kisa, kazao je Stankov sin Dinko.
Mnogi će reći, kako za bavljenje povrtlarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom, nije potrebna samo »dobra ruka«, za to valja imati i srce. A Bibinjac Stanko zaista uživa u biljkama.
– Prije šest godina sjeme sam kupio u obližnjem rasadniku kod Šindije. Sad imam vlastito, a nešto je od Venca iz Sukošana. Ipak sam ja sukošanski zet, kaže Sikirić ističući kako je sve Božja volja.
Kao što smo već pisali ova bibinjska priča nije »lovačka«, prije četiri godine svjedočili smo da je u vrtu Ograda najteža kapula težila kilogram i 70 dekagrama, prije tri godine kapula je premašila težinu od dva kilograma, težila je dva kilograma i jedan dekagram. Prije dvije godine najveća kapula je bila teška 2,33 kilograma, a protekle godine nevjerojatnih 2,38 kilograma.


Božje čudo
– Volim sve pošteno, čekamo rekordera svih rekorda, zasad najveća kapula teži »samo« 2,36 kilograma, kaže nam 69-godišnji Stanko Sikirić, jedan od pionira modernog maslinarstva u Dalmaciji.
Ove godine Sikirići su posadili oko 1.800 komada kapule, crvenog luka i imat će oko 3.000 kilograma uroda, nevjerojatne tri tone kapule.
– Ovo je zaista čudo Božje, sve što did Stanko dotakne raste kao ludo. Nakon više puta zlatom ovjenčanog maslinara postao je i ‘kralj kapule’, sasvim ozbiljno će Stankov unuk Dinko dok s nama i s djedom, ocem, malim Ivom i Jožom, obilazi vrt koji se pruža sve do morske obale.
U vrtu Ograda barba Stanko pokazuje masline koje su cijepljene. Naime, ovaj veliki zaljubljenik u masline ima preko 300 maslina, brojne medalje i nagrade za ekstra djevičansko maslinovo ulje.




Obiteljski geni
– Samo ove godine od sljubljenih sorti maslina imamo sedam zlatnih i jednu srebrnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ponosno će Sikirić.
Svakodnevni veliki rad i trud, znoj i žuljevi, ogleda se i u tome što u Stankovim vrtovima, maslinicima, vinogradu i na plantaži smokava petrovki, nema ni travke. Sve je brižno izorano, frezano i sređeno.
– To su geni kameni, obiteljska tradicija obrade zemlje. Od malih nogu me zanimalo što to jedemo i što može pridonijeti našem zdravlju. Često na tu temu pričam sa sinom Dinkom. Ma, neka nam naš dragi Gospodin podari još zdravlja, veselja i ljubavi prema bližnjem, bit će povrća i voća. I neka više prestane ovo zlo od korone, poželio je na kraju Stanko Sikirić.