Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

DOBRA OKOLNOST Umjesto planirane jedne, u Zadru će se izgraditi dvije osnovne škole!

08.07.2020. 13:46


Gradonačelnik Branko Dukić na današnjem je kolegiju najavio kako će Zadar u naredne dvije, tri godine imati dvije osnovne škole, umjesto planirane jedne na Novom Bokanjcu.
– Mi smo još 2013. skopili dogovor sa Zadarskom nadbiskupijom o zajedničkom ulaganju u osnovnu školu na Novom Bokanjcu. Međutim, Zadarska nadbiskupija vatikanskoj kongregaciji za ostvarivanje kreditnih sredstava za ulaganje u gradnju škole mora dostaviti dokaz da je jedini osnivač te vlasnik zgrade. Predložili su da će preuzeti naš dio u iznosu od 25 milijuna kuna, a mi smo to prihvatili. Intencija je da dobijemo još jednu školu i želimo aktivno već raditi na dozvoli za osnovnu školu na predjelu Crvene kuće, kazao je gradonačelnik Dukić prepuštajući riječ resornom pročelniku Josi Nekiću koji je podsjetio na prvotnu inicijativu Grada da gradnju dviju škola financira sredstvima iz EU fondova, što, kako je kazao, prije par godina nije bilo moguće.


Širenje školskih kapaciteta
– Kad smo vidjeli da ne možemo na taj način dobiti pomoć, okrenuli smo se drugim mogućnostima, a jedna od njih je bila ovaj dogovor sa Zadarskom nadbiskupijom da ćemo ulaganja podijeliti na pola. Zbog problema s ishođenjem kredita Nadbiskupija je predložila da preuzme i naš dio i sama to financira. Ta škola će biti s pravom javnosti i mi ćemo zapravo dobiti jednu redovitu školu kojoj će osnivač biti Zadarska nadbiskupija. Oni sada već imaju jednu osnovnu školu, OŠ Ivo Mašina. Ta ustanova će se samo preseliti u novi prostor. To je fenomenalna stvar jer se nama sredstva koja smo tu mislili uložiti oslobađaju i mi ćemo umjesto jedne na ovaj način izgraditi dvije škole, kazao je Nekić te potom podsjetio i na nedavna ulaganja Grada u područnu školu Ploče u smislu širenja kapaciteta gradske školske mreže.
– Kada napravimo ove dvije škole svi znamo koliko će nam biti lakše realizirati one projekte u školstvu koje već sada imamo u ograničenim okolnostima kao što je, na primjer, produženi boravak. U Osnovnoj školi Smiljevac sada imamo dvije skupine, a imamo potrebe za više jer imamo pet prvih i pet drugih razreda. OŠ Šimuna Kozičića Benje je trenutno jedina škola u kojoj nemamo mogućnost realizacije produženog boravka, ali kad počne s radom nova škola na Bokanjcu ta će se škola rasteretiti kao i OŠ Bartola Kašića te područna škola na Bokanjcu koja sada već ima 138 učenika, kazao je Nekić ističući kako će se u svim nabrojenim školama dobiti dodatni prostor i biti moguće organizirati produženi boravak, ali i kvalitetniju organizaciju sportskih aktivnosti jer će se u sklopu izgradnje novih škola dobiti i dvije velike dvorane.


Za učenike je važan topli obrok
Osvrnuo se i na centre izvrsnosti koji se trenutno realiziraju u školama samo subotom zbog prostornih i organnizacijskih mogućnosti ističući kako će se i tu dobiti dodatni zamah
– Mi smo dobili status Europske točke darovitosti u Europskoj mreži za darovite. Cilj i obveza nam je ulaganje i širenje mreže kao i poticanje kvalitete za rad s darovitom djecom. Dobit ćemo i dvije nove kuhinje, a naša je intencija da ponudimo mogućnost toploga obroka za učenike. Do prije nekoliko godina imali smo samo dvije škole koje su imale kuhinje, a danas imamo suituaciju da sve škole imaju ili kuhinju ili mogućnost primanja i podjele hrane. Imamo i nekoliko mogućnosti iz kojih se financira ta prehrana kao što su školska shema, medni dan, mreža prehrane preko Ministarstva za demografiju, za djecu za koju se ostvaruje pravo na dječji doplatak, kazao je Nekić ističući kako je jako važno za djecu da imaju topli obrok.