Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kome je u interesu od poštenih Hrvata praviti alkoholičare?

08.07.2020. 20:40


KAKO SEBI UPROPASTITI DAN UZ POMOĆ TELEVIZIJE?
Ima jedna televizijska emisija Hrvatske televizije o kojoj ne smijem pisati jer sam svojevremeno dobio pozdrave od njenog urednika pa radi općeg mira i međuljudske ljubavi i tolerancije nećemo nikoga spominjati po imenu. Neću dakle reći ime te emisije, jer sam tako svečano obećao, samo ću napomenuti da ide svakog tjedna, da se snima po gradovima i selima ove zemlje i da u njoj dominiraju tamburaši. Naravno da ne možete ni pretpostaviti o čemu se radi pa mogu slobodno pisati bez da prekršim zakletvu i bez da se itko nađe naljućenim.
Ova je emisija jako korisna, jer da nije nje, kako bi svi ovi kafanski i svatovski svirači i slični šalabajzeri ikada dospjeli na televiziju? Ovaj sam tjedan imao baš gadan peh. Legao sam na svoj kraljevski ležaj, na svilu i kadifu, upalio tv-prijamnik i u tom kobnom trenutku je otkazala baterija u daljinskom upravljaču. Otkazala, a program ostao baš na ovoj emisiji o kojoj sam pisao. Bila su dva rješenja. Odložiti pjat pun pašte-šute i nekako se dovući do prijamnika i isključiti ga, ili ostati ležati i trpjeti silne muke, jer dok jedeš ne smiješ gledati nešto što će ti pokvariti apetit. Odlučio sam se za ovo drugo i prestao jesti. Prvo nam je simpatični mladoliki voditelj najavio Ćiru Gašparca. Da mi je netko tada upao u sobu i rekao »ajmo se Mario kladiti, ti u sve svoje imanje, a ja u deset eura da nećeš pogoditi koju će pjesmu Ćiro pjevati«, ja bih bez ustezanja prihvatio tu nesrazmjernu okladu, jer mogućnost da Ćiro zapjeva bilo koju pjesmu, a da to nije »Laže selo, laži ljudi«, jednostavno ne postoji. Kada sam to izdržao, a izdržao sam jer čovjek ipak zna pjevati, a i pjesma uopće nije loša (sreća što nisam imao uza se kristalnu čašu jer bih je u zanosu vjerojatno razbio o zid), a onda se dogodilo nešto što mi je pokvarilo dan.


PJESMA KOJA VRIJEĐA MOJE VJERSKE OSJEĆAJE
Pojavili su se neki tamburaši koji su odlučili, sasvim nenadano, otpjevati pjesmu koja se zove »Otvor’ ženo kapiju«. Čuo sam za tu pjesmu, nemam pojam tko ju je napisao i tko je u originalu izvodi, ali mi je odmah zazvučala kao trećerazredna imitacija jednog kantautora iz susjedne nam države Vojvodine kojeg bi mnogi htjeli kopirati, ali ne mogu i ne znaju, a s čijim se melosom često miješa i naš narodni glazbeni izričaj (uostalom, jedan od najvećih, ako ne i najveći izvođač takve muzike je Bunjevac Zvonko Bogdan). Bilo kako bilo, malo sam to slušao i ostao frapiran tekstom te pjesme. Prvo se ti stihovi ponavljaju dvaput bez ikakvog razloga, osim da prođe vrijeme, a možda autor smatra da su to tako predivni stihovi da ih treba dvaput ponoviti da svakako uđu u memoriju. Onda, ono što mene kao kršćanina izuzetno nervira to je stih »man’ se očenaša«. Da ja na svojim nastupima zapjevam »draga da te više nisam čuo da moliš Boga«, siguran sam da bi se probudila cijela vojska mojih »fanova« koja bi me nazvala raznim pogrdnim imenima o kojima je bolje ne govoriti, jer bi svašta rekli. Nakon toga ide nešto što me duboko uznemirilo. »I donesi rakiju neka čaše zveče…« Kakve to stihove mora slušati naša neiskvarena mladež? Kome je u interesu od poštenih Hrvata praviti alkoholičare? Prvo joj zabraniš slobodu svoje vjeroispovijedi, a onda još tražiš da ti nosi rakiju!? Duboko sam uznemiren ovom blasfemijom. I kao Hrvat i kao Katolik.


KAKO ĆEMO IZDRŽATI OVO LJETO BEZ DROGA PARTIJA?
Na televiziji smo između ostalog saznali koje nam sve nevolje donosi sezona uz koronu. Ima puno stvari koje će nam faliti, a jedna od njih je i ono što smo vidjeli u jednoj tv-emisiji. Velik je problem u tome što se mladi neće imati gdje zabavljati jer su ukinuti cjelonoćni partiji kakvi su nas razveseljavali proteklih godina. Zamislite koja nesreća! Neće biti višesatnih drmusanja uz glupu muziku i pod utjecajem raznih droga i drogica. Jadna mladost. Sada imaju prilike provesti ljeto u korisnijim aktivnostima. Recimo, volontiranje, pomoć ubogima, molitvene zajednice… Sve je bolje od tehno partija.