Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Međunarodna organizacija rada: “Nema izbora između zdravlja i ekonomije, ili ćemo pobijediti ili izgubiti na svim frontovima”

08.07.2020. 12:21


Globalni čelnici pozvali su na cjelovit pristup u nošenju s posljedicama pandemije koronavirusa, za koju je šef Međunarodne organizacije rada (ILO) Guy Ryder u srijedu rekao da je gurnula svijet rada u “neviđenu krizu.”
“Neka bude jasno: nije stvar izbora između zdravlja ili poslova i ekonomije. Sve je isprepleteno: ili ćemo pobijediti na svim frontovima ili izgubiti na svim frontovima”, rekao je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres na ILO samitu, čija će snimljena poruka biti upućena desecima šefova država i vlada.
Šef svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je na samitu da svijet ima posebnu dužnost zaštititi milijune zdravstvenih radnika na prvim linijama obrane od krize i povećanih slučajeva zaraze i smrti.
“Zajedno imamo dužnost štititi one koji štite nas”, rekao je.
Predviđanja za globalno radno tržište u drugoj polovici 2020. “vrlo su nesigurna” a procijenjeni oporavak neće biti dovoljan da se stopa zaposlenosti vrati na razinu od prije početka krize ove godine”, rekao je ILO prošli tjedan.
UN-ova agencija rekla je da je globalni pad radnih sati “značajno gori nego što se ranije procjenjivalo” u prvoj polovici godine.