Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POSLJEDICE PARLAMENTARNIH IZBORA Plenković ima većinu i može si dopustiti Vladu kakvu želi

08.07.2020. 10:12


Parlamentarni izbori su iza nas. HDZ je apsolutni pobjednik sa 66 mandata, Restart koalicija je osvojila 41 mandat, Domovinski pokret 16, Most osam, koalicija Možemo sedam, koalicija predvođena strankom Pametno tri, te HNS i Čačićevi Reformisti po jedan mandat. Premijer Andrej Plenković će, kako je to najavljeno iz njegova ureda, parlamentarnu većinu za novi sastav Vlade, na čijem čelu će on i ostati, formirati sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima.
Rezultate izbora koji su iznenadili mnoge te su odstupili od svih predizbornih anketa, pa i onih objavljenih svega dan, dva prije samih izbora, za našu novinu prokomentirao je sociolog i politički analitičar doc. dr. sc. Sven Marcelić.


Strateški zaokret HDZ-a
– Sjajan rezultat HDZ-a postignut na ovim izborima vjerojatno nisu očekivali ni u samoj stranci, ali ovakva uvjerljiva pobjeda stavlja Andreja Plenkovića u situaciju koja se istovremeno može činiti i zahvalnom i teškom. Očito je da može sastaviti Vladu onako kako njemu odgovara, ali to što odgovara njemu, istovremeno bi moglo imati dugoročne posljedice po smjer stranke. Prema signalima koje sada dobivamo, izgleda da će se zadržati u centru, a Vladu će podržavati manjine i male opcije liberalnog smjera. Drugim riječima, Plenković osjeća da ima dovoljno snage okrenuti HDZ od desnice, koja ima velik broj mandata, ali nije faktor u slaganju većine. To je, u strateškom smislu, jedan od ključnih trenutaka HDZ-a u zadnjih 30 godina, a koji si on može dopustiti jer ima većinu, kaže Marcelić te dodaje kako se po signalima koji se šalju još od izborne večeri može zaključiti da je Plenković motiviran za modernizaciju stranke i distancu od desnice, odnosno pomak prema centru. Pojašnjava kako Plenković to od početka implicira kao svoj habitus te da je sada došao u situaciju da ga može i izabrati. Ističe kako će se na taj način otvoriti velik prostor za desnicu, ali i da će njihovo djelovanje biti vezano uz Sabor.


​Upitna motivacija
– Pitanje je koliko će barem dio Domovinskog pokreta biti motiviran za sudjelovanje u radu Sabora nakon gotovo univerzalno prihvaćene pretpostavke da će sudjelovati u vlasti. Pritom je i sam desni pol vidljivo oslonjen na dvije različite strategije. Škorina lista je gotovo pa reciklažno dvorište političara desnog usmjerenja, poznatih iz mnoštva ranijih inkarnacija takvih stranaka, dok se Most odlučio na posve drugi pristup, afirmirajući nove osobe. Preostaje vidjeti koja će se strategija bolje isplatiti, ali već na temelju početnih pretpostavki jasno je da je Mostova lista motiviranija za sudjelovanje, pojašnjava Marcelić te dodaje kako se sličan princip može primijeniti i na Možemo, listu koja je izrasla iz aktivizma. Procjenjujući njihov nastup u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, Marcelić od njih očekuje vrlo aktivan oporbeni nastup i u Saboru.
– Konačno, ako pogledamo što se dogodilo sa SDP-om, jasno je da je to mumificirana stranka koja je uspjela poletjeti na krilima ljudi jačih od svojeg predsjednika (Picule i Borzan na EU izborima, Milanovića na predsjedničkim), ali to je samo trenutačno zamaskiralo strukturne probleme koje ta stranka ima. Oni se mogu prvenstveno svesti na manjak bilo kakve intelektualne i ideološke pozicije, a nakon toga i na potpuno zanemarivanje terena – stranka je postala gotovo nepostojeća u Dalmaciji i Slavoniji, gdje čak i u urbanim središtima ne ostvaruju dobre rezultate. Činjenice da im je HDZ jednim dijelom ušao u centar, djelovanje Možemo na ljevici i niska izlaznost građana na izbore, posve su ogolili sve slabosti te stranke, kazao je za kraj Marcelić.