Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sve je više slučajeva u kojima je teško odrediti izvor zaraze: Glavni riječki epidemiolog kaže da moramo biti spremni na više oboljelih

08.07.2020. 09:59


U Primorsko-goranskoj županiji jučer je zabilježen skok u broju osoba pozitivnih na koronavirus sa sedam novih slučajeva zaraze. Među zaraženima je i jedna liječnica iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka za koju su u Službi za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a utvrdili da se pridržavala svih epidemioloških pravila zbog čega se ne očekuje daljnje širenje zaraze.
S jučerašnjim danom broj osoba pozitivnih na koronavirus u PGŽ-u porastao je na 31. Od inficiranih građana na Klinici za infektivne bolesti u riječkoj bolnici na liječenju se već od ranije nalazi jedan muškarac. Iz KBC-a Rijeka poručuju da su među zaposlenima u bolnici trenutačno na virus pozitivne dvije zaposlenice koje su zasad bez simptoma i nisu na bolničkom liječenju.
– Radi se o djelatnicama operacijskih sala, liječnici i pomoćnoj radnici. U tijeku je široko testiranje svih kontakata te za sada nema drugih pozitivnih zaposlenika bolnice, poručili su iz bolnice.
Od preostalih jučerašnjih šest novooboljelih, prema podacima županijskog Stožera, tri osobe su povezane s jednom maturalnom zabavom i njihovi kontakti se obrađuju, dok za preostale tri zaražene osobe još nije utvrđeno gdje su se zarazili.
Kako se jučer ispostavilo, dvojica zaraženih na maturalnoj zabavi studenti su Tehničkog fakulteta u Rijeci koji su do potvrde zaraze redovito ispunjavali svoje studentske obaveze i bili u kontaktima sa svojim kolegama na fakultetu.
Prema riječima glavnog županijskog epidemiologa dr. Dobrice Rončevića, s obzirom na to da je riječ o velikim grupama, nemoguće je obraditi sve kontakte te vrste.
– Imamo potvrdu uprave fakulteta da su u prostorima u kojima se provode vježbe i ispiti provedene sve mjere u skladu s važećim uputama sprječavanja prijenosa virusa.
Također, naša je preporuka da su u takvim objektima spriječi nepotrebno grupiranje ljudi, kazao je Rončević koji smatra da je ovakav prijenos zaraze rizik na koji treba biti spreman ako ostajemo otvoreni za razne aktivnosti.
Potvrdio je da ima slučajeva kod kojih je teško utvrditi izvor zaraze te da će takvih slučajeva biti sve više.


– Generalno gledajući, u ovom je trenutku manje težih slučajeva i to je svakako činjenica koja je ohrabrujuća.


U KBC-u Rijeka završili smo epidemiološku obradu kontakata koji su bili bliže zaraženima kad nisu koristili zaštitnu opremu.
Naime, u bolnicama se primjenjuju sve sigurnosne mjere i tamo nemamo tako širok krug ljudi koji su izloženi riziku prijenosa zaraze, dodao je Rončević.