Obilježavanje online akcijom Posvoji bukvu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uvrštenja bukovih šuma NP-a Paklenica na popis svjetske baštine UNESCO-a
Putem natječaja na internetskoj stranici Parka www.np-paklenica.hr možete posvojiti bukvu s Popisa svjetske baštine UNESCO-a te na taj način podržati važnost očuvanja ovog vrijednog šumskog ekosustava i doprinijeti očuvanju ukupne bioraznolikosti
NP PAKLENICA
Zaštita obuhvaća ukupno 2.031,87 ha bukove šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik

Znate li da Zadarska županija ima 2 lokaliteta na Popisu svjetske baštine UNESCO-a te je jedina županija u Hrvatskoj koja ima i kulturni i prirodni lokalitet materijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a, zapitali su iz NP Paklenica.
Tako uz grad Zadar, obljetnicu uvrštenja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine ovih dana obilježava i Nacionalni park Paklenica. Naime, bukove šume NP-a Paklenica uvrštene su na Popis svjetske baštine 07.srpnja 2017.godine kao dio serijske nominacije »Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe«.
Zaštita obuhvaća ukupno 2.031,87 ha bukove šume na lokacijama Suva draga – Klimenta i Oglavinovac – Javornik. Njihova posebnost vrijedna zaštite UNESCO-a temelji se na izvornosti, starosti, geografskom položaju i veličini.
NP Paklenica je dio planinskog masiva Velebit, koji je pak još 1978.godine, zbog osobitih reljefnih, vegetacijskih i pejzažnih vrijednosti, uvršten u UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere (Program «Čovjek i biosfera»).
4.obljetnicu uvrštenja na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, NP Paklenica obilježava online akcijom Posvoji bukvu, sukladno situaciji i u cilju zadržavanja dobre epidemiološke situacije u Općini Starigrad. Tako putem natječaja na internetskoj stranici Parka www.np-paklenica.hr možete posvojiti bukvu s Popisa svjetske baštine UNESCO-a te na taj način podržati važnost očuvanja ovog vrijednog šumskog ekosustava i doprinijeti očuvanju ukupne bioraznolikosti. Pošiljatelji najoriginalnijih razloga za posvajanje stabla bukve u NP-u Paklenica dobivaju koordinate lokacije posvojenog stabla kako bi ga i osobno mogli obići, godišnju ulaznicu u NP Paklenica te diplomu i iskaznicu posvojitelja bukve.Natječaj je otvoren do 14.srpnja a odabrani posvojitelji će biti objavljeni na facebook stranici Parka.
Na području Općine Starigrad trenutno boravi oko 3.000 turista u kampovima, hotelima i privatnom smještaju a Park dnevno posjeti više stotina posjetitelja. Turistima su na raspolaganju brojne aktivnosti u prirodi, kako u planini tako i na moru. Penjanje i pješačenje glavne su aktivnosti u NP-u Paklenica, a uz to je moguće posjetiti Podzemni grad Paklenice, špilju Manita peć, vidikovac Paklarić, Paklenički mlin, osvježiti se u šumarskoj kući Lugarnica ili u planinarskom domu Paklenica itd.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno