Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Priča nadahnuta sjećanjem na zatvor La Maca

08.07.2021. 11:40


Mladić stiže u »La Macu«, zatvor smješten usred šume Obale Bjelokosti kojim upravljaju zatvorenici. Odmah po dolasku, zatvorski glavešina ga odabire da tijekom nadolazeće noći crvenog mjeseca – u skladu sa starom zatvorskom tradicijom – ostalim zatvorenicima ispriča priču. Saznavši kakva ga sudbina čeka nakon završetka priče, počinje pripovijedati o mističnom životu legendarnog odmetnika Zama Kinga i trudi se da priča potraje do zore…
»Noć Kraljeva« inspirirana je redateljevim sjećanjem na notorni zatvor La Maca u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu. Režiju i scenarij filma potpisuje Philippe Lacôte dok se u glavnim ulogama pojavljuju Bakary Koné, Steve Tientcheu, Jean Cyrille Digbeu i Rasmané Ouédraogo. Film je na svojem festivalskom putu osvojio brojna priznanja od kojih valja izdvojiti posebnu nagradu na festivalu u Torontu te nagrade za najbolju kameru i zvuk na festivalu u Chicagu.
Uoči projekcije, bit će prikazana nagrađivana kratkometražna drama ‘’U plavetnilo’’ Antonete Alamat Kusijanović koja je ove godine dobila i svoju dugometražnu verziju u vidu drame ‘’Murina’’.
Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja.
U glavnim ulogama pojavljuju se Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin i Dominik Duždević, a među bojnim priznanjima koji je film skupio valja istaknuti ‘Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film’.
Projekcije su na rasporedu u četvrtak, 08. srpnja od 21.15 h na Poljani Branka Stojakovića (između Kazališta lutaka i crkve Sv. Dominika).
Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti na blagajni ispred lokacije prikazivanja koja se otvara u 20.15 sati.