Turističko-rekreativni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pri kraju radovi koje u potpunosti financira EU
S ovih pet vidikovca, rekreacijskih odmorišta pruža se fascinantan pogled koji omogućava pogled na sve strane. Sjeverno na plodne Ravne kotare, a južno na Pašmanski kanal, srednjodalmatinske otoke i Kornate. Spektakularne razglednice čekaju vas da ih otkrijete, bilo objektivom ili očima uperenima u prekrasne prizore koji nude komadić mira i ljepote na ovom bogomdanom kraju, pozvao je načelnik Ante Martinac
Velimir BRKIĆ
Savršeno mjesto za predah

Općina Sukošan pri samom je kraju realizacije velikog turističko-rekreativnog projekta izgradnje pet vidikovca s uređenjem prilaznih puteva, solarnom rasvjetom i edukativno informativnim pločama te sa spravama i elementima za rekreaciju. Na četiri vidikovca u potpunosti su završeni radovi i otvoreni za već brojne posjetitelje, dok su na petom radovi u samom finišu.
- Riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, koje u 100-postotnom iznosu financira EU, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.

Spektakularna razglednica

Sve je, kako ističe Martinac, bajkovito, nadnaravno. S ovih pet vidikovca, rekreacijskih odmorišta, pruža se fascinantni pogled na sve strane, sjeverno na plodne Ravne kotare, a južno na Pašmanski kanal, srednjodalmatinske otoke i Kornate, dakako, i na brojna naselja u okruženju.
- Pogled od 360 stupnjeva omogućava dinamični »ophod«, pogled u svim smjerovima. Spektakularne razglednice čekaju vas da ih otkrijete, objektivom ili očima uperenima u prekrasne prizore koji nude komadić mira i ljepote na ovom bogomdanom kraju, pozvao je Martinac.
Sukošanski projekt s pet vidikovca jedan od najvećih ovogodišnjih turističko-promidžbenih ulaganja u Zadarskoj županiji i šire.
- Vidikovcima, rekreacijskim stazama i spravama, upotpunjena je turistička ponuda općine Sukošan i Republike Hrvatske. Imamo pet atraktivnih lokacija s kojih se pružaju možda i najljepši pogledi na Jadranu, uvjeren je sukošanski načelnik.

Pogled od milijun dolara

Tri vidikovca su na području Sukošana. Prvi na Velikoj glavi, brdu iznad marine i Krešanovih, a drugi na Kosmatcu, brdu iznad igrališta Dešenj, oko 150 metara uzbrdo od željezničke pruge na kojoj je uređen moderan pješački prijelaz.
- Treći sukošanski vidikovac je pri vrhu Tustice, u ravnini Puta Tustice i nekadašnje prosike. Lokacija četvrtog vidikovca je u Debeljaku na brdu Glavica, dok je peti vidikovac u Glavici, na brdu Vrčevo, nabrojao je Martinac.
Radove na vidikovcu iznad igrališta Dešenj i na Velikoj Glavi, koji je u samom finišu izgradnje, povjereni su tvrtki Diklo gradnja d.o.o. Zadar. Vidikovce na Glavici u Debeljaku i na Vrčevu u naselju Glavica izvodila je tvrtka Konektor d.o.o. Sukošan, a vidikovac u Tustici - tvrtka Lagoon Natura iz Šibenika.
- Već poznata izreka »pogled od milijun dolara« itekako vrijedi kad je riječ o sukošanskom vidikovcu na Tustici. S predivnog prirodnog okruženja, šetnice, igrala i vidikovca puca pogled na Pašmanski kanal, srednjodalmatinske otoke i Kornate, istaknuo je Martinac.

Kao u najljepšoj filmskoj priči

Mnogi će reći, kaže on, da je najfascinantniji pogled s vidikovca u Debeljaku s Glavice, brda koje se nalazi s njegove sjeverne strane. Brdo je to koje je oduvijek prirodni zaklon ovog naselja od bure, ali i neprijatelja.
- Sve je kao u najljepšoj filmskoj priči. Naime, drugi će reći da je to s vidikovca na mističnom brdu Vrčevo u Glavici, odmah do zavjetne kapelice Gospi Luzarici ili onaj s Velike glave i Kosmatca u Sukošanu, kazao Martinac.
Završetkom projekta općina je obogaćena poučnim stazama koje će uz rekreacijsku imati i poučno - edukativnu ulogu.
- Ulaganje je namijenjeno za javnu upotrebu i uvelike će pridonijeti životu u ruralnim područjima. Ovim će se projektom razviti novi sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu, istaknuo je Martinac.

Jedinstven doživljaj

Dodatnim sadržajem na stazi povećat će se naglasak na šumu te njezino održivo gospodarenje.
- Jedan od ciljeva je bio i funkcionalno urediti lokaciju ulaganja radi postizanja kvalitetnijeg življenja lokalnog stanovništva i mladeži u vidu sporta i rekreacije. Ovim projektom ne samo da se doprinosi zaštiti šuma i promicanju istih, nego i poboljšanju zdravstvenog stanja ljudi, a istovremeno ih se educira o važnosti šuma, naglasio je Martinac.
Projektom će rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šume postati dostupnije ruralnom i ostalom stanovništvu, što će doprinijeti povećanju njihove okolišne vrijednosti.
- Svim posjetiteljima vidikovci će podariti jedinstven doživljaj, zaključio je Martinac.

Projekt za budućnost

Vidikovci su se gradili po gotovo futurističkom projektu arhitektonsko - projektantske tvrtke Blok A3 d.o.o. Zagreb, a odnose se na uređenje postojeće pješačke staze, postavljanje vidikovca i urbane opreme.
- Shodno arhitektonskim projektima izvršio se popravak i uređenje postojećih pješačkih staza. Uz pješačke staze postavile su se solarna rasvjeta, edukativno - informativne ploče, info tablice, smjerokazi, klupe, koševi za otpatke i vidikovci. Uz sve navedeno postavljene su sprave i elementi za rekreaciju, nabrojao je Martinac.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)