Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Turističko-rekreativni projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna

08.07.2021. 08:57


Općina Sukošan pri samom je kraju realizacije velikog turističko-rekreativnog projekta izgradnje pet vidikovca s uređenjem prilaznih puteva, solarnom rasvjetom i edukativno informativnim pločama te sa spravama i elementima za rekreaciju. Na četiri vidikovca u potpunosti su završeni radovi i otvoreni za već brojne posjetitelje, dok su na petom radovi u samom finišu.
– Riječ je o projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, koje u 100-postotnom iznosu financira EU, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.


Spektakularna razglednica
Sve je, kako ističe Martinac, bajkovito, nadnaravno. S ovih pet vidikovca, rekreacijskih odmorišta, pruža se fascinantni pogled na sve strane, sjeverno na plodne Ravne kotare, a južno na Pašmanski kanal, srednjodalmatinske otoke i Kornate, dakako, i na brojna naselja u okruženju.
– Pogled od 360 stupnjeva omogućava dinamični »ophod«, pogled u svim smjerovima. Spektakularne razglednice čekaju vas da ih otkrijete, objektivom ili očima uperenima u prekrasne prizore koji nude komadić mira i ljepote na ovom bogomdanom kraju, pozvao je Martinac.
Sukošanski projekt s pet vidikovca jedan od najvećih ovogodišnjih turističko-promidžbenih ulaganja u Zadarskoj županiji i šire.
– Vidikovcima, rekreacijskim stazama i spravama, upotpunjena je turistička ponuda općine Sukošan i Republike Hrvatske. Imamo pet atraktivnih lokacija s kojih se pružaju možda i najljepši pogledi na Jadranu, uvjeren je sukošanski načelnik.


Pogled od milijun dolara
Tri vidikovca su na području Sukošana. Prvi na Velikoj glavi, brdu iznad marine i Krešanovih, a drugi na Kosmatcu, brdu iznad igrališta Dešenj, oko 150 metara uzbrdo od željezničke pruge na kojoj je uređen moderan pješački prijelaz.
– Treći sukošanski vidikovac je pri vrhu Tustice, u ravnini Puta Tustice i nekadašnje prosike. Lokacija četvrtog vidikovca je u Debeljaku na brdu Glavica, dok je peti vidikovac u Glavici, na brdu Vrčevo, nabrojao je Martinac.
Radove na vidikovcu iznad igrališta Dešenj i na Velikoj Glavi, koji je u samom finišu izgradnje, povjereni su tvrtki Diklo gradnja d.o.o. Zadar. Vidikovce na Glavici u Debeljaku i na Vrčevu u naselju Glavica izvodila je tvrtka Konektor d.o.o. Sukošan, a vidikovac u Tustici – tvrtka Lagoon Natura iz Šibenika.
– Već poznata izreka »pogled od milijun dolara« itekako vrijedi kad je riječ o sukošanskom vidikovcu na Tustici. S predivnog prirodnog okruženja, šetnice, igrala i vidikovca puca pogled na Pašmanski kanal, srednjodalmatinske otoke i Kornate, istaknuo je Martinac.




Kao u najljepšoj filmskoj priči
Mnogi će reći, kaže on, da je najfascinantniji pogled s vidikovca u Debeljaku s Glavice, brda koje se nalazi s njegove sjeverne strane. Brdo je to koje je oduvijek prirodni zaklon ovog naselja od bure, ali i neprijatelja.
– Sve je kao u najljepšoj filmskoj priči. Naime, drugi će reći da je to s vidikovca na mističnom brdu Vrčevo u Glavici, odmah do zavjetne kapelice Gospi Luzarici ili onaj s Velike glave i Kosmatca u Sukošanu, kazao Martinac.
Završetkom projekta općina je obogaćena poučnim stazama koje će uz rekreacijsku imati i poučno – edukativnu ulogu.
– Ulaganje je namijenjeno za javnu upotrebu i uvelike će pridonijeti životu u ruralnim područjima. Ovim će se projektom razviti novi sadržaj, kao i dodatna turistička infrastruktura kojom će se motivirati novi i veći dolazak posjetitelja u prirodu, istaknuo je Martinac.


Jedinstven doživljaj
Dodatnim sadržajem na stazi povećat će se naglasak na šumu te njezino održivo gospodarenje.
– Jedan od ciljeva je bio i funkcionalno urediti lokaciju ulaganja radi postizanja kvalitetnijeg življenja lokalnog stanovništva i mladeži u vidu sporta i rekreacije. Ovim projektom ne samo da se doprinosi zaštiti šuma i promicanju istih, nego i poboljšanju zdravstvenog stanja ljudi, a istovremeno ih se educira o važnosti šuma, naglasio je Martinac.
Projektom će rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šume postati dostupnije ruralnom i ostalom stanovništvu, što će doprinijeti povećanju njihove okolišne vrijednosti.
– Svim posjetiteljima vidikovci će podariti jedinstven doživljaj, zaključio je Martinac.


Projekt za budućnost
Vidikovci su se gradili po gotovo futurističkom projektu arhitektonsko – projektantske tvrtke Blok A3 d.o.o. Zagreb, a odnose se na uređenje postojeće pješačke staze, postavljanje vidikovca i urbane opreme.
– Shodno arhitektonskim projektima izvršio se popravak i uređenje postojećih pješačkih staza. Uz pješačke staze postavile su se solarna rasvjeta, edukativno – informativne ploče, info tablice, smjerokazi, klupe, koševi za otpatke i vidikovci. Uz sve navedeno postavljene su sprave i elementi za rekreaciju, nabrojao je Martinac.