Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedinstvena likovna manifestacija u Dalmaciji

Autor: Ivan Stagličić

07.08.2008. 22:00
Jedinstvena likovna manifestacija u Dalmaciji

Foto: Filip BRALA



Ovim akcijama EX TEMPORE, kojih na žalost u Dalmaciji uopće nema, želimo ponovno potaknuti ono druženje koje je postojalo u 20. stoljeću, a isto tako približiti umjetnost ljudima koji na ovaj način vide kako tu pred njima nastaje umjetničko djelo. Stoga ga mogu više cijeniti, a isto tako mnogi će se pokušati i sami okušati, kazala je Ania Škurinja Skani
Dva je dana riva u Sv. Filipu i  Jakovu bila pozornica niza  različitih događanja koja su  između ostalog bile i dio aktivnosti koje se provode u  povodu dobivanja plave zastave za plažu “Iza banja”. Riječ je prije svega o manifestacijama “EX TEMPORE”  za djecu i odrasle, po kojima  je ovo mjesto već postiglo  značajnu razinu kvalitete i popularnosti, pa je tako općina  Sv.Filip i Jakov prošle godine  dobila i diplomu za najuspješnije organizirani projektni dan u Republici Hrvatskoj.
Ovogodišnji dječji EX  TEMPORE održan je u sklopu proslave Dana domovinske zahvalnosti i hrvatskih  branitelja i na njemu je sudjelovalo sedamdesetero djece  koja su stvarala likovna djela  na temu samog mjesta kao i  na temu “Dupini”. Najbolji  radovi, kao i lani će biti prikazani na tematskoj izložbi o  dupinima na Lošinju.
Više o ovoj jedinstvenoj  manifestaciji kazala nam je  organizatorica, slikarica Ania Škurinja Skani, koja je dvadesetak godina slikala na  kuhinjskome stolu iz vlastitoga zadovoljstva. U tom vremenu je sazrijevala njena ideja o organizaciji ovakvih manifestacija i unošenju novih  postupaka u organizaciji i  provedbi likovnih događanja.
– Bila sam tada menažder u  jednoj velikoj stranoj tvrtki  radeći i do 18 sati dnevno, no  kad sam bila na porodiljnome  dopustu, došla mi je ideja i  potrudila sm se, doslovno sa  zadnjim novcima poslati radove na međunarodnu slikarsku manifestaciju u Palazzo  Barberini u Rimu i tamo je  moj rad između 1864 rada iz  čitavoga svijeta osvojio nagradu predsjednika Italije i to  je značilo promjenu, kazala  nam je Ania Škurinja, koja za  sebe kaže da nastoji što više  na “lokalizaciji umjetnosti” ali  i osvješćivanju hrvatskih likovnih stvaralaca koji često  još nisu ni svjesni što se zadnjih godina promijenilo na  ovom području u Europi i  svijetu.
– Umjetnici se sve više pretvaraju u atelier-umjetnike.  Nestaje komunikacija, druženje, raspre i zajedništvo  stvaraoca. Istovremeno, došlo  je do strahovitog pada cijena  na tržištu umjetnina. U Hrvatskoj mnogi slikari vjeruju  da mogu prodavati svoja djela  za neke tisuće eura, a u svijetu, primjerice u Italiji, tu se  više ne radi ni o kakvim tisućama nego o stotinama, i to  za afirmirane stvaraoce. Toga  su slikari u Hrvatskoj premalo  svjesni, ističe Škurinja koja je  svojim radovima i aktivnostima dosta nazočna upravo  na talijanskoj umjetničkoj  sceni.
– Ovim akcijama EX TEMPORE, kojih na žalost u Dalmaciji uopće nema, želimo  ponovno potaknuti ono druženje koje je postojalo u 20.  stoljeću, a isto tako približiti  umjetnost ljudima koji na ovaj  način vide kako tu pred njima  nastaje umjetničko djelo. Stoga ga mogu više cijeniti, a isto  tako mnogi će se pokušati i  sami okušati, kazala nam je  ova umjetnica koja je dosad  pomogla u afirmaciji mnogih  nepoznatih autora i autorica  koji su u anonimnosti slikali  na kuhinjskome stolu. S ponosom ističe primjer jednoga  poštara iz Matulja koji je nakon uspjeha na manifestacijama EX TEMPORE počeo  potpuno živjeti od slikarstva i  obrade drvenih naplavina. Riječ je o EX TEMPORE u  Lovranu na kojem se okupi i  tri stotine umjetnika. U Sv.  Filipu i Jakovu još se ni približno nije došlo na takvu  razinu, ali Ania Škurinja zajedno s Turističkom zajednicom općine Sv. Filip i Jakov  ne krije da joj je to cilj i da će  nastojati svake godine povećavati broj slikara ne bi li se  došlo do brojke od tridesetak,  kad bi se moglo uspostaviti  stručni žiri i podignuti filipjanski EX TEMPORE na još  višu razinu.
Na ovodogišnjem EX  TEMPORE nastupili su uz  Aniu Škrobonju Skani još i  Zrinka Majica, Amalija Romić i Rade Nekić, a svoje je  radove izložio i talijanski slikar Bruno Nati iz Rima, koji  je kao kantautor održao i koncert uz staru crkvu Sv. Mihovila.