Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Otvaranje na Morskim orguljama, sutra prvi dan natjecanja

Autor: Roman Morović

07.08.2008. 22:00
Otvaranje na Morskim orguljama, sutra prvi dan natjecanja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Većina sudionika već je stigla u Zadar, a Zadarski kanal već se nekoliko dana bijeli od jedara. Svečano otvaranje Otvorenog juniorskog europskog prvenstva u jedrenju za klase 470 i 420 zakazano je za večeras u 21 sat na Morskim orguljama. Prije toga svi predstavnici 28 zemalja sudionica i tehničko osoblje pozvani su na primanje kod gradonačelnika grada Zadra Živka Kolege i župana Stipe Zrilića u Dom Županije. Nakon toga, već oko 15 sati usljedit će prva trening regata, a navečer i svečano otvaranje.
– Sretni smo što nam mediji posvećuju toliko pažnje i to nam je vrlo bitno. Svečano otvaranje natjecanja bit će u 21 sat na Morskim orguljama – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare član organizacijskog odbora Goran Novaković.
– Prezentirat ćemo sve zastave zemalja sudionica, a tehnički program odvijat će se na brodu Branimir ispred rive.
Novaković je istaknuo i kako će 10., odnosno 14. kolovoza za sve natjecatelje, suce i tehničko osoblje biti organizirane dvije večere pod pokroviteljstvom zadarskih tvrtki Tankerkomerca i Turisthotela.
Sportski direktor JK Uskok i član organizacijskog odbora Robert Sandalić istaknuo je kako rok za prijave završava večeras u 17 sati, a za sada je prijavljeno ukupno 213 posada (96 u klasi 470 i 117 u klasi 420) iz 28 zemalja i ta se brojka ne bi trebala mijenjati.
– Sve teče po planu, svi jedriličari su tu, svi brodovi imaju svoj smještaj i još imamo vremena za uređenje završnih detalja – rekao je Sandalić. Zadovoljan je i predsjednik regatnog odbora Tonko Petešić.
– Posljednjih dvadeset dana napravili smo strahovit posao, sada su ostali samo sitni detalji. Danas u 15 sati održat će se trening-jedrenje koje će poslužiti kako bi se dva regatna odbora malo uigrala te popravili eventualni manji nedostaci – istaknuo je Petešić
Regatno polje klase 420 bit će na pola kanala između Zadra i Sv. Mihovila, dok će regatno polje klase 470 biti na sjeverozapadu između Dikla i otoka Ugljana. Završno jedrenje za klasu 470, tzv. medal race najboljih deset posada održat će se ispred zadarske rive, te bi taj završni dan natjecanja trebao biti gledljiv i za publiku s obale.
Zatvaranje prvenstva bit će skromnije nego otvaranje. Odmah po završetku natjecanja zbrajat će se rezultati i proglasiti pobjednici, kako bi se natjecatelji, posebice oni koji žive izvan Europe, mogli što prije vratiti kući. Meteorolozi za idućih tjedan dana najavljuju povoljan vjetar, maestral od 10 do 15 čvorova, što bi trebalo biti idealno za uspješno jedrenje.


Na Izraelce pazi zadarska policija
Na prvenstvu će nastupiti i pet izraeskih posada, što je uvijek posebno zanimljivo po pitanju sigurnosti. Organizacijski odbor natjecanja kontaktirao je izraelsku federaciju te je dostavio policiji sve potrebne podatke o tome kada dolaze i gdje će biti smješteni Izraelci. Svu brigu o njihovoj sigurnosti preuzet će zadarska policija.