Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uz sushi jeo se i dalmatinski pršut

Autor: Velimir Brkić

07.08.2009. 22:00
Uz sushi jeo se i dalmatinski pršut

Foto: Siniša KLARICA



Na glamuroznom prijemu uz tradicionalni istočnjački program, pored brojnih kineskih i japanskih jela, među njima i najpoznatijeg japanskog jela sushija, degustirao se i dalmatinski pršut i smokve
Biogradski gradonačelnik Ivan Knez jučer je sa suradnicima iz Hirošime stigao u Nagasaki gdje se održava generalna skupština svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), koja okuplja 2926 gradova iz 134 zemlje. Na otvaranju skupštine u hotelu New Nagasaki, a potom i na prijemu koji su otvorili gradonačelnici Hirošime i Nagasakija, Tadatoshi Akiba i Tomihisa Taue, nazočilo je 300-tinjak gradonačelnika i njihovih suradnika sa svih strana svijeta.
Pred gradonačelnicima, moglo se čuti na sastanku, velik je posao napose kako uvjeriti zemlje poput Sjeverne Koreje da odustanu od svog vojno nuklearnog programa. U vojnim je skladištima i na raketama još uvijek 25.500 nuklearnih glava, koje treba u najbržem roku uništiti što je i osnovna poruka Protokola Hirošima – Nagasaki 2020., ove svjetske asocijacije. Protokol definira desetljeće u kojem je glavni cilj Gradonačelnika za mir potpuno nuklearno razoružanje u svijetu. Istaknuta je i liderska uloga Biograda među, zasad, samo 16 hrvatskih gradova, članova ove organizacije, kojoj doslovce svaki dan pristižu novi gradovi – članovi.
Gradonačelnik Ivan Knez odmah je prepoznao priliku za promidžbu grada Biograda, ne samo kao grada koji želi baštiniti najbolje europske tradicije, nego i one svjetske. Prihvatio je članstvo i poziv na prvi sastanak u Ženevi koji se održao u travnju 2008. Na tom sastanku Biograd je svojim istupima ostavio dobar dojam na ostale članove, te ih iznenadio već spremnim i potpisanim Apelom svim gradovima na podršku Hirošima – Nagasaki protokolu. Grad Biograd prvi je grad u svijetu koji je potpisao navedeni protokol.
– Ovo desetljeće sebi smo zacrtali kao odlučno za nuklearno razoružavanje. Ova, 2009. godina je pripremna i u njoj ćemo s vladama zemalja raditi na implementaciji Protokola Hirošima – Nagasaki. Cilj je da vlade postave taj protokol u pregledu postupaka njihovih aktivnosti s ciljem nuklearnog razoružavanja. Radi se o ugovoru kojim su nuklearne države obvezale da će se razoružati, ali svoju preuzetu odgovornost nisu shvatili do kraja. Protokol Hirošima – Nagasaki izaziva ih da to učine, jer danas je u svijetu 27.000 komada nuklearnog oružja. Kad bi se samo 100 komada upotrijebilo, dignuo bi se pepeo koji bi zaklonio Sunce. Bez Sunca nema rasta usjeva pa bi nastala glad koja bi odnijela više od milijardu života, rekao je Knez koji će kao član Upravnog odbora koji broji 12 članova tijekom generalne skupštine biti izabran za dopredsjednika ove svjetske organizacije, odnosno za svjetskog Dogradonačelnika za mir.
Na glamuroznom prijemu uz tradicionalni istočnjački program, pored brojnih kineskih i japanskih jela, među njima i najpoznatijeg japanskog jela sushija, degustirao se i dalmatinski pršut i smokve. Pio se, a što drugo već saki.
Inače, pred početak generalne skupštine Ivan Knez bio je u dvosatnom prijemu kod Eduarda Tripkovića Katayame, direktora Turističke zajednice Hrvatske za Japan.
 


Japanska disciplina


Jučer ujutro vlakom iz Hirošime uputili smo se u još južniji Nagasaki. Super brzi vlak je po voznom redu krenuo točno u 9.04 sati. Unatoč prekrcavanju u Nagasaki je stigao točno u 12.28 sati. Ni minutu prije ni minutu kasnije. Dan prije na manifestaciji za mir u hirošimskom Memorijalnom parku mira u povodu 64. godišnjice atomske bombe trebalo je samo vidjeti japanske novinare, fotoreportere i snimatelje. Njihova disciplina, ponašanje i odgovornost sve je nazočne zadarsko-biogradske novinare fascinirala. Svi su bili jedno, kao po špagu, nenametljivi a da ne bi svojim tijelom sakrili pogled pred centralnom pozornicom su jednostavno puzali.




 


Klanjanje i kante


Poput povijesnih i prirodnih čuda, Japan prosječnog zapadnjaka može zaintrigirati i svojim običajima – mudro je poštovati ih. Stoga dok smo u Japanu, ponašamo se gotovo japanski. Kad se upoznajete s Japancima, ne očekujte rukovanje jer je tamo umjesto njega uobičajen lagan naklon. U Japanu vam se svi klanjaju i zahvaljuju, baš svi. Od konduktera, portira, konobara, prodavačica i smetlara do doslovno gradonačelnika. Iako su svi prepuni osmijeha u Osaki, Hirošimi i sad u Nagasakiju nismo vidjeli kante za smeće, osim ponekih za plastičnu i staklenu ambalažu. Navodno zbog straha od terorističkog napada.