Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rješenje svih radničkih problema krajem kolovoza?

07.08.2010. 22:00
Rješenje svih radničkih problema krajem kolovoza?


U nedavnom razgovoru s direktorom Darijem Jurinom doznao sam da su isplaćene i plaće za ožujak i travanj, ali samo za 200-tinjak radnika dioničkog društva. Znači da plaće za spomenute mjesece još uvijek nisu isplaćene radnicima Maritune, Pršutane i Donat Boatsa, tvrtki u vlasništvu Tankerkomerca, a čiji su radnici, njih 100-tinjak, bili najglasniji u svojim zahtjevima, kazao je Vedran Uranija


U tri zadarske  tvrtke, Tankerkomercu, Kemoplastu i Elki, u kojima je  aktualna gospodarska kriza  također uzela svoj danak,  zbog čega se tamošnji radnici  posljednjih mjeseci bore za  neisplaćene im plaće i radna  mjesta, događaju se kakvi-takvi pozitivni pomaci. Doznajemo to u razgovoru s Vedranom Uranijom, pravnim  zastupnikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, kojemu su se radnici navedenih  tvrtki obratili za pomoć i kojemu je cilj spriječiti daljnje  propadanje navedenih zadarskih poduzeća te im vratiti  staru stabilnost u poslovanju,  a zaposlenicima sigurna radna  mjesta.
Selektivna isplata  plaća u Tankerkomercu
Podsjetimo, naime, tvrtka  Tankerkomerc svojim je zaposlenicima donedavno dugovala četiri do pet plaća, tvrtka  Kemoplast tri plaće, a uprava  tvrtke Elka planira ugasiti  proizvodni pogon u Zadru,  što bi značilo da će 30-ak  zaposlenika završiti na ulici  bez posla.
No, kako navodi Uranija,  Tankerkomerc je nedavno dijelu radnika isplatio plaće i za  ožujak i travanj, iz Kemoplasta je obećano da će do  sredine kolovoza isplatiti dvije, a do kraja mjeseca i treću  plaću, no što se tiče Elke,  sindikati još uvijek čekaju zatraženi sastanak s Upravom  na kojemu će se izričito boriti  protiv najavljenog gašenja ove  tvrtke.
– Nakon što je radnicima  isplaćena plaća za veljaču, u  nedavnom razgovoru s direktorom Darijem Jurinom doznao sam da su isplaćene i  plaće za ožujak i travanj, ali  samo za 200-tinjak radnika  dioničkog društva. Znači da  plaće za spomenute mjesece  još uvijek nisu isplaćene radnicima Maritune, Pršutane i  Donat Boatsa, tvrtki u vlasništvu Tankerkomerca, a čiji  su radnici, njih 100-tinjak, bili  najglasniji u svojim zahtjevima, kazao je Uranija, naglasivši da sve to ipak nije sukladno prethodnim dogovorima sindikata s Upravom, kada je zabranjena selektivna  isplata, zbog čega je zatraženo  da se već do 15. kolovoza  plaće za ožujak i travanj isplate svima.
Zanimljivo je, ističe Uranija, da su i ove plaće isplaćene iz tekućeg poslovanja,  što znači da Tankerkomerc i  dalje normalno posluje.
Odgođene sindikalne  akcije
– Uprava je i pismeno potvrdila da će s nama održati  sastanak na kojemu bi glavna  tema bila prodaja nekretnina  u Gaženici, od čega bi se  isplatile sve zaostale plaće i  otpremnine za 40-ak otpuštenih ljudi. S obzirom da se još  uvijek po tom pitanju ništa  konkretno nije dogodilo, taj je  sastanak prolongiran za kraj  kolovoza. Kako smo i obećali,  u tom roku ćemo se suzdržati  od prosvjeda, štrajkova i bilo  kakvih sindikalnih akcija, i  pustit ćemo Upravu da u miru  radi, kako bismo na idućem  sastanku krajem kolovoza uspješno dogovorili isplatu  plaća iz tekućeg poslovanja  tvrtke, prodaju terena u  Gaženici kada će nam i Uprava predati ekonomsko-financijsko izvješće o poslovanju  tvrtke, naglasio je Uranija, istaknuvši da je osnovni cilj sindikata Tankerkomercu vratiti  staru slavu te da, kao nekada,  postane stabilna i jedna od  boljih tvrtki u Hrvatskoj.
U Kemoplastu, pak, radnici  nisu dobili tri plaće i trenutačno ne rade, a kako navodi Uranija, novi direktor  Robert Podbevšek, od sindikata je zatražio da se suzdrže  od akcija, obećavši isplatu dviju plaća do 15. kolovoza te  isplatu i treće plaće do kraja  mjeseca.
Elka ima posla za dvije  godine?
– Postignut je dogovor i mi  očekujemo da tvrtka ispuni  svoje obećanje, a nakon dvije  isplaćene plaće radnici, njih  pedesetak, će se vratiti na  posao i proizvodnja će se nastaviti. Kemoplast je perspektivna tvrtka koja je zbog nelikvidnosti upala u trenutačnu  krizu, ali naš cilj je da se  oporavi i nastavi normalno  raditi, kazao je Uranija.
Kada je u pitanju Elka, jedna od zadnjih simbola zadarske metaloprerađivačke  industrije, poznato je da je  uprava tvrtke, čije je središte u  Zagrebu, najavila gašenje zadarskog proizvodnog pogona.  Isto tako je poznato da je  sindikat sazvao hitan sastanak  s upravom na kojem će tražiti  povlačenje radikalne odluke  jer smatraju da je zadarski  pogon Elke rentabilan, tim  više što zaposlenici rade u  četiri smjene.
– Uprava još uvijek nije odgovorila na naš zahtjev o sastanku koji smo zatražili prije  osam dana. No, posljednje informacije koje imamo o Elki  su, iako još uvijek neslužbene,  itekako ohrabrujuće jer govore da posla u Elki ima za još  dvije godine. Zato mislimo da  je odluka o gašenju ove tvrtke  neprihvatljiva i mi ne pristajemo na kompromis, kazao  je Uranija, naglasivši da će  sindikati čekati do kraja kolovoza, a ako Uprava ni do  tada ne odgovori na zahtjev o  sastanku, sindikat je spreman  na radikalan potez, odnosno  osnivanje stožera za obranu  Elke.