Što će biti s trgovačkim sudovima?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
trgovacki_sud
Trgovački sud u Zadru

Vlada Republike Hrvatske na posljednjoj je  sjednici u srpnju iznijela prijedlog Zakona o područjima i  sjedištima sudova. Ovim Zakonom ustanovljuju se općinski, županijski trgovački sudovi i upravni sudovi i utvrđuju njihova područja, te  određuju sjedišta u kojima će  djelovati.

Prema sada važećem Zakonu o područjima i sjedištima sudova u Republici Hrvatskoj ustanovljeno je 67  općinskih sudova, 21 županijski sud i 13 trgovačkih sudova.

Zadar prema ovom prijedlogu ipak ne ostaje bez svog  trgovačkog suda iako je njihov  broj u Hrvatskoj gotovo prepolovljen, pa će ih umjesto 13  biti sedam. Osim zadarskog,  ostaju oni u Bjelovaru, Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu  i Zagrebu.

Ukupno deset sudova se  spaja, a Trgovačkom sudu u  Zadru pripojit će se Trgovački  sud u Šibeniku.

- Ja o tome mogu samo  nagađati. Njima za sada ostaje  nadležnost nad plovidbenim  sporovima i autorskim pravima, kao što je to i dosad bilo.  Sve drugo će ići na ovih sedam  sudova. Prijedlog treba ići u  saborsku proceduru i ne znam  što će biti od toga, to je nemoguće predvidjeti, kaže Ardena Bajlo, predsjednica zadarskog Trgovačkog suda.

Prema prijedlogu zakona  slijedi organizacija četiriju velikih upravnih sudova u Splicu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu.  Oni će biti nadležni za rješavanje sporova koji se odnose na  brodove i plovidbu na moru i  unutarnjim vodama i sporova  na koje se primjenjuje plovidbeno pravo, osim sporova  o prijevozu putnika, sporova  koji se odnose na zrakoplove i  sporova na koje se primjenjuje zračno-plovidbeno pravo,  osim sporova o prijevozu putnika, kao i sporova koji se  odnose na zaštitu i uporabu  industrijskog vlasništva, autorskog prava i srodnih prava i  drugih prava intelektualnog  vlasništva, na zaštitu i uporabu izuma i tehničkih unapređenja te tvrtke.

Racionalizacija mreže  županijskih i trgovačkih sudova provest će se do 31.  prosinca 2019. godine, sukladno dinamici osiguranja potrebnih uvjeta za rad, tehničku opremljenost kao i osiguranje prostornih uvjeta za  potrebe ovih sudova, stoji u  izvješću Vlade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno