Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Bibinje su i čuvar i rasadnik klapske pisme

07.08.2011. 22:00
Bibinje su i čuvar i rasadnik klapske pisme


“Raspivano Bibinje” manifestacija je za koju živi cijelo mjesto, već od drugog, trećeg mjeseca mještani rado sudjeluju u organizaciji i pripremama, a umijeće klapskog pjevanja s ponosom se prenosi na mlađe naraštaje, kaže načelnik Nino Šimunić
31. susret klapa “Raspivano Bibinje” održan je proteklog vikenda na Trgu sri sela u Bibinjama. U dvije klapske večeri, mnogobrojnoj je publici pjevalo devetnaest klapa iz cijele Hrvatske. S pozornice koja je ova godine bila uređena kao stari dalmatinski dvor s gusternom, orila se vrhunska klapska pjesma u izvedbi najpoznatijih hrvatskih klapa, ali i onih manje poznatih, no ništa manje kvalitetnih klapa iz naše županije.
Na prvoj su večeri, održanoj u petak, nastupile muške klape Sukošan, Koporan, Kampanel i Kadena, te ženske klape Kandelora, Libar, Karmel i Barufa. Kao gosti večeri nastupili su klapa Bjelovar i mandolinski sastav Moba iz Bibinja. U subotu su na prepunom Trgu sri sela pjevale ženske klape Garofuli, Ventula i Neverin, te muške klape Žrnovnica, Cambi, Tragos, Bibinje, Šufit, Kampanel, Brodarica i Pižolot.
Festival raste svake godine
Kad su davne 1977. godine članovi bibinjske klape Fortuna pokrenuli prvi susret klapa u Bibinjama, nisu ni slutili da će taj susret 30-ak godina kasnije s još većim entuzijazmom organizirati generacije i generacije nakon njih. Raspivano Bibinje, manifestacija je na kojoj se njeguje izvorna klapska pjesma i pjevanje a capella, kakvo se u Bibinjama pjeva desetljećima. Tome u prilog, govori i činjenica da bibinjski susret klapa u protekle 34 godine samo tri puta nije održan i to dva puta za vrijeme Domovinskog rata i jednom zbog nevremena. U organizaciji Općine Bibinje i Turističke zajednice Bibinja, glazbena manifestacija “Raspivano Bibinje” i ove je godine održana u dvije večeri, kao i lani kada je prvi put susret proširen.
Poslije klapskih susreta u Omišu i Skradinu, Rapivano Bibinje najstarija je klapska priredba na hrvatskom priobalju. Ljubitelji klapske pjesme svake se godine iznova vraćaju u Bibinje kako bi uživali u vrhunskoj klapskoj pjesmi. Koliko je ova manifestacija važna za Bibinje, te s kolikom joj energijom pristupaju mještani, otkrio nam je načelnik Općine Bibinje Nino Šimunić.
– Velika je stvar organizirati 31 godinu ovakav susret klapa koji iz godine u godinu raste, a s guštom i ponosom ga mještani iščekuju svakog ljeta. Još davne ’77. godine smo kao djeca s okolnih terasa slušali klapske pjesme s ovog istog mjesta, baš kao što to danas čine djeca. “Raspivano Bibinje” manifestacija je za koju živi cijelo mjesto, već od drugog, trećeg mjeseca mještani rado sudjeluju u organizaciji i pripremama, a umijeće klapskog pjevanja s ponosom se prenosi na mlađe naraštaje, kazao je Šimunić dodavši kako je “Raspivano Bibinje” susret nenatjecateljskog karaktera, te da će u takvom obliku i ostati.
Osim Šimunića među mnogobrojnim su gostima bile i saborske zastupnice Ivana Roksandić, Nevenka Marinović, general Mladen Fuzul, Ivan Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Bibinje i pročelnik Odjela za društvene djelatnosti u Zadarskoj županiji.
Bibinjci su stručnjaci za klape
Izvrsnom izvedbom pjesama “Ćale moj” i “Moj dida i ja”, klapa Kampanel pokupila je simpatije publike, te su se njeni članovi vraćali na bis otpjevavši još jednu pjesmu. Ovi osvajači Porina pokazatelji su da u Bibinje zaista dolaze najbolji od najboljih. Klapa Pižolot iz Zagreba, dokaz je da klapska pjesma ne živi samo u Dalmaciji. Pjevači klape Pižolot, pokupili su možda i najveće ovacije publike na drugoj večeri “Raspivanog Bibinja”. Nakon besprijekorne izvedbe pjesme “Cetina”, vraćali su se na bis, a bibinjska publika nije skrivala svoje oduševljenje njihovim pjevanjem.
Svojim pjevačkim umijećem istaknula se i ženska klapa Ventula iz Splita, čije članice njeguju izvorni klapski izričaj, te se nazivaju glasnicima kulturno-glazbene baštine. Ove su godine na festivalu klapa u Omišu osvojile nagradu publike “Zlatni leut”. Melem za uši bilo je njihovo pjevanje pjesama “Na me pogled svoj obrati” i “Po Korčuli kolo kreće”. Adela Zorić, 2. alt u klapi Ventula kazala nam je kako je bibinjska publika ono što privlači ovoliki broj vrhunskih klapa u Bibinje.
– Bibinjska publika tako stručno reagira na zvukove klapske pjesme, njihove su reakcije već dovoljna ocjena naših izvedbi. Više od trideset godina imaju prilike svako ljeto slušati klape u svom mjestu i to je zasigurno pridonijelo tome da oni znaju prepoznati dobro pjevanje. Ovdje nema natjecanja među klapama, pa je atmosfera vesela, opuštena, a organizatori su se potrudili da svi mi koji jednom dođemo tu, poželimo se vratiti i dogodine, istaknula je Zorić.
U programu druge večeri “Raspivanog Bibinja” nastupila je i pučka pjesnikinja iz Murvice Anka Birkić izrecitiravši nekoliko svojih pjesama.
Druga, ujedno završna večer klapskog susreta u Bibinjama završila je u ugodnoj atmosferi, laganih klapskih nota. “Raspivano Bibinje” manifestacija je koja iz godine u godinu raste, te privlači sve veći broj poklonika klapskog pjevanja u Bibinje. 31. susret još jednom je pokazao da klapska pjesma već dugo živi u Bibinjama. Organizatori su i ove godine zavidnom organizacijskom, ali i pjevačkom razinom nadmašili izvrsni, prošlogodišnji jubilarni 30.susret klapa u Bibinjama.


Nikada nećemo postati natjecateljski susret


– Susret klapa u Bibinjama nije natjecateljskog karaktera, niti će to postati u budućnosti. Cilj ove manifestacije je da se njeguje klapska pjesma i promovira mjesto Bibinje, iz kojeg osim turista i pjevači brojnih klapa koje su večeras nastupile odlaze prepuni pozitivnih dojmova. Trudimo se da svi naši gosti požele i dogodine nastupiti u Bibinjama, a kad bi ovaj susret bio natjecateljski, izgubila bi se spontanost, opuštenost i draž koje ova manifestacija ima, kaže bibinjski načelnik Nino Šimunić.




Kampanel će se vratiti u Bibinje


Članovi jedne od najuspješnijih hrvatskih klapa, Kampanel, ove su godine bili prvi put u Bibinjama. Ante Antić, drugi tenor klape Kampanel nije krio svoje zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom domaćina.
– Prvi put smo u Bibinjama, ali jedini razlog zbog kojeg ranije nismo dolazili je taj što smo bili spriječeni zbog drugih obveza. “Raspivano Bibinje” zasigurno je jedan od najboljih klapskih susreta u Hrvatskoj u kojima smo imali prilike sudjelovati. Čar ovog susreta u Bibinjama je što nije natjecateljskog karaktera, pa je atmosfera znatno opuštenija, a naglasak je na druženju i zajedništvu. I ja i ostali članovi klape Kampanel posebno smo oduševljeni s time što cijelo mjesto živi za ovaj događaj. Bibinjska publika večeras je pokazala da zna prepoznati kvalitetu, te da cijene a capella pjesmu, da usprkos komercijalizaciji klapskog pjevanja, ono izvorno, bez instrumentralne pratnje ima svoju perspektivu i velik broj poklonika, kazao je Antić dodavši kako se i dogodine planiraju vratiti u Bibinje.