Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čuvari baštine drevne Bukovice

07.08.2011. 22:00
Čuvari baštine drevne Bukovice


KUD “Kamen – Bukovica” okuplja nadarene članove širom Bukovice koji imaju želju i volju pronijeti običaje svog kraja, a posebno se trudeći održati izvorni način pjevanja – orzanje, koje je zaštitio UNESCO
Krajem prošle godine na benkovačkom je području zaživjelo novo kulturno-umjetničko društvo prepoznatljivog naziva – KUD “Kamen – Bukovica”.
Novoosnovano društvo prestavio nam je tajnik Marijan Kamber.
– KUD “Kamen – Bukovica” okuplja članove iz većine sela s prostora drevne i slavne Bukovice. Za predsjednika je izabran Branko Tokić, tajnik i voditelj sam ja, dok je predsjednica nadzornog odbora Ljubica Čačić. Društvo je osnovano s ciljem stvaranja uvjeta za udruživanje većeg broja mladih ljudi i građana u različite kulturno-umjetničke sekcije kako bi razvijali svoju kreativnost te njegovali i očuvali običaje i tradiciju kroz pjesmu, ples i domaću riječ. Također, i kako bi kroz priredbe kulturno utjecali na ostale građane bez namjere stjecanja dobiti. Članovi KUD-a “Kamen – Bukovica” čuvaju od zaborava folklorne i etnografske vrijednosti Bukovice, kroz razne sekcije njeguju i promiču izvorne bukovačke običaje, govor i tradiciju, a sve to pronose nastupajući na priredbama, koncertima, karnevalima te turističkim i drugim manifestacijama. Društvo ujedno ulaže znatne napore u okupljanju i animiranju mladeži. Jedan od ciljeva jest djelovanje na očuvanje naslijeđene nematerijalne kulturne baštine od zaborava nastupajući na svim važnijim događajima na području Bukovice, Zadarske županije i RH-a, ali i na međunarodnim smotrama, govori Kamber.
KUD “Kamen – Bukovica”, ističe naš sugovornik, nije ograničen na određeno selo, nego, kako i samo ime govori, okuplja nadarene članove širom Bukovice koji imaju želju i volju pronijeti običaje svog kraja, a posebno se trudeći održati izvorni način pjevanja – orzanje, koje je zaštitio UNESCO.
Udruga ujedno djeluje primjerom i aktivnostima, povezivanjem s drugim udrugama i institucijama, koje se bave očuvanjem nematerijalne kulturne baštine.
– Važno je spomenuti da bukovačka sela obiluju mitovima i legendama što spada u spomeničku baštinu, a povezivanje i iznošenje povijesnih događaja kroz usmenu predaju želimo uvrstiti kao značajnu turističku ponudu ovog kraja. Kroz svoj rad članovi KUD-a žele utjecati na svijest i potrebu očuvanja tradicije i običaja Bukovice, kako kod starijih, tako i kod naših mladih koji pokazuju interes za tradicijsku baštinu. Ujedno, nastojimo doprinijeti zaustavljanju trenda depopulacije ruralnih područja, napominje Kamber.
Zbog svojevrsne specifičnosti, KUD “Kamen – Bukovica” je u zadnjih nekoliko mjeseci dosta tražen, pa su njegovi članovi do sada nastupali na važnijim feštama, kulturnim manifestacijama i smotrama folklora na nivou županije, ali širom Lijepe naše. Iako nadasve nadareni i vrijedni, članovi KUD-a “Kamen – Bukovica” do sada nisu imali novčane potpore, pa sami snose troškove izrade i kupnje nošnji za nove članove, a isto tako za putovanja i nastupe.
Nadaju se ipak da će već ove godine biti prepoznati od odgovornih institucija i sponzora.