Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izložba o danima nakon Oluje

07.08.2011. 22:00
Izložba o danima nakon Oluje


Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je u Benkovcu bogatim kulturno-zabavnim programom. Svečanost obilježavanja započela u jutarnjim satima polaskom s autobusnog kolodvora u Biovčino selo na mjesto pogibije hrvatskog viteza Ivana Pešuta iz Vukšića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a zatim je nastavljeno putovanjem u Knin na središnju proslavu Dana domovinske zahvalnosti.
U večernjim satima na Trgu dr. Franje Tuđmana predstavnici Grada Benkovca na čelu s gradonačelnikom Brankom Kutijom, članovi HVIDR-e Benkovac, UHDDR-a Benkovac i Udruge Zavjet za sve poginule i nestale hrvatske domoljube položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika. Nedugo zatim don Elvis Knežević predvodio je svečanu svetu misu u crkvi Male Gospe u Benkovcu, a gosti na misnom slavlju bili su članovi crkvenih zborova iz Vukšića, Bulića, Lišana Ostrovičkih i Provića.
U Galeriji Gradske knjižnice Benkovac dogradonačelnik Mirko Erstić navečer je otvorio izložbu fotografija “Poslije Oluje” autora Vladimira Ivanova. Na izložbi je predstavljeno 29 fotografija koje prikazuju dane nakon velike oslobodilačke akcije Hrvatske vojske, branitelje pri ulasku u oslobođena područja s podignutim rukama i ponosom na licu, posljedice agresije u mjestima zadarskog zaleđa i početak života u njima s povratkom državnih institucija. Najveći broj fotografija odnosi se na grad Benkovac i Obrovac. Same fotografije nastale su u vrijeme kada je Ivanov radio kao fotoreporter Slobodne Dalmacije.
U glazbenom dijelu svečanost otvorenja upriličio je pijanist Antonio Kulaš izvedbom nekoliko hrvatskih domoljubnih pjesama, dok je neafirmirani pjesnik Niko Vrsaljko emotivno i s puno duše kazivao svoje pjesme. Za uspješnost i veliku posjećenost izložbe “Poslije Oluje” zasluge idu organizatorima, Gradskoj knjižnici Benkovac, Zavičajnom muzeju Benkovac, Savjetu mladih Grada Benkovca, UHDDR-u Benkovac, HVIDR-i Benkovac i Udruzi Zavjet Benkovac, pokrovitelju Gradu Benkovcu i Zadarskoj županiji, kao i medijskom promotoru Radio Benkovcu.
U samom gradu u noćnim satima centralni događaj započeo je koncertom Jacquesa Houdeka na Trgu Domovinske zahvalnosti. U Ulici Ivana Meštrovića na ražnju se pekao junac, a sama svečanost obilježavanja kao i uvijek do sada završila je spektakularnim vatrometom u 23 sata.