Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pismon zoven prijatelje svoje

Autor: Tomislav Jerak

23.08.2009. 22:00
Pismon zoven prijatelje svoje

Foto: Tomislav JERAK



U Debeljaku je u subotu održana manifestacija pod nazivom “Pismon zoven prijatelje svoje”, što je i prva smotra pjesme, plesa i folklora do sada održana u ovom mjestu. KUD-u Debeljak, domaćinu ovo je prvi organizacijski pothvat, a ujedno i 14. nastup od osnutka KUD-a (osnovan je prije nepuna 92 dana). Kvalitetu ove hvalevrijedne manifestacije prepoznali su mnogi, što se moglo vidjeti po nezapamćenoj gužvi na lokalnom malonogometnom igralištu ispred popularnog caffe-bara “Centar”. Nastupili su i prezentirali svoja mjesta KUD Debeljak, zatim KUD Branimir iz Benkovca, KUD Sv. Mihovil iz Vrsi, KUD Sv. Ivan iz Vira, KUD Sv. Mihovil iz Galovca, te KUD Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice. Kao uvertira u cijelu priču, prva je nastupila mlada klapa Korona, u kojoj pjevaju djece iz obližnjih mjesta. Iako mlađahni, članovi Korone su vješto pripremili teren za nadolazeće KUD-ove. Čast da otvorio manifestaciju dobio je domaći KUD, koji je i zasluženo pridobio najveće simpatije publike.
– Iako postojimo tek 92 dana, ovo nam je već 14. nastup od osnutka. Ponosimo se ovom manifestacijom, za koju se nadamo da će postati tradicionalan događaj u Debeljaku. Naš KUD za sada broji 25 stalnih članova, od kojih najmlađi ima 6, a najstariji 75 godina. Želja nam je u mladima pobuditi svijest, a ujedno i na ovaj način prezentirati svoje mjesto, kaže Ante Ročak, predsjednik KUD-a Debeljak.
Osim izvanrednih nastupa KUD-ova, primamljiv je bio i rub igrališta, gdje su iskusni majstori roštilja pekli meso i frigali srdele. Nakon dobre porcije srdela, žeđ se mogla ugasiti izvrsnim domaćim vinom iz Debeljaka. Na završetku nastupa, prisutni su odbijali ići svojim kućama, pa je naziv “Pismon zoven prijatelje svoje”, dobio i puni smisao riječi. Debeljačanima ljeti nedostaje ovakvih događanja, pa se zbog toga svaka slična organizirana manifestacija pretvori u pravu feštu.