Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar među hrvatskim turističkim rekorderima

07.08.2011. 22:00
Zadar među hrvatskim turističkim rekorderima


Niko Bulić je kazao kako je sezona do sada izvrsno odrađena, ali i poručio: “Ostanimo zasukanih rukava i nasmiješeni, odradimo i drugi dio jednako dobro”
U Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci doputovalo pola milijuna više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u srpnju je bilo tri milijuna dolazaka, što je za 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, rekao je ministar turizma Damir Bajs u subotu u Starigradu-Paklenici, predstavljajući rezultate dosadašnjega dijela turističke sezone.
– Ispunjavamo dva temeljna cilja koja smo si za sezonu zadali – da budemo uspješniji od naših konkurenata u Europi i počne povratak i rast domaćih gostiju. Osim što smo u oba ta cilja uspjeli, od tih pola milijuna turista više njih 300.000 više dobili smo u predsezoni, čime smo bitno produžili sezonu.
Konferenciju je Bajs održao u subotu u Starigrad-Paklenici u nazočnosti mr. Nike Bulića, direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Ive Muje, državnog tajnika te ostalih suradnika iz Ministarstva i HTZ-a, dožupana Zadarske županije Đanija Bunje, direktora TZ Zadarske županije Ive Dunatova, gradonačelnika Starigrada Krste Ramića, direktorice TZ Starigrad-Paklenice Marijane Marasović, direktora Bluesunovog hotela Alan Jole Petričevića, predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja predvođenih ravnateljem Vinkom Prizmićem. Osim prezentacije rezultata dosadašnjeg tijeka sezone ovaj je susret protekao i u označavanju važnosti djelovanja HGSS-a za razvoj turizma.
Prema podacima turističkih zajednica, na Jadranu i u gradu Zagrebu u srpnju ove godine, ostvareno je tri milijuna dolazaka, što je 4,8 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od toga broja 2,7 milijuna je stranih dolazaka, što je 5 posto više, dok je domaćih dolazaka oko 255 tisuća, odnosno 0,6 posto više. U srpnju je ostvareno 19,8 milijuna noćenja, što je porast od 3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a od toga broja 17,5 milijuna je stranih i oko 2,2 milijuna domaćih noćenja – što je 3, odnosno 4 posto više.
Dalmacija – pola turizma
Niko Bulić iznio je postotke rasta i udjela pojedinih regija u ostvarenim rezultatima, a zabilježiti valja da minusa nema nigdje. Kao novina se vidi da je udjel četiri dalmatinske županije u ukupnom broju dolazaka segnuo do 46 posto, dakle nadomak polovice ukupnog turizma. To svakako valja pripisati vrlo dobrim autocestama, značajnijem rastu avionaleta te sve intenzivnijem stavljanju u funkciju kapaciteta na tom području.
Niko Bulić je kazao kako je sezona do sada izvrsno odrađena, ali i poručio: “Ostanimo zasukanih rukava i nasmiješeni, odradimo i drugi dio jednako dobro”.
Ivo Dunatov je iznimno zadovoljan rezultatima srpnja i prvih sedam mjeseci ove godine.
– Zadovoljstvo je veliko jer smo sa 406.000 gostiju, odnosno sedam posto više, imali 3,3 milijuna noćenja u srpnju, odnosno sa 683.500 gostiju i 4,7 milijuna noćenja imamo ukupan rast od osam posto u dosadašnjem tijeku godine.
Pohvalio je i zajednički program oglašavanja na stranicama Ryanaira i privlačenje aviogostiju, što se ovdje provodi s puno uspjeha, odnedavno i kroz suradnju s Croatia airlinesom.
– Uz to se niz sredina poput Biograda, Zadra, Paga, Nina, Starigrada, nametnulo kao područja događanja i manifestacija. Odradili smo 60 posto turizma, a pred nama je drugo poluvrijeme, koje će vjerujem biti jednako tako uspješno.
Značenje HGSS-a
Vinko Prizmić je nakon pohvalnog uvoda ministra Bajsa predstavio Hrvatsku gorsku službu spašavanja.
– HGSS omogućava da na ovim nekad opasnim područjima širimo sigurnost na najvišoj razini u Europi i svijetu. Hrvatski turistička adut je sigurnost, a osim opće sigurnosti posebno u otvaranju novih turističkih prostora, kao to je ovdašnja Paklenica i Velebit i ova posebna sigurnost posjetitelja ima veliku ulogu. Prizmić je s ponosom predstavio i prvi objekt HGSS-a na terenu – zgradu u Starigradu s ambulantom za prihvat spašenih pacijenata, prostorima za dežurnu službu (osmero spasilaca stalno je u smjeni), predavaonicom i svim potrebnim sadržajima.
Iznesena je procjena da je do sada bilo najmanje 10 posto više intervencija i s puno manje spektakla, jer su zbog preventive, označavanja staza, edukacije i nazočnosti na terenu svi putevi u avanturu sigurniji. Prizmić je najavio neminovnost uvećanja intervencije, nadu u rješenje legislative (uključujuči rješavanje naplate intervencija u zemlji) te posebno objašnjavao kakvi su turisti o kojima govori:
– Nije riječ o redikulima, luđacima i osobenjacima, već uglednim, mahom visoko obrazovanim ljudima koji ne dolaze na obiteljske odmore pa su najmanje vezani za školske praznike, koji imaju duže praznike, veliko kretanje u prostoru i čine uvid u jednogodišnji turizam.
Prizmić je uz to istaknuo kako 76 posto turista za vrijeme odmora bježeći iz velikih gradova želi djelomično sudjelovati u oblicima aktivnog odmora.
Starigrad-Paklenica mjesto i općina dijelom pod Nacionalnim parkom, a u ostatku pod Parkom prirode Velebit, sunovraćena u more i prvak zelje u aktivnom i pustolovnom odmoru dobro je izabrano mjesto za ovu temu.


Tko je koliko rastao?


Najveće poraste dolazaka u srpnju ostvarile su turističke zajednice u gradu Zagrebu (10 posto), Splitsko-dalmatinske županije (7,8 posto) i Zadarske županije (7 posto), a slijede ih Ličko-senjska (6,3 posto) i Dubrovačko-neretvanska (5,7 posto) te Istarska (3,4 posto), Primorsko-goranska (2,5 posto) i Šibensko-kninska (1,3 posto). Najveći broj dolazaka i noćenja zabilježen je u Istri, više od 775 tisuća dolazaka i 5,8 milijuna noćenja. U strukturi dolazaka porast je zabilježen u gotovo svim emitivnim tržištima. U odnosu na prošlogodišnji srpanj najveći porast imali su Mađari s 13,5 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja, Austrijanci s 10,6 posto više dolazaka, a 9 posto više noćenja; slovenski gosti ostvarili su 5 posto više dolazaka i 6 posto više noćenja.
U prvih sedam mjeseci 2011. godine zabilježeno je 6,2 milijuna dolazaka gostiju, što je za 8 posto bolji rezultat nego lani, rekao je ministar Bajs i dodao kako je od početka ove godine ukupno došlo 450 tisuća gostiju više, od čega je 40-ak tisuća domaćih gostiju. Najveće poraste dolazaka u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti razdoblje lani, ostvarili su Splitsko-dalmatinska županija (10,7 posto), Ličko – senjska (10,3 posto), grad Zagreb (10 posto) i Zadarska županija (9 posto). Najveći broj dolazaka i noćenja u prvih sedam mjeseci zabilježen je, opet, u Istri;: 1,7 milijuna dolazaka i 10,6 milijuna noćenja.




Starigrad ponavlja najbolju godinu


Načelnik Starigrad-Paklenice Krsto Ramić istaknuo je za gostovanja ministra Damira Bajsa kako Starigrad upravo obilježava 50 godina organiziranog bavljenja turizmom, koji je i dominantna gospodarska grana područja u specifičnom spoju kupališnog i planinskog ambijenta te aktivnog odmora. Direktorica TZ Starigrada Marijana Marasović kazala je kako s 33.000 gostiju i 190.000 noćenja u sedam mjeseci Starigrad ponavlja lanjske najbolje godine te vjeruje u ponavljanje 350.000 noćenja do kraja. Od tog broja oko 35.000 je izvan kupališnog odmora, što prije svega zahvaljuju Nacionalnom parku Paklenica, koji bilježi devet posto više posjeta i očekuje do 15.000 gostiju.
Dožupan Đani Bunja rekao je kako od 2000. godine ovdje imaju stalan turistički rast, a turizam se nametnuo kao bitna grana gospodarstva. U svemu tome teži se valoriziranju prirodne baštine i pomaknuti je s tanke crte obale u prostor zaleđa. Starigrad je svojevrsni prvak u aktivnom odmoru s nizom selektivnih oblika ponude (alpinizam, planinarenje, tracking odnosno pješačenje, poučne ture, džip safari ture, izleti na Zrmanju, ponuda raftinga, speloturizam…), mjesto niza događanja i manifestacija, a upravo se otvara Starigrad Film Festival.


HGSS – sigurnost kao adut


Ministar turizma se u Starigrad Paklenici susreo s pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja koji su novinarima predstavili svoje rezultate.
– Trend porasta intervencija Hrvatske gorske službe spašavanja nastavlja se i u ovoj godini, a za 10-ak godina će se udeseterostručiti, kazao je pročelnik Vinko Prizmić.
– Primjećujemo da se broj nesreća, osim u zimskim i ljetnim mjesecima, povećao i tijekom ožujka i travnja, što znači da se sezona značajno produžila. Najrizičnija su neuređena i neoznačena područja na kojima turisti improviziraju, zalutaju i time ugrožavaju život. Sigurnost je jedan od najvećih turističkih aduta Hrvatske, poručio je Prizmić.
Nakon sastanka s ministrom turizma Damirom Bajsom i direktorom glavnog ureda HTZ-a Nikom Bulićem, pripadnici HGSS-a održali su pokaznu vježbu ispred svoga centra u Starigradu, kod Nacionalnog parka Paklenica, jedinog takvog centra u Hrvatskoj s ambulantom, prostorom za dežurstva spasilaca i prostorijama za vježbu.