Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kalendar Maya – izvor straha, nade ili bogatstva?

Autor: Ivan Stagličić

07.08.2012. 22:00
Kalendar Maya –  izvor straha, nade  ili bogatstva?


Mnogi ističu da je cijela priča oko 2012. jednostavno prijevara koju skupine neodgovornih šarlatana koriste za osobno bogaćenje


Sedamdesetih godina prošlog  stoljeća skupina američkih  antropologa i arheologa  proučavala je i protumačila  nalaze iz savezne države Tabasco na jugu Meksika koji  su sadržavali detaljno razrađen kalendar naroda Maya. O tome je objavljeno  nekoliko znanstvenih članaka i studija u stručnim časopisima, a onda je sve pomalo  palo u zaborav. Podatak na  koji su ukazali znanstvenici,  to jest da razrađeni i sofisticirani kalendar Maya koji je još prije tisuću i više  godina bio precizniji i od tad  aktualnog julijanskog i kasnijeg poboljšanog Gregorijanskog, završava na dan 21.  prosinca 2012., nije tada, a  ni desetljećima kasnije, nikog posebno uznemiravala.
Nepopularan u  sedamdesetima
Prve naznake o značenju  koje će se pridodati tome  datumu pojavile su se zapravo još 1975. u knjigi malo  poznatog astrološkog autora  Franka Watersa “Mistika  Meksika: Dolazi nam šesto  doba svijesti”. Waters je, kasnije zajedno s meksičkim  autorom Joseom Arguellasom, temeljio svoje zaključke na kalendaru Maya,  proročanstvima indijanaca  Hopi i svojim astrološkim  proračunima, ističući,  međutim, kao ključni datum  24. prosinca, odnosno Badnju večer ove godine. Ipak,  njihovi radovi nisu tada  izazvali veću pozornost. To  je bilo doba vrhunca popularnosti Ericha von Daenikena i njegovih teorija o  posjetiteljima iz Svemira u  prošlosti, tzv “drevnim astronautima” kojima se bio  priklonio i dio ne samo ozbiljnih, nego i vrhunskih  znanstvenika poput Josepha  Blumricha, Roberta Templea, Freda Hoylea, Vladimira Avinskog, Rostislava  Furduja i drugih. Teorije koje su se temeljile na astrološko-duhovnim spekulacijama o promjeni svijesti nisu  bile toliko omiljene kod šire  publike.
Situacija se počela mijenjati od 1983. kad je izišao  rad Roberta Sharera, arheologa i profesora na  Sveučilištu Pennsylvania o  kulturi Maya u kojem je on  definitivno utvrdio da je datum o kome je riječ 21. prosinca i uspostavio vezu između mayanskog kalendara  i poravnanjem Zemlje sa  središtem galaksije čemu je,  prema Shareru cijeli komplicirani sustav mayanskih  kalendara bio i posvećen, još  od 13. kolovoza 3113. prije  nove ere.
Svim tim postavkama trebalo je ipak dosta vremena  da od povremene diskusije  između prvenstveno američkih i meksičkih majanista  (od kojih se nisu svi složili sa  Sharerom), dospije u prostor šire medijske popraćenosti, pop-kulture i velikog zanimanja javnosti,  povezanih s uvijek popularnom pričom o kraju ili “smaku” svijeta. Ipak, taj je proces polagano tekao.
Rad Terencea McKenne
Jedan od najzaslužnijih za  popularizaciju tih ideja bio  je i karizmatični američki  autor i ezoterik, Terrence  McKenna, koji je svojim djelima i životom zauzeo posebno mjesto u formiranju  rave i trance subkulture u  devedesetima, a koji je do  datuma u prosincu ove godine došao temeljem svojih  proučavanja kineske “Knjige  promjene” ili “I-Činga”. Povezavši kinesku tradicionalnu vještinu proricanja i  kompjutorski program,  McKenna koji je također rabio i gljive psylocibae, došao  je do posebne teorije povezanosti događaja u Univerzumu i ubrzanja vremenskih ciklusa koji bi trebali  doseći svoj vrhunac na zimski Solsticij ove godine.  McKenna u početku nije govorio o preciznim datumima, ali kad se upoznao sa  Sharerovim djelom je uzeo  njegov datum kao najvjerojatniji. Njegovim radom,  knjigama i naracajiama često uklopljenima u različita  glazbena ostvarenja, počelo  se oblikovati ono što današnji teoretičari masovne  kulture nazivaju “Fenomen  2012.”
Međutim, pojavilo se još  nekoliko pojedinaca koji su  neovisno od Sharera i  McKenne kroz zadnjih dvadesetak godina počeli isticati kraj 2012. kao vrijeme  za još neviđene događaje na  Zemlji. Između ostalih može  se spomenuti Indijca Kalkija  Bhagavana, gurua s oko 15  milijuna sljedbenika koji ga  drže za posljednju inkarnaciju boga Višnua i koji propovijeda da je 2012. posljednja godina Kali Yuge,  mračnog doba, posljednje  faze u involuciji Zemlje i  čovječanstva te da će od  ovog prosinca nadalje ponovno započeti staro “zlatno  doba”.
Američki pisac i bloger  Daniel Pinchbeck, promicatelj “New Age” filozofije i  halucinogenih supstanci,  poput danas najpopularnije  ayahuasce, nastavio je  McKennina istraživanja i u  više djela izrazio stajalište  da je navedeni datum ove  godine točka u vremenu od  koje će materijalistički i racionalni pogled na svijet temeljen na empirijskim znanostima početi nestajati.  Pinchbeck svoje nazore širi  prvenstveno internetom.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU