Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turisti pozdravljaju čisto more

Autor: Teuta Babajko Jamičić

07.08.2012. 22:00
Turisti pozdravljaju čisto more

Foto: Adam VIDAS



Ispitivanje kakvoće mora, koje je započelo sredinom svibnja, trajat će do kraja rujna. Uzorci se uzimaju na plažama svakih 15 dana, odnosno deset puta u sezoni kupanja. Na temelju rezultata praćenja kakvoće mora određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena


Zavod za javno zdravstvo  Zadar završio je sa šestim ovogodišnjim ispitivanjem kakvoće mora na  plažama u Zadarskoj županiji. Ispitivanje mora vrši se na 85 lokacija, a  rezultati, izuzev dviju plaža, Iza Banja  u Sv. Filipu i Jakovu te Svetog Duha u  Kolanu, pokazuju da je more prve  kategorije, odnosno izvrsno za kupanje. Kako su prethodna ispitivanja pokazala da je i na spomenutim plažama  more bilo izvrsno za kupanje, najnoviji  rezultati o zadovoljavajućoj kvaliteti  mora, nisu zabrinjavajući.
More u gradu
Od 85 lokacija na kojima se ove  godine mjeri kakvoća mora, 27 ih administrativno pripada Gradu Zadru.  Na potezu od Punte Bajlo do kraja  Dikla more se ispituje na 13 lokacija.  Riječ je o točkama Punta Bajlo, Arbanasi škola, hotel “Kolovare”, Kolovare – mulić, bazen, Puntamika – zapad,  Vitrenjak, Jadran, Borik – hotel “Donat”, Zgon, Diklovac – sjever i Diklo  sjever.
Gradu Zadru pripadaju i lokacije  koje se ispituju kod obiteljskih kuća na  Punta Skali te Sv. Bartulu i Peruštinama u Kožinu. Na otocima, kvaliteta  mora se mjeri u uvalama Krijal na  Premudi, Širokoj na Istu, Sutorišiću i  Žaliću na Silbi, Lučini na Molatu,  Lokvini na Ravi i Dolinje na Malom  Ižu, zatim mjesnom kupalištu na Olibu  i Brguljskom zaljevu, rtu Šibinjski u  Zapuntelu i rtu Korinjak na Velom  Ižu.
Sezona kupanja
Ispitivanje kakvoće mora, koje je  započelo sredinom svibnja, trajat će do  kraja rujna. Uzorci se uzimaju na  plažama svakih 15 dana, odnosno deset puta u sezoni kupanja. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u  moru su crijevni Enterokoki i Escherichia coli. Na temelju rezultata  praćenja kakvoće mora određuje se  pojedinačna, godišnja i konačna ocjena. Prilikom uzorkovanja prate se i  meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora te vidljivo onečišćenje.
Rezultati ispitivanja kakvoće mora  objavljuju se preko domaćih i inozemnih medija, od kojih je najistaknutiji ADAC – revija njemačkog autokluba koji izlazi u milijunskoj nakladi. U njemu se njemački i ostali  turisti s njemačkog govornog područja  informiraju o kakvoći mora na jadranskim plažama. ADAC svake godine  promovira se na Turističkom sajmu u  Berlinu. Rezultati ispitivanja kakvoće  mora objavljuju se i na web stranicama  Ministarstva zaštite okoliša www.mzopu.hr i web stranicama Zavoda za  javno zdravstvo Zadar www.zjz-zadar.hr.