Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Virtuoz odsvirao “Soundtrack za Paklenicu”

Autor: Z L

07.08.2012. 22:00
Virtuoz odsvirao “Soundtrack za Paklenicu”

Foto: Vedran SITNICA



Često kod nas na Balkanu improvizacija ima negativan kontekst, ali ona je vrhunski princip u umjetnosti i u glazbi. Na nju imaju pravo djeca koja ne znaju dovoljno, ali su kozmički inspirirana i na nju imaju pravo vrhunski glazbenici. Ostali imaju pravo improvizirati u spavaćim sobama, kaže Vlatko o improvizaciji
Vlatko Stefanovski zasvirao je u impozantnom prostoru kanjona Velika Paklenica, gdje je pred mnoštvom  publike održao solistički  koncert o kojemu će posjetitelji još dugo pričati, a on  ga je nazvao “Soundtrack za  Paklenicu”.
Gotovo sat i pol  vremena svirao je akustičnu  gitaru, predstavljajući zapanjenoj publici improvizirani  spoj makedonskih folklornih  standarda s klasikom, rockom i bluesom. Osim pjesama koje su postale standard na koncertima, Vlatka  je kako je i sam rekao povukla atmosfera te je odsvirao i neke pjesme koje ne  svira gotovo nikada poput  “Kandilce” s prvog albuma  njegova benda Leb i Sol, ali i  “Uspavanku za Anu” koju je  komponirao za svoju kćer, a  nakon toga i “Uspavanku za  Radmilu M.” koju je još davno napravio s Goranom Bregovićem. Zanimljivo je da  iako je koncert bio na otvorenom, publika nije prozborila niti riječi, već su kao  hipnotizirani gledali i slušali  ovog velemajstora gitare.
Uz  dodatak loop pedale, snimao  je i dodavao pozadinu za  brojne improvizacije, a kako  je sam rekao gotovo 70 posto  ovog koncerta neće više nikada biti odsvirano. Za bis je  ostavio “Guitar booggie”  Tommy Emmanuela, pjesmu  koja je svaki put svirana za  kraj na posljednjoj turneji  pod nazivom “Kings of Strings” na kojoj je Stefanovski,  uz Emmanuela, nastupio i sa  Stochelo Rosenbergom. Nakon koncerta je bio umoran,  te smo razgovor ostavili za  srijedu ujutro, kada smo sjeli  na kavu te nam je Stefanovski ispričao nešto o dojmu prvog koncerta u kanjonu, improvizaciji, sviranju gitare i planiranim koncertima.
– Vjerojatno je ovo najneobičnije mjesto na kojemu  sam svirao, jer radi se o  prirodi kakva se rijetko  sreće. Svirao sam na čudnim  mjestima – po brodovima,  avionima, salama, dvorištima, crkvama, ali ova koncentracija prirode je fascinantna i impozantna. Ono  zvjezdano nebo iznad nas,  tišina u kanjonu…. Ipak, moje impresije nisu toliko bitne,  bitne su one publike, kazao  je Stefanovski.
Kako je i rekao na koncertu, ima svojevrsni okvir  koncerta kojega se drži, ali  gotovo 70 posto bila je improvizacija kakvu više  nećemo imati priliku čuti.
– Izgradio sam sistem improvizacije. Često kod nas  na Balkanu improvizacija  ima negativan kontekst, ali  ona je vrhunski princip u  umjetnosti i u glazbi. Na nju  imaju pravo djeca koja ne  znaju dovoljno, ali su kozmički inspirirana i na nju  imaju pravo vrhunski glazbenici. Ostali imaju pravo  improvizirati u spavaćim sobama, ali ne pred publikom.  Mislim da sam tijekom 40  godina sviranja naučio jezik  kojim se mogu obratiti publici, ali to nije verbalni, nego glazbeni jezik, kaže Stefanovski.
Rijetko nastupa samostalno, imali smo ga priliku vidjeti s trijom, Miroslavom Tadićem, Jan Akermanom te  već spomenutim Tommy  Emmanuelom i Stochelo Rosenbergom, ali i mnogim  drugim glazbenicima.
– Ponekada nastupam  sam, jer teško je sve uskladiti, a ne bojim se izaći  sam pred publiku. Imam  “respect” prema sceni, bilo  da nastupam sam, kao gost  ili da sam okružen simfonijskim orkestrom. Scena je  mjesto gdje se fokusiraju  razne energije i uvijek mi je  drago svirati, govori Stefanovski.
U posljednje vrijeme i ne  vježba intenzivno kao nekada, a najveći razlog tome  je nedostatak vremena.
– Ne mogu vježbati u autu  ili avionu, moram se i hraniti. Tijekom godina otkrio  sam da ne želim provoditi  toliko vremena u studiju, pa  sve više razmišljam o portabl  varijantama i od hotelske sobe želim napraviti studio,  prije nego da vježbam u  svom studiju. Biti mobilan,  sa svojom gitaricom i mini  recorderom od sobe možeš  napraviti studio. Ne želim  reći da ne vježbam, ne želim  izgubiti formu koju sam stjecao godinama, rekao je Stefanovski.
Otkrio nam je i ono na  čemu trenutačno radi, pa je  najavio koncerte sa simfonijskim orkestrima u Londonu, Monte Carlu, Leipzigu i Mannheimu od kraja  siječnja i tijekom veljače, a  uz njega i orkestre zasvirat  će i Miroslav Tadić i Theodsii  Spassov.