Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Japanski veleposlanik Biograđanima zahvalio na hrvatskom

Autor: Velimir Brkić

07.08.2013. 22:00
Japanski veleposlanik Biograđanima zahvalio na hrvatskom

Foto: Velimir BRKIĆ



Biograd je itekako oduševio Japance. Ponajprije po tome što je među prvim u svijetu podigao spomenik ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira izvan Japana te što je među rijetkim svjetskim gradovima koji svečano obilježavaju ovu tužnu obljetnicu


Biograd na Moru četvrtu godinu zaredom obilježava godišnjicu eksplozije prve atomske bombe koju je 6. kolovoza 1945. na Hirošimu u Japanu ispustio američki bombarder Enola Gay, pretvorivši ga u nuklearni pakao u kojem je poginulo 140 tisuća ljudi.
Samo tri dana kasnije bačena je još jedna bomba, ovoga puta na Nagasaki, odnijevši 70-ak tisuće života. Tim napadima ubrzana je kapitulacija Japana i završetak Drugoga svjetskog rata, 15. kolovoza 1945.
Biograd među rijetkim gradovima izvan Japana obilježava tu tužnu obljetnicu.
Pored gradonačelnika Ivana Kneza i zamjenika Marijana Stopfera sa suradnicima manifestaciji s porukom za svjetski poredak bez atomskog naoružanja nazočio je japanski veleposlanik u Hrvatskoj, Njegova Ekselencija Masuru Tsuji, karlovački župan Ivan Vučić, pukovnik Miodrag Demo iz zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, šef kabineta Milana Bandića Stipe Zeba, zamjenici gradonačelnice Koprivnice Vesne Želježnjak Dražen Pros i Melita Samoborec te drugi predstavnici hrvatskih gradova u asocijaciji Gradonačelnici za mir.
Nakon pjesama u izvođenju mješovite klape Blandona iz Biograda, oni su u kameni bazen pun vode i latica cvijeća ispred spomenika ždralu zajednički spustili svijetleće lampione kako bi donijeli mir cijelom svijetu. Asocijacija je to na tisuće lampiona koju žitelji Hirošime istog dana spuštaju u rijeku Ota.
Njegova ekscelencija Tsui izrazio je zadovoljstvo obilježavanjem obljetnice prve atomske bombe u povijesti bačene na Hirošimu u ovom gradu u srcu Jadrana.
– Jedini način da budemo sigurni da se nuklearno oružje nikada više ne će upotrijebiti jest da ga posve eliminiramo. Moramo raditi sve što je u našoj moći da bismo iskorijenili ovo najveće svjetsko zlo i gradili svijet mira, kaže Njegova Ekscelencija Tsui.