Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Prozori “zarobili” ljepote i posebnosti Hrvatske

Autor: Josip Portada

07.08.2013. 22:00
Prozori “zarobili” ljepote i posebnosti Hrvatske

Foto: Josip PORTADA



Kroz sedam prozora posjetitelji vide posebnosti Slavonije, Zagorja, Like, Istre, Dalmacije, Dubrovnika i Paga. Od preostala tri prozora jedan posjetitelje uvodi u virtualnu vožnju kroz Zagreb, drugi je posvećen zaslužnim hrvatskim sportašima, a treći je posvećen hrvatskim velikanima


U Kneževom dvoru u Pagu otvorena je izložba dizajnera i scenografa Aljoše Para pod nazivom Windows of Croatia koja je nastavak njegova projekta Galeria Autentica. Izložba je postavljena u sklopu Paškog kulturnog ljeta koje organizira Centar za kulturu i informacije Pag, a pokrovitelj je Grad Pag.
– Po nazivu izložbe moglo bi se pomisliti kako se radi o ponudi za računalo. No naziv govori o deset prozora koji su postavljeni na izložbi, a kroz kojih posjetitelji vide posebnosti i ljepote Hrvatske. Gledajući kroz prozore vidi se veliko bogatstvo naše zemlje, bogatstvo kojeg možda ni sami nismo svjesni da ga imamo. Gledajući prozore posjetitelji se upoznaju s prirodnim ljepotama, spomeničkom baštinom, s vrstama tla, s raznim drugim pojedinostima, podsjete se zaslužnih hrvatskih sportaša kao i šesnaest hrvatskih velikana. Ovom izložbom se, na jedan poseban način, spajanjem moderne tehnologije i tradicionalnih elemenata, prikazuje Hrvatska, rekao je Aljoša Paro.
Izložba Windows of Croatia je prije mjesec dana bila postavljena u Bruxellesu u povodu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, kao dio projekta BeCROative. U Bruxellesu su izložbu pogledali članovi Europskog parlamenta, predstavnici zemalja članica Europske unije te državni dužnosnici Republike Hrvatske. Postavljanje izložbe Windows of Croatia u Pagu je i njeno prvo predstavljanje u Hrvatskoj. U pripremi i postavljanju izložbe Aljoša Paro je imao brojne suradnike. Koautor je redatelj Denis Wohlfart, na izložbi su radili kipar Igor Lenard te video umjetnici iz Osijeka Mario Romulić i Dražen Stojčić, a sve to uz izvršnu produkciju 5/Group iz Zagreba.
Prošle godine je Aljoša Paro u Pagu postavio izložbu Galeria Autentica koju je u tjedan dana razgledalo desetak tisuća posjetitelja.