„Premijera" za premijera

Slika korisnika admin

Zviždanje u Kninu tijekom svečanosti upriličene u povodu Oluje premijer Zoran Milanović stoički je podnio, izvikao što je nakanio reći, pozdravio mahnuvši rukom i otišao. Učinilo se kao da je tako nešto kao pametan političar i očekivao. Naime, desnica voli „privatizirati" Oluju, a njegova lijeva Vlada još se ne može podičiti gospodarskim uspjesima koji bi preventivno utišali potencijalne ideološke zviždače.

Želeći pokazati kako mu inače osjetljivu taštinu nije previše dirnulo to što se njegov govor nije jasno čuo, objavljeno je priopćenje iz njegova ureda kako zviždača ne treba procesuirati. Ima premijer velikih muka da bi o tom šumu u komunikacijskom kanalu predugo brinuo. Osim ako to nije prva u nizu nekih novih predstava koje bi se mogle odigrati prije svega zbog gospodarskog stanja u zemlji. U tom smislu bi ova zviždajuća „premijera" trebala zabrinuti premijera.

Mračni kreditni rejting, negativne prognoze, razina „smeća", nikako se, naime, ne slažu s optimističnim istupima njegovih ministara koji vode resore „motore". Tko li više može gledati mirno smješkanje ministra gospodarstva Vrdoljaka i slušati kako „papagajski" ponavlja da prognoze treba preokrenuti u pozitivne i kako je izlaz u privatnim investicijama i fiskalnoj konsolidaciji. Takve izjave s frazeološkim prizvukom čuju se već mjesecima. Potpredsjedniku Vlade Grčiću čak se priviđa i svjetlo gospodarskog opravka, ali zasad ga izgleda jedino on vidi. Ministar rada Mirando Mrsić mogao bi, nažalost, ostati upamćen kao ministar koji je bez uvijanja revno brojio nezaposlene i tvrdio da se ulažu ogromni novci i brojne mjere za zapošljavanje mladih, a malo je mladih doista ušlo u taj čarobni svijet rada. U šumi mjera, planova, investicijskih projekata ništa se, međutim, osjetno ne miče pa građanima i dalje preostaje samo s nevjericom nagađati što bi bilo kad bi „drveće hodalo".

Zdravstvo već dugo uzdiše u bolesničkom krevetu, a svi skupi lijekovi do sada testirani ma njemu, ne daju rezultata jer dio zaposlenih u zdravstvu prijeti štrajkom. Bez obzira na to koliki je nered i gospodarsku pustoš ostavila HDZ-ova vlada, ni Milanovićevi ministri još nisu uspjeli učiniti obećani korak prema izlasku iz petogodišnje krize.

Seljaci pale traktore spremni za „oranje" Zagreba. Broj nezaposlenih nešto je ublažila sezona, pa će privid zapošljavanja trajati do jeseni. Zaposleni se više ne trebaju uzdati u sigurnost radnog mjesta, a kamoli u rast prava i plaća. Hrvatska kao najmlađa članica EU dobila je po prstima od Europske komisije zbog europskog uhidbenog naloga, javni dug stiže do plafona... Od svega toga, treba priznati, premijeru ima da sve zviždi u glavi!

Koliko god se trudio neumoljivi fiskalizator Linić, ministar financija kojemu je uz sve nepopularne mjere popularnost narasla, novca u proračunu će faliti, a ne bude li Hrvatska slušala i slavina europskog novca mogla bi se zatvoriti. Kako vrijeme gospodarskog praznog hoda odmiče premijeru će biti sve teže izbjeći zvižduke nekih drugih građana na nekim drugim mjestima i u nekim drugim prigodama. Milanovićeva Vlada zapravo je osuđena na gospodarski uspjeh, a ekonomski oporavak pokazuje se kao preteška misija.

To, međutim, ne treba radovati najjaču oporbenu stranku HDZ i njezinog šefa Karamarka jer, ako je suditi po anketama, niti antikukurikanje građanima ne izgleda kao ono s čim svanjuje ljepši dan.

Premijer je zasigurno shvatio kako bi nakon dugogodišnje krize samo gospodarski napredak i kod političkih neistomišljenika umjesto zvižduka izmamio aplauze.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno