Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Božo Jusup osuđen za pogodovanje vjerovnicima

07.08.2016. 22:00
Božo Jusup osuđen za pogodovanje vjerovnicima


Sudac Ivan Marković direktora Maritune, Božu Jusupa (77), osudio je na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a njegovu unuku Boženu Grdović (33) oslobodio je optužbi
Priča o plaćanju cesijama u sada već ugasloj tvrtki Marituna jučer je dobila svoj nepravomoćni sudski epilog. Sudac Općinskog suda u Zadru Ivan Marković direktora te tvrtke, Božu Jusupa (77), osudio je na uvjetnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a njegovu unuku Boženu Grdović (33) oslobodio je optužbi.
– Prvooptuženom kao direktoru tvrtke stavlja se na teret pogodovanje vjerovnicima. Iako je Sud našao niz olakotnih okolnosti, prihvaćena je kaznena sankcija koju je predložilo Općinsko državno odvjetništvo jer su ostvareni elementi ovog kaznenog djela. Za drugooptuženu Sud je donio oslobađajuću presudu iako je nedvojbeno da je ona potpisivala cesije, ali nije bila odgovorna osoba, kratko je obrazložio nepravomoćnu presudu sudac Marković navodeći kako je za trećeoptuženu pravnu osobu, tvrtku Marituna, postupak obustavljen budući da je tvrtka u stečajnom postupku ugašena i brisana iz sudskog registra.
– Nedvojbeno je da se plaćalo cesijama i da je kod tog plaćanja preskočen red vjerovnika, odnosno Porezna uprava iako je nedvojbeno i da su sva potraživanja zaposlenika namirena te da je plaćanje cesijama bilo usmjereno u pravcu nastavka poslovanja, pojasnio je stav suda Marković te dodao kako je prihvaćen imovinsko pravni zahtjev Porezne uprave na iznos od 718.210 kuna.
Jusup i njegova unuka optuženi su temeljem kaznene prijave koju je protiv njih podnijela zadarska policija još 2011. godine. Službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta prijavili su ih zbog pogodovanja vjerovnicima – Jusupa kao direktora, a njegovu unuku kao komercijalisticu “Maritune”. Tvrtka Marituna d.o.o. bila je od studenog 2010. godine u stečaju, a Jusupa i Grdović sumnjiči se da su, znajući da im je žiro-račun u blokadi, izbjegli plaćanje preko žiro-računa i zaključili 50-ak ugovora u cesiji. Ukupna vrijednost tih ugovora iznosila je 718 tisuća kuna, čime su po stavu tužiteljstva druge vjerovnike stavili u povoljniji položaj u odnosu na Ministarstvo financija.