Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

“Bratimljenje” Zadra i Zhoushana pokrenuli Mesić i Lekaj

07.08.2016. 22:00
“Bratimljenje” Zadra i Zhoushana pokrenuli Mesić i Lekaj


Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i Zadranin David Lekaj, za boravka u Kini prošle godine, potaknuli su priču koja je ovih dana dobila službeni epilog na Gradskome vijeću
Na svojoj posljednjoj sjednici, Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo Sporazum o promicanju prijateljstva i suradnje između grada Zadra i grada Zhoushana u Kini.
Iako u službenom prijedlogu koji je dostavljen vijećnicima stoji tek formalno obrazloženje, poput recimo, da je “u prosincu 2015. godine izaslanstvo Zhoushana posjetilo Zadar i tom prilikom je potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između Grada Zhoushana i Grada Zadra, čime su čelnici dvaju gradova potvrdili postojanje obostrane želje i spremnosti za pokretanjem postupka uspostave suradnje dvaju gradova”, u pozadini ove priče su ipak dva ključna aktera – predsjednik Euroazijske poslovne asocijacije, Zadranin David Lekaj i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.
Golemo kinesko tržište
Mesić, koji je inače vrlo drag gost kineskih domaćina, prošle je godine više puta bio u posjetu Kini gdje je u pratnji svoga suradnika iz Zadra Davida Lekaja, između ostalog, lobirao i za projekte kroz koje kineski gradovi mogu ostvarivati suradnju s hrvatskim gradovima, pa tako i Zadrom. Presudan je bio posjet u lipnju prošle godine kada su dvojac Mesić-Lekaj posjetili Ningbo gdje se održavala Investicijska i trgovačka izložba zemalja srednje i istočne Europe na kojoj se golemom kineskom tržištu, među 16 zemalja, predstavila i Hrvatska. U sklopu te turneje, Mesićevo je izaslanstvo posjetilo i grad Zhoushan, a tada je i otvoren put koji je, evo, prije par dana službeno okončan odlukom zadarskoga Gradskog vijeća.
– Svaki naš dan boravka u Kini, kazao je Lekaj, bio je pomno isplaniran i gusto popunjen sastancima i razgovorima na najvišoj razini. Posebna nam je bila želja privući kineske investitore i na zadarsko područje, bilo da se radi o Zračnoj luci, luci Gaženica ili Zadarskoj gospodarskoj zoni, kaže ovaj Zadranin te nastavlja:
– Gradonačelnik grada Zhoushana, koji ima vrlo razvijenu brodogradnju i jednu od najvećih kineskih kontejnerskih luka, otkrio nam je da čak 75 posto komponenti kineskih brodova dolazi iz uvoza, uglavnom iz Njemačke. Odmah smo predložili da se i hrvatski proizvođači uključe u proizvodnju segmenata za kineske brodove i dobili zeleno svjetlo te tu sjajnu priliku moramo iskoristiti. Mesić i ja smo stoga pozvali gospodina Zhou Jiangyonga da posjeti Hrvatsku i Zadar, prisjeća se Lekaj naglasivši kako je, osim dijelova za brodove, golemo kinesko tržište otvoreno i za naše proizvođače vina, ribljih proizvoda, maslinovog ulja i pršuta.
Nakon što je Gradsko vijeće konačno i službeno “blagoslovilo” inicijativu o suradnji Zadra i kineskog Zhoushana, upitali smo Davida Lekaja za komentar.
“Hvala vijećnicima”
– Mogu samo reći da mi je iznimno drago što su vijećnici prepoznali važnost otvaranja našeg grada i gospodarstva prema ovom dijelu vrlo produktivnog tržišta te podržali sporazum o prijateljstvu i suradnji sa Zhoushanom. Naravno, do toga nije došlo preko noći, na tome smo radili mjesecima prije dolaska kineskog izaslanstva u Zadar u prosincu 2015. O tome sam prethodno imao prigodu razgovarati s gradonačelnikom Zhoushana i našim gradonačelnikom Kalmetom, kao i s veleposlanicom Kine u Zagrebu koja je operativno bila uključena u cijeli postupak. Posebno sam sretan što je odluka na Gradskom vijeću prošla jednoglasno i iskreno sam zahvalan svim vijećnicima na tome – kaže Lekaj.