Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prostran: Švedska je bila pun pogodak, a u Litvi želim još napredovati

07.08.2016. 22:00
Prostran: Švedska je bila pun pogodak, a u Litvi želim još napredovati


Odlazak u Švedsku bio je pun pogodak baš zato jer se u oba kluba igra gradila oko mene, imao sam povjerenje i vratio samopouzdanje koje sam bio izgubio, a tako je do izražaja došla i kvaliteta. Sada idem u Litvu, gdje je bolja liga, jači su klubovi, novi izazovi, a ja sam pun samopouzdanja i ne sumnjam da ću se i tamo dokazati – kaže Prostran
Iza Tonija Prostrana su dvije odlične sezone u Švedskoj, a pred njim novi izazov u karijeri – Litva. Zadarski košarkaš prošli je tjedan potpisao ugovor s Nevežisom iz Kedainiaia pa ćemo ga u sljedećoj sezoni gledati u dvobojima sa Žalgirisom, Lietuvos Rytasom i ostalim litavskim momčadima, kao i onima iz susjednih država koje sudjeluju u Baltičkoj ligi. Prostran je prošlu sezonu proveo u Lulei, a prethodnu u Norrkopingu i oba je puta izabran u najbolju petorku švedske lige. Prelazak u jače natjecanje bio je logičan slijed, ali razdoblje u skandinavskoj zemlji ostat će mu u odličnom sjećanju.
– Nakon posljednje sezone u Zadru, mogao sam birati hoću li se pomiriti s tim da igram 10-15 minuta po susretu ili ću otići negdje, gdje ću biti nositelj. Odlučio sam se za Švedsku, da tamo krenem ispočetka i polako gradim svoju karijeru. I mislim da mi je to bio jedan od najboljih poteza dosad u karijeri – počinje priču Prostran.
Vođa na terenu
– Još od mlađih kategorija, uvijek sam bio vođa na terenu i od mene se očekivalo da donosim rezultat. Meni je to bila prirodna situacija, u kojoj sam se najbolje osjećao i pružao najbolje igre. Međutim, ranije tijekom karijere povukao sam i neke pogrešne poteze i zato sada više puta razmislim prije nego što negdje idem. Odlazak u Švedsku bio je pun pogodak, baš zato jer se u oba kluba igra gradila oko mene, imao sam povjerenje i vratio samopouzdanje koje sam bio izgubio, a tako je do izražaja došla i kvaliteta. Sada idem u Litvu, gdje je bolja liga, jači su klubovi, novi izazovi, a ja sam pun samopouzdanja i ne sumnjam da ću se i tamo dokazati.
Zašto baš Nevežis, koji nije momčad iz samog vrha litavske lige, iako je bilo i ponuda jačih klubova?
– Bilo je nekoliko ponuda sa strane, ali ništa zadovoljavajuće. Čekao sam onu pravu i javio se Nevežis. Liga je odlična, igrat ću protiv momčadi iz Eurolige i Eurokupa i ako protiv njih pokažem da vrijedim, onda je mnogo lakše pronaći još bolji angažman. Imao sam još jednu konkretnu ponudu iz Litve, ali u tom klubu bih dijelio minutažu s Amerikancem, dok će se u Nevežisu momčad graditi oko mene. Zato mi je ovo bila bolja opcija, jer ću igrati 30 minuta i imati veće ovlasti.
Cilj doigravanje
Prošle sezone je taj klub završio na dnu ljestvice. Kakvi su ciljevi za nadolazeću sezonu?
– Glavni cilj je plasman u doigravanje i otići što dalje u Baltičkoj ligi. Za sada su potpisali mene i jednog centra, tako da tek trebamo vidjeti kakva će biti momčad, ali vjerujem da ćemo bez problema osigurati doigravanje. Od mene očekuju da budem vođa momčadi i spreman sam za tu ulogu.
Zanimljivo, Prostranu će pomoćni trener u Nevežisu biti Tomas Gaidamavičius, čovjek koji mu je bio zamjena u Norrkopingu.
– Nisam ni znao da je otišao tamo, dok me jednoga dana nije kontaktirao. Dobro je što ću imati nekog poznatog pokraj sebe, koji će mi davati podršku.
A korisne savjete Toni će sigurno potražiti i kod dvojice Zadrana, koji su ostavili trag u Litvi, prije svega Marka Popovića, koji je najtrofejniji stranac u povijesti slavnog Žalgirisa sa 10 trofeja u 11 odigranih finala, te Jurice Žuže, koji je posljednje dvije godine proveo u Lietkabelisu, gdje će ove sezone biti pomoćni trener.
– Nisam još stigao razgovarati s njima, ali bit će prilika. Znam da je Pop ikona u Kaunasu i sigurno od njega mogu doznati puno toga.
Dobra sezona
Vratimo se još malo u Švedsku. Kakva je bila prošla sezona u Lulei?
– Dobra, uspješna. Sve zacrtane ciljeve smo ispunili, iako je početak bio jako loš. Imali smo mnogo novih igrača i trebalo je prvo pronaći kemiju unutar momčadi. Nakon 17 utakmica imali smo omjer 9-8, ali onda smo se našli i nanizali 13 pobjeda, te završili ligaški dio na drugom mjestu. Prošli smo u polufinale, ali onda izgubili prve dvije utakmice doma, što nam je poremetilo ritam i nismo se uspjeli vratiti. Nažalost, ispali smo, ali ljudi u klubu su bili zadovoljni, jer je sezona bila uspješnija nego prethodna. Šteta što nismo napravili još korak više i pokušali iznenaditi Sodertalje u finalu, ali sve u svemu, sezona je bila ok.
Kako su vas dočekali navijači u Norrkopingu?
– Prije utakmice dobio sam cvijeće i pljesak cijele dvorane. Rastali smo se u prijateljskim odnosima i baš su me lijepo dočekali.
Deset “double-doublea”
O Tonijevim individualnim predstavama najbolje svjedoče brojke od 15,1 poena i 7,2 asistencije po susretu, uz čak 10 “double-double” učinaka.
– Zadovoljan sam i mogu reći da sam napravio još jedan korak naprijed. Malo sam promijenio igru, još veći fokus mi je bio na traženju suigrača, a imao sam odličnog centra, s kojim sam izvrsno surađivao kroz “pick and roll”. Bio sam najbolji u onome što je moj glavni posao, a to su asistencije i proglašen sam najboljim playmakerom lige, što me posebno veseli. I ono što je najvažnije, zaobišle su me ozljede i ponovno nisam propustio nijedan trening.
A velike zasluge za to idu radu u ljetnom razdoblju, kojemu je Prostran posljednjih godina posvetio maksimalnu pozornost.
– Posljednjih pet-šest godina radim s bratom Denisom, a sada nam se pridružio i moj prijatelj Josip Pantalon, koji je završio Kineziološki fakultet. I ovo ljeto smo maksimalno radili i ti treninzi daju rezultate. Od početka sezone se osjećam fenomenalno, a posebno na kraju, kada svi padaju, ja sam i dalje na visokoj razini. A najveći dokaz dobrog rada je upravo to da nemam ozljeda. Nadam se da će tako i ostati. Želja mi je samo da ostanem zdrav, a sve ostalo će doći. Vratio sam potrebno samopouzdanje i osjećaj koji sam nekada imao. Osjećam se odlično, sazrijeo sam u igri i spreman sam za nove izazove – za kraj će zadarski razigravač.