"Vrata grada" večeras u Kapetanovoj kuli

Slika korisnika admin
Autor: 
kapetanova kula

Izložba pod nazivom „Vrata grada" zadarske umjetnice Branke Riđički otvara se večeras s početkom u 21 sat u galeriji Kapetanova kula. Organizira je HDLU Zadar, a otvara je kustosica izložbe Marijana Paula Ferenčić.

Branka Riđički, povjesničarka umjetnosti i talijanist, rođena je Zadranka koja zadnje četiri godine s obitelji živi u Sri Lanki. Radila je neko vrijeme u svojoj struci, no vrlo brzo nastavlja svoj put kao slikarica, putujući i seleći se u gradove kao što su New York, Kairo i Colombo. Članica je HDLU-a Zadar i HDLU-a Zagreb.

Ferenčić u predgovoru kataloga izložbe ističe kako Riđički, prizivajući sjećanja na mjesta djetinjstva, putuje svojim imaginarnim gradovima, polazeći od već proživljenog, ali i onog što će tek doći. Kroči kamenim ulicama oživljavajući osjet drevnoga grada te oblikuje inovativnu strukturu za dodatna upisivanja. Tako prisvojeni gradovi egzistiraju u njezinim mislima obojeni svjetlom Mediterana, okupani atmosferom trajnog i neizbrisivog. Bedemi, kule, fortifikacije, nizovi kuća, nastambi i zidova čine tkivo neispričane povijesti gradskog naslijeđa, naracije minulih vremena arhitektonskih struktura, koje svjedoče o trajnim promjenama i vraćanjima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno