Tovar Putko najbrži na sukošanskoj stazi

Slika korisnika valentinam
49. NOĆNE TRKE
Presretan sam, hvala vlasniku tovara Boži Deviću, hvala svima, istaknuo je Andrija Smoljo, višegodišnji slavodobitnik sukošanske trke tovara koju je još 1968. godine iniciralo legendarno društvo Sinji galeb
Velimir BRKIĆ
Šampioni, Smoljo i Putko

Andrija Smolić Smoljo, šampion Hrvatske u utrkama tovara, na veliku radost tisuća gledatelja iz cijele Europe još jednom je obranio titulu šampiona Sukošana. Na leđima tovara Putka prvi je prošao kroz cilj 49. noćne trke tovarov Memorijal kenje Vijole, održane u nedjelju navečer u Sukošanu, na tovarećoj pisti od Sportskog centra do Ruševca.

Za dodatnu zabavu bili su zaduženi Bepo Matešić, David Ricov i grupa Kanela.

13 sretnih natjecatelja

- Presretan sam, hvala vlasniku tovara Boži Deviću, hvala svima, istaknuo je Andrija Smoljo, višegodišnji slavodobitnik sukošanske trke tovara koju je još 1968. godine iniciralo legendarno društvo Sinji galeb.

Na utrci je bilo 13 natjecatelja tovara sa svojim jahačima: Bepina (Antonio Gašparović), Tigana (Marin Franić), Ruška (Dragan Krešan), Moro (Zoran Krešan), Bepo (Marin Mrdalj), Janko (Zoran Rašo), Maxim (Valentino Peljušić), Maminjo (Ante Marić), Mileni (Marko Peričić), Roki (Ante Miota), Jadran (Mate Dević) i Putko (Andrija Smolić).

Nakon dvije polufinalne utrke drugo mjesto u finalnoj utrci osvojio je Dragan Krešan Crnko na leđima Ruške. Treći je ciljem prošao Mate Dević na leđima tovara Jadrana.

Za razbiti zlu volju i nasmijati domaći svit i furešte nagrada za "najljenijeg tovara bez konkurencije" ovjenčala je tovara Tigana kojeg je jahao Marinko Franić Kamura.

Kod izbora najseksi tovara žiri je bio na mukama. U pripetavanju je Moro, izuzetno ljubavno raspoloženi tovar Dragana Krešana, za jedan jedini bod pobijedio tovara Putka te je osvojio i titulu najseksi tovara.

Tovari se na velika vrata vraćaju u Sukošan. Natjecalo se na tovarima u vlasništvu Knjinjanina Paška Perića koji u ergeli ima 30-ak tovara, ali i na sukošanskim tovarima. Šampion Putko je Božin dok je Ante Pavić Arif iz svoje ergele doveo tri tovara.

U organizaciji Općine i TZ-a

Mladi ljubitelj i uzgajivač tovara Valentino Peljušić došao je u pratnji čak četiri tovara.

U organizaciji Općine Sukošan i Turističke zajednice ova turističko-promidžbena manifestacija, započela je defileom tovara koju je predvodio Bore Keran. Ulogu doktora od tovara i ovog puta je besprijekorno odradio Frane Torbarina Dika. Da ne budu žedni brinula se Nedo Pavić Kalićka.

Posjetitelji su mogli doznati sve o gotovo pola stoljeća održavanja trka. Znalački im je pomagao Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice.

- Najviše, točno 10 titula je osvojio tovar Putko u vlasništvu Bože Devića koji je s njim osvojio pet, isto kao i šampion Hrvatske Andrija Smolić Smoljo, rekao je direktor Milošević.

Dogodine je jubilarna 50 utrka. Osim milenijske fotografije već se priprema niz ugodnih iznenađenja, a i ulaz se posjetiteljima neće naplaćivati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)