Više od 20 godina biciklom na posao iz Zadra u Posedarje

Slika korisnika valentinam
Mišo Volarević i dva kotača koja život znače
Za mene je biciklizam mir, spokoj i sport koji me čini sretnim. Volim prolaziti našim selima i otkrivati nove stvari koje prije nisam vidio niti o njima puno znao. Istina je da volim otkrivati i sebe. Svoje granice i razmišljanja kroz sport, ističe Volarević
Marin GOSPIĆ
S užitkom je Volarević odvozio brojne biciklističke maratone

Da godine u sportu zaista nisu važne, potvrđuje i Mišo Volarević (70) koji je nedavno ponovno odvozio biciklistički maraton "Od Branimira do Zvonimira". Pomalo u sjeni moto-defilea, zadarski biciklisti su odmah poslije Oluje organizirali biciklistički maraton koji i do danas obilježava Dan domovinske zahvalnosti.

Sudionik maratona

- Također tradicionalni maraton od Plitvica do Zadra nešto je duži i vozi se u svibnju. Sve do Gračaca, maraton prolazi ipak svježijim krajevima nego ovaj od Zadra do Knina, dug oko 110 km. Za ovaj maraton pripremao sam se na Dugom otoku gdje sam četiri puta tjedno vozio dionicu od Sali do Božave. Godinama sam već najstariji sudionik oba biciklistička maratona, ali posebno sam sretan kad vidim kako djeca od 13-14 godina uspijevaju savladati sve one uspone i kritične dionice na putu od Zadra do Knina, priča Mišo Volarević.

Vremešni, ali odličan biciklist Volarević, kaže kako je unatoč toplotnom udaru, tajnik BK Zadar Neven Pavić, odlično organizirao maraton. Na toj dionici, najteži dijelovi su uspon od Bribirskih Mostina ka Đevrskama te ravnica od Kistanja do Knina. Upravo tu dolazi do izražaja ekipna vožnja međusobno bodrenje i međusobna briga.

- Tako se štitimo od vjetra i napora. Za vrijeme petosatne vožnje, popije se preko 5 litara vode. Za tu priliku u dva kombija osigurana su bila dva spremnika s 50 l hladne vode. Na cijeloj dionici predviđena su samo četiri desetminutna zaustavljanja: Benkovac, Kožlovac radi svježe vode, Bribirske Mostine i Kistanje. Zanimljivo je da je osobito teška relacija od Kistanja do Knina. Unatoč relativno ravnoj cesti i spoznaji da je cilj blizu, sunce ovdje baš najjače peče i stvara saharske, teško podnošljive uvjete. Regeneracija je ključ uspjeha poglavito nakon trke kad svi žure ka kombiju u kojem su vitamini, čokolada, magnezij koji se uzima protiv grčeva i naravno svježa tekućina, priča Mišo Volarević.

Sportskim uspjesima prkosi godinama

No, ovaj umirovljeni pedagog je imao itekakvu podlogu za impresivne sportske uspjehe koji prkose njegovim godinama. Više od 20 godina, Mišo Volarević je na posao biciklom išao i to od Zadra do 25 km udaljenog Posedarja. Naravno, kad su to vremenski uvjeti dopuštali. Za razliku od svojih prijatelja „profesionalaca“ koji su vozili ultra lake sportske bicikle, Volarević je cijeli maraton provozao sa svojim „mountain-bikeom“ što se posebno cijeni.

- Za mene je biciklizam mir, spokoj i sport koji me čini sretnim. Volim prolaziti našim selima i otkrivati nove stvari koje prije nisam vidio niti o njima puno znao. Istina je da volim otkrivati i sebe. Svoje granice i razmišljanja kroz sport koji me čini toliko ispunjenim, ističe Volarević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)