Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čak iz daleke Kine došli na koncert Morskih orgulja

10.08.2018. 07:28
Čak iz daleke Kine došli na koncert Morskih orgulja


Zadarska riva okupana modroplavim, kristalno bistrim morem, povjetarac, valovi koji dirigiraju koncertom Morskih orgulja, jedinstven i nezaboravan pogled na ljepote Zadarskog kanala i njegove otoke, a u večernjim satima na “najljepši zalazak sunca na svijetu” i dojmljivu svjetlosnu igru unikatnog djela zadarskog arhitekta Nikole Bašića – Pozdrava Suncu.
"Nema ovakvog mista nigdje na svitu", tvrde Zadrani, ali i njihovi gosti sa svih strana svijeta, koji prevaljuju na desetke tisuća kilometara kako bi posjetili "najlipšu rivu" i besplatno uživaju u njezinim instalacijama.
– Morske orgulje su me toliko oduševile da imam osjećaj kao da sanjam. Njihova melodija je toliko omamljujuća i smirujuća da bih mogla ovdje provesti cijeli dan. Zaista divno mjesto za opustiti se i uživati, kazala nam je Marine koja je u Zadar došla iz Francuske.
Ništa manje oduševljena nije bila niti Reiko iz Mađarske koja je u Zadar došla sa svojom obitelji.
– Predivno je, zaista ste sretni što imate ovako nešto u svome gradu. Često putujem sa svojom obitelji i još nigdje nisam vidjela nešto poput ovog. Po danu uživanje na Morskim orguljama, navečer na Pozdravu Suncu, jedinstvena slika za pamćenje, kazala je Reiko.
Društvo Talijana također je uživalo na Morskim orguljama. Zadar im je zadnja točka na proputovanju Dalmacijom, već sutra putuju doma.
– Drago mi je da danas ima dosta vjetra pa možemo uživati u glazbi Morskih orgulja. Prvi put smo posjetili Zadar i mislim da smo odabrali najbolje moguće mjesto za zadnje odredište našeg putovanja. Pozdrav Suncu nas podsjeća na ogromni “disco-floor” kao iz filma Groznica subotnje večeri, izgleda odlično, kazao nam je Simone.
Tročlana obitelj iz Kine, otac, majka i kćer, prevalila je gotovo 10 tisuća kilometara kako bi uživala u Zadru za kojeg su čuli da ima to jedno čarobno mjesto s najljepšim zalaskom sunca na svijetu i mjesto na kojem se može uživati u “sviranju” Morskih orgulja.
– Prvi put smo u Hrvatskoj i u Zadru. Imamo apartman u blizini Poluotoka pa svaku večer uživamo u pogledu. Toga u Kini nema, ovo je zaista prizor koji oduzima dah. Također, oduševile su nas i Morske orgulje, fantastična ideja i realizacija, rekla nam je majka Sun Pin Pin.
Iz Slovačke je s obitelji u posjet Zadru doputovala i Simona. Iako ljetuju u Ninu, Zadar im je jedna od obaveznih destinacija koju su odlučili posjetiti.
– Danas uživamo u pravom koncertu, i za uši i za dušu. Povjetarac koji stvara valove priuštio nam je divan provod. Veselimo se posjetiti ovo mjesto i u večernjim satima kada ćemo vidjeti i zalazak popraćen svjetlosnim spektaklom s Pozdrava Suncu. Vrijedilo je toliko putovati i ovo doživjeti, kazala je Simona.