Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Hit proizvodi na zadarskoj rivi – kulenova seka i rakija “Jebenica”!

09.08.2018. 08:55
FOTOGALERIJA: Hit proizvodi na zadarskoj rivi – kulenova seka i rakija “Jebenica”!


Mirisi i okusi Slavonije i Dalmacije spojili su se jučer na zadarskoj rivi u sklopu sajamske manifestacije "Plavo i zeleno u Zadru" koju treću godinu za redom organizira Udruga branitelja proizvođača "Panonija". Usprkos visokoj temperaturi porcija više tražila se na štandu  gdje je Antun Tićac po tradicionalnoj recepturi kuhao slavonski čobanac, grah s kobasicama i kiseli kupus s pečenim kobasicama.


Čobanac i unikatni nakit
– Sve troje je jednako traženo. Ukusi su različiti, kaže Tićac koji je recepte za pripremu ovih tradicionalnih jela naučio od majke, ona od svoje  i tako generacijama unatrag.
Gužva je bila i na štandu Voje Marijanovića, OPG-ovca koji se bavi  voćarstvom i pčelarstvom. Pažnju stranih i domaćih posjetitelja privlačile su raznovrsne bočice u koje su upakirane rakije i likeri, a među  njima i rakija "Jebenica".
– Ljudi iz atrakcije više kupuju ovu rakiju "Jebenicu" i ove bočice u  obliku penisa. Uz strance, dosta ih kupuju i naši ljudi, a oni kupuju i ova  veća pakiranja rakija i likera za poklone, apartmane, brodove, kaže Marijanović koji sa suprugom, dva sina i dvije snahe skrbi o 380 košnica s  pčelama te obrađuje 15-ak hektara voćnjaka. Oko 90 posto voća prerađuju i proizvode voćne rakije, likere, sirupe, sokove, ocat, rakije, džem,  a u ponudi imaju i razne proizvode od meda.
– Sve je domaće i prirodno. U Zadru smo s našim proizvodima bili puno puta u proteklih desetak godina i uvijek smo naišli na dobar interes  kupaca pa se nadamo da će tako biti i ove godine, kaže Marijanović.
Na štandu pokraj njega smjestila se Suzana Verica Vidmar, Zagrepčanka koja izrađuje unikatni nakit koristeći srebrnu žicu i poludrago kamenje.
– Već nekoliko puta sam bila u Zadru i jako sam zadovoljna. Osim što  je jako lijep ambijent, pogled na Zadarski kanal i zalazak sunca, u ovo  vrijeme tu je veliki broj turista koji, uz domaće ljude znaju prepoznati i  cijeniti ručni rad, kaže ova Zagrepčanka koja će boravak u Zadru iskoristiti i za kupanje. Za to će imati punih deset dana koliko traje ova sajamska manifestacija koja je ove godine podijeljena na dva petodnevna dijela – "Zeleno i plavo u Zadru" te "Dani Slavonije, Domaće je domaće".


Meso crne slavonske svinje fajferice
– Kao i protekle dvije godine, bit ćemo tu od 8 do 20 sati. Ono što garantiramo jest kvaliteta naših proizvoda i ekološki uzgoj. Tri dana, 11.,12.  i 13. kolovoza pridružit će nam se naši tamburaši tako da će biti i veselo,  kaže Nenad Kračun koji je i ove godine u Zadar stigao sa suprugom Alenkom. On će ove godine biti zadužen za pečenje srdela, a njegove proizvode od mesa crne slavonske svinje fajferice na štandu će nuditi Tomislav  Maroši. U ponudi imaju kulen, kulenovu seku, pečenicu, šunku, slaninu,  čvarke i razne kobasice, a sve je, kažu, iz domaćeg uzgoja i sušeno na dimu. Nenadova supruga Alenka i ove je godine na sajam donijela razne  kolače i slastice koje je pripremila po recepturi svoje majke, bake, prabake, a nada se da će prodaja biti jednako uspješna kao i lani kad su joj se  neki kupci vraćali po još.
Ove godine na sajmu sudjeluje 30-ak izlagača, a prvih pet dana njih  21.