KOALICIJA NA KUŠNJI U upravna vijeća HDZ-a i NHR-a ulaze predstavnici radnika

Slika korisnika valentinam
AGRRA je prva županijska ustanova koja je dobila Radničko vijeće
Za našu je agenciju jako korisno imati predstavnika radnika u Upravnom vijeću, a meni kao ravnatelju drago da nam je radnik došao u Upravno vijeće jer oni poznaju sustav iznutra i na sjednicama Vijeća mogu iznositi svoje primjedbe i predlagati smjernice daljnjeg razvoja ustanove, kaže ravnatelj AGRRA-e
Zvonko KUCELIN/Ilustracija
Predstavnici radnika izabrat će se upravna vijeća svih županijskih ustanova i trgovačkih društava

Osnivanja radničkih vijeća u županijskim ustanovama i trgovačkim društvima izazvat će političke turbulencije između partnera na vlasti, HDZ-a i NHR-a. Naime, ovoga je petka započelo osnivanje radničkih vijeća po županijskim ustanovama i trgovačkim društvima, no koliko god je to vijest važna radnicima, ujedno će predstavljati i uteg u funkcioniranju koalicijskih partnera.

U petak je tako Županija dobila svoje prvo radničko vijeće, ono Agencije za ruralni razvoj (AGRRA) u kojoj su po Zakonu o radu provedeni izbori za predstavnika radnika u Upravnom vijeću ove agencije. I dok je ovo velika vijest za radnike, koalicijskim partnerima, HDZ-u i NHR-u, donijet će određene probleme. Naime, ulazak radnika u radničko vijeće znači da će se jedan član UV-a morati odreći svojega članstva, a to će sigurno biti član Neovisnih za Hrvatsku, a ne HDZ-ovac.

Hoće li biti nepristrani?

Ono što je i jednoj i drugoj stranci važno činjenica je da će uloga predstavnika radnika u Upravnom vijeću često biti presudna jer se vijeća sastoje od tri člana, te će u nekima omjer biti: jedan HDZ-ov član, jedan NHR-ov i jedan član radničkog vijeća. Svakome će u interesu biti da člana Radničkog vijeća pridobije na svoju stranu kako bi ovaj digao ruku za odluke koje odgovaraju njegovoj stranci.

To će se najviše osjetiti prilikom donošenja važnih odluka, osobito imenovanja čelne osobe županijske ustanove nakon isteka mandata. No koliko god da će predstavnici radnika pokušati biti nepristrani u donošenju odluka, moguće su situacije u kojima će biti skloniji onome tko mu je, recimo, pomogao pri zapošljavanju, napredovanju u tvrtki ili osigurao bilo kakav benefit zbog kojega zauzvrat očekuje podizanje ruke u svoju korist.

Član Upravnog vijeća AGRRA-a koji će morati ustupiti svoje mjesto predstavniku radnika ove županijske ustanove je član NHR-a, Dalibor Barešić. Naime, kako je Vijeće AGRRA-e imalo dva člana ove stranke, odlučeno je da jedan od njih odsad bude zamijenjen članom Radničkog vijeća.

Imat će presudan glas

U petak je tako na ovo mjesto izabrana Ana Zubčić koju su djelatnici AGRRA-e jednoglasno podržali za svojega zastupnika u Upravnom vijeću, smatrajući da će se njihov glas na ovaj način bolje čuti. Zaposlenici su ispunili svoj zahtjev predajući ga rukovodstvu Agencije poručujući im da, temeljem Zakona o radu, žele imati svojega predstavnika u UV-u.

Direktor AGRRA-e, Vladimir Kovačević, inače član NHR-a, u najnovijem preustroju upravnih vijeća ne vidi nikakav problem, dapače:

- Mislim da je za našu agenciju jako korisno imati predstavnika radnikak u Upravnom vijeću, a meni kao ravnatelju drago da nam je radnik došao u Upravno vijeće jer oni poznaju sustav iznutra i na sjednicama Vijeća mogu iznositi svoje primjedbe i predlagati smjernice daljnjeg razvoja ustanove. To je osobito važno nama u AGRRA-i koja od svojega osnutka bilježi pozitivne trendove poslovanja. Ulazak predstavniak radnika u upravna vijeća bilo bi dobro za svakog ravnatelja jer daje novu kvalitetu rada, poručuje Kovačević priznajući kako će predstavnik radnika imati odlučujuću ulogu u donošenju odluka o smjernicama razvoja AGRA-e.

- Po meni je to ono što i zaslužuju nakon četiri godine uspješnog rada u našoj agenciji, zaključuje Kovačević.

Nakon njih, izbore za Radničko vijeće održava i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Iniovacija Zadarske županije, poznatija kao Inovacija koja tako dobiva i predstavnika radnika u Upravnom vijeću.

Kovačević: AGRRA se odmaknula od politike

Na pitanje neće li se ipak u rad izmijenjenog Upravnog vijeća uplesti politika te hoće li im radnički glas otežati usaglašavanje odluka s koalicijskim partnerom HDZ- om, ravnatelj županijske Agencije za ruralni razvoj, Vladimir Kovačević, kaže:

- Vjerujem da neće jer će se i predstavnik radnika boriti za interese AGRA-e na korektan način, te da je naša agencija zrela da se odmakne od politike i njenih utjecaja, što je već i pokazala dosadašnjim uspješnim radom, kaže Kovačević.

Županija ima 63 ustanove i trgovačka društva

O tome kakav će politički potres izazvati promjene u upravnim vijećima, osobito prilikom imenovanja ravnatelja, kazuje i podatak da Zadarska županija u svom vlasništvu ukupno ima 63 ustanove i trgovačka društva, te četiri u suvlasništvu. Naime, prilikom dosadašnjih izbora novog rukovodstva neke županijske ustanove, agencije ili škole, HDZ i NHR bi nakon povuci-potegbni na kraju ipak postigli koalicijski dogovor. No imenovanjem predstavnika radnika situacija im se znatno komplicira jer će taj glas imati presudnu ulogu.

Evo koje će županijske ustanove uskoro provesti izbore za radnička vijeća: sve osnovne i srednje škole, Opća bolnica Zadar, Psihijatrijska bolnica Ugljan, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd, Narodni muzej, Kazlište lutaka, Dom zdravlja, Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Zavod za javno zdravstvo, Županijska lučka uprava, Županijska uprava za ceste, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode (Natura Jadera), Zavod za prostorno uređenje, Ljekarna Zadar, Zavod za hitnu medicinu, Agencija za ruralni razvoj, Ceste Zadarske županije (suvlasnik), Eko d.o.o (suvlasnik), Razvojna agencija (suvlasnik), Zračna luka (suvlasnik), Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Inovacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)